Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ dolayısıyla basın mensupları ile bir araya geldi. Başkan Doğan, “Toplumsal değerlere saygılı, kişi hak ve özgürlüklerine bağlı, zaman gözetmeksizin çalışan siz basın mensuplarımızın emeği üzerimizde çok büyük. Sizler devlet ile vatandaş arasında büyük bir köprü kuruyorsunuz. Düşünen, düşündüğünü korkusuzca yazan, kendi fikirlerini savunan, halkın iradesine saygı duyan gazetecilerimizin, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününüz kutlu olsun” dedi.
Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla gazeteciler ile akşam yemeği programında buluştu. Bereketler Toplantı ve Sergi Salonu’nda gerçekleştirilen programa Merkezefendi Belediye Başkan Yardımcıları Necdet Yılmaz, Fatma Atıcı Bakcan ve Fatih Coşkun, Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Nuri Boyacı ve çok sayıda gazeteci ile aileleri katıldı. Başkan Doğan, “Basın mensuplarının yasal haklarının güvence altına alınmasıyla 1961 yılından itibaren 10 Ocak, Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanıyor. Sizlerin bu özel gününü kutluyorum. Toplumsal değerlere saygılı, kişi hak ve özgürlüklerine bağlı, zaman gözetmeksizin çalışan siz basın mensuplarımızın emeği çok büyük. Şehrimize ve ilçemize de büyük katkılar sunuyorsunuz. Bu anlamda da hem mesleğinizi büyük bir özveriyle yapıyorsunuz hem de ülkemiz demokrasisine büyük katkı sağlıyorsunuz” dedi.
Basın mensuplarının sorumluluklarının ağır olduğunu söyleyen Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, “İçinde bulunduğumuz teknoloji çağıyla birlikte internetin yoğun bir şekilde kullanılmasıyla birlikte siz değerli basın mensubu arkadaşlarımız devlet ile vatandaş arasında büyük bir köprü kuruyorsunuz. Bu anlamda sorumluluğunuz çok ağır. Cumhuriyetin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Basın milletin müşterek sesidir’ diyerek sizin yaptığınız mesleğin ulviliğini, üzerinizdeki sorumluluğu bu güzel sözle bir kez daha anlatmıştır” diye konuştu.
Başkan Doğan, Dünyada ve özellikle Avrupa ülkelerinde basın özgürlüğü kavramının tartışılmadığını söyledi. Doğan, “Dünyada birçok ülkede, özellikle Avrupa ülkelerinde basın özgürlüğü kavramı tartışılmıyor. Maalesef ülkemizde hala bu sorunu çözemedik. basın mensubu arkadaşlarımız düşündüklerinden, konuştuklarından, yazdıklarından dolayı ağır şekilde yargılanıyor, ceza evlerinde tutuluyor, tutuklanıyor, tutuksuz yargılanan arkadaşlarımız ise hayatları boyunca ağır cezalarla uğraşıyorlar. Gazeteciler mahkeme koridorlarından ayrılmıyor. Maalesef ülkemizde 100’ü aşkın tutuklu basın mensubu var. Umuyorum ki çağdaş düzenlemelerle, demokrasiden ve insan haklarından yana tavırlarla bu durumun üstesinden geleceğiz” dedi.
Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, “Yerel yönetimlere de çok iş düşüyor, bu konuda elimizi taşın altına koymalıyız. Sorumluluğumuzu biliyoruz. Sizlere destek olmak, sizin sorunlarınıza çare olmak bizim için çok önemli. Bizler görevimiz süresince sizin mesleğinize saygılı olmayı şiar edindik. Düşünen, düşündüğünü korkusuzca yazan, kendi fikirlerini savunan, halkın iradesine saygı duyan gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününüz kutlu olsun. Meslek hayatınızda başarılar diliyorum” diye konuştu.
Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Nuri Boyacı, “Şeniz Doğan’ın 8 aylık başkanlık döneminde Merkezefendi Belediyesi ile Denizli Gazeteciler Cemiyeti ve basın mensupları olarak çok olumlu ve iyi ilişkiler yürüttük. Bu olumlu süreç umarım bundan sonra da devam eder, biz de Merkezefendi Belediyesi’nin yaptığı ve yürüttüğü güzel projeleri gazeteciler olarak Denizli halkına ve tüm ülkeye duyururuz. Bugün burada bulunan meslektaşlarımıza ve saygıdeğer eşlerine çok teşekkür ediyorum. Gazetecilik mesleği zaman, mesai kavramı ve mazereti olmayan bir meslek. Yaptığınız iş, mesleğiniz her zaman sosyal yaşamınızın önüne geçiyor. Bu nedenle bizim fedakar eşlerimiz bu konuda büyük özveri gösteriyorlar” dedi.
Gazetecilik sektöründe işsizliğin giderek arttığını belirten Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Nuri Boyacı, “10 Ocak 1961 yılında gazeteci arkadaşlarımız birçok haklarına kavuştular. Ama bugün dönüp baktığımızda gazetecilerin özlük ve sosyal hakları anlamında daha geride olduğunu söyleyebiliriz. Yeni haklar elde etmek yerine, elimizdekileri de yavaş yavaş kaybettik. Gazetecilik, çok para kazanılan, zengin olunan bir meslek değil. Ancak belirli bir gelir düzeyine de sahip olunması gerekiyor. TÜİK verilerine göre işsizliğin en çok olduğu ikinci sektör gazetecilik. 2019 yılında işsiz gazeteciler kervanına 700 kişi daha eklendi. Bu anlamda sektörün sorunları giderek derinleşiyor” diye konuştu.
Boyacı, “Teknolojinin gelişmesiyle birlikte internet medyası artık hayatımıza etki ediyor. Birçoğumuz haber alma ihtiyacımızı gazetelerden çok internet sitelerinden ve çeşitli uygulamalardan karşılıyoruz. Bu oran giderek artmasına rağmen internet yayıncılığı ile ilgili düzenleme yapılmamış durumda. Bizler insanların, grupların, siyasi partilerin, belediye başkanlarının çalışmalarını, sorunlarını, hizmetlerini aktarıyoruz ama kendi sorunlarımızı maalesef çözüm bulamıyoruz. En önemli nedenlerinden biri ise gazetecilik meslek örgütlenmesindeki çok başlı yapıdır. Önümüzdeki yıllarda, tüm meslektaşlarımın sorunlarının çözüldüğü, Türkiye’de gazeteciliğin, özgür bir şekilde yapıldığı, insanların kaleminim kırılmadığı ve gazetecilerin kalemlerini satmadığı bir noktaya gelmesi dileğiyle. Bizleri burada ağırlayan Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan’a teşekkür ediyorum” dedi.