enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0973
EURO
38,0933
ALTIN
2.874,79
BIST
9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
27°C
Denizli
27°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Parçalı Bulutlu
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
32°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
32°C

Osmanlı kervanlarını taşıyan tarihi köprü dimdik ayakta

Denizli’nin Çal ilçesinde bulunan, yapım tarihi kesin olarak bilinmeyen ancak 1886 yılında restore edilen Hançalar Köprüsü yıllara meydana okuyor. Kayı Pazarı güzergahında bulunan köprünün, kervanların geçişini kolaylaştırmak için yapıldığı tahmin ediliyor.

Osmanlı kervanlarını taşıyan tarihi köprü dimdik ayakta
19.11.2019
A+
A-

Denizli’nin Çal ilçesi, Hancalar Mahallesi ile Bekilli yolu üzerinde bulunan tarihi köprü, yıllara meydana okuyor. Osmanlı İmparatorluğu döneminde, Çal ilçesi yakınlarında kurulan Kayı Pazarına gelen kervanların geçiş yapmasından dolayı köprü, büyük önem taşıyordu.

1886 ve 1934 yılında onarım gördü

Köprünün yapım tarihi tam olarak bilinmiyor. Üzerinde bulunan kitabeden 1886 ve 1934 yılında onarım gördüğü anlaşılan köprü, Roma döneminin tüm izlerini taşıyor. Köprünün doğu-batı yönünde döşeme uzunluğu 65 metre, korkuluklarla beraber genişliği ise 4 metre. Köprünün yan kemerlerinin genişliği 6,75 metre, yüksekliği ise 3,30 metre. Orta kemer genişliği 8 metre olan köprünün yüksekliği ise 4,10 meetre. İki kemer arasındaki ayakların genişliği ise 3,50 metre. Üç kemerli, orta kemer yan kemerlerden yüksek ve geniş tutulmuş olan köprü bu haliyle klasik Osmanlı Köprülerinin özelliğini gösteriyor.

Tarihi köprü şu anda aktif olarak kullanılmasa da, doğa severlerin ilgisini görüyor. Özellikle fotoğraf çektirmek isteyenler köprüye uğramadan geçmiyor.

Murat Kocabaş
DENİZLİ (İHA)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.