Bağışıklık sistemi, vücudumuzun bizleri zararlı mikroorganizmalara karşı koruyan savunma sistemidir. Mevsim geçişlerinde ve özellikle kış mevsiminde bağışıklık sistemini güçlendirmek sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlendirme için yapılması gerekenler elbette bununla sınırlı değil. Bunun yanında dengeli beslenme ve yeteri düzeyde egzersiz yapmak gerekiyor.
Koronavirüs’ün Dünya Sağlık Örgütü tarafından pamdemi olarak ilan edilmişti. Bu gelişmenin ardından Dünya Sağlık Örgütü (WHO) kişilerin kendilerini ve sevdiklerini korumak için bağışıklık sistemini güçlü tutması gerektiğini söyledi. Sağlıklı yaşamaya her zamankinden daha fazla özen gösterilmesi gereken bu dönemde dengeli beslenmek ve bağışıklık sistemini güçlendirici besinleri tüketmek de önem taşır.
Bağışıklık sistemi; organlardan, hücrelerden dokulardan ve proteinlerin bileşiminden oluşur. Bu tüm bileşenler, enfeksiyon veya hastalıklara neden olan virüsler ile vücudun savaşmasında yardımcı olur. Ayrıca vücudu bakteri ve yabancı cisimler olan patojenler ile de savaşarak bedensel süreçleri gerçekleştirir.
Bağışıklık sistemi, patojenler üzerindeki antijenlere yapışan ve onları öldüren antikorları serbest bırakır. Belirli yiyecekleri diyete dahil etmek, bir kişinin bağışıklık tepkisini güçlendirebilir.
Bağışıklık sistemi yalnızca beslenmeye bağlı değildir. Vücut sistemlerinin koordineli çalışmasının yanı sıra temel hijyen kurallarına ve sağlık önerilerine de dikkat edilmesi gerekir. Bunlar;
Sigara içmemek,
Düzenli egzersiz yapmak,
Vücut kitle endeksine göre sağlıklı kiloya ulaşmak ve korumak,
Vücut dengesini bozan yiyecek ve içecekleri tüketmemek,
Alkolden kaçınmak veya aşırıya kaçmamak,
Düzenli ve kaliteli uyku,
Stresi en aza indirmek,
Temel hijyen kurallarına dikkat etmek
Koronavirüsten korunmak için dengeli beslenmek, egzersiz yapmak ve bağışıklık sistemini korumak gerekiyor. Bunlara ek olarak beslenme listenize eklemeniz gereken bazı yardımcı gıdalar şunlar;
Yaban mersini, bir kişinin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilecek antioksidan özelliğe sahip bir meyvedir. Yapılan araştırmaya göre, flavonoidler açısından zengin yiyecekler yiyenlerin, üst solunum yolu enfeksiyonu veya soğuk algınlığı alma olasılığının sahip olmayanlardan daha az olduğunu bulmuşlardır.
Yaban mersinini kek veya kurabiye gibi tatlılara ekleyip çocukların tüketmesini sağlayabilirsiniz.
Bitter çikolata, lezzetinin yanı sıra vücuda yararı olan teobromin isimli maddeleri içerir. Potansiyel faydalarına rağmen, bitter çikolata kalori ve doymuş yağ bakımından yüksektir, bu nedenle şekersiz bitter çikolata tercih edip az miktarda tüketilmelidir.
Zerdeçal, birçok insanın yemek pişirmede kullandığı, sarı rengiyle bilinen bir baharattır. Zerdeçal, içerdiği kurkumin ile antioksidan ve antienflamatuar etkilere sahiptir. Zerdeçal tüketmek bir kişinin bağışıklık cevabını artırabilir.
*Zerdeçal tüketirken kurkumin etkinliğini ve yararını artırmak için karabiber ve zeytinyağı da kullanmak gerekir.
Brokoli, önemli bir C vitamini kaynağıdır. Ayrıca, sülforafan gibi güçlü antioksidanlar içerir. Bu nedenlerden d olayı, bağışıklık sistemi sağlığını desteklemek için düzenli olarak yemek listesine eklemek faydalı olacaktır.
Brokoli haşlanarak salata şeklinde tüketilebileceği gibi çorba olarak da tüketilebilir.
*Hazırlayacağınız brokoli çorbasının içerisine krema eklemek, çocukların brokoliye has kokusundan rahatsız olmasını engelleyebilir.
Ispanak, flavonoidler, karotenoidler, C vitamini, E vitamini dahil olmak üzere birçok temel besin ve antioksidan içerdiğinden bağışıklık sistemi güçlendirme için tercih edilebilir. Bunun haricinde ıspanak içerdiği besinlerle hücre bölünmesine ve DNA onarımına yardımcı olur.
Badem de ay çekirdeği gibi bol miktarda E vitamini içerir. Ayrıca manganez, magnezyum ve lif açısından da zengindir. Küçük bir avuç veya dörtte bir bardak badem, bağışıklık sistemine fayda sağlayabilecek sağlıklı bir atıştırmalıktır.
Kefir, sağlık için yararlı olan canlı bakteri kültürlerini içeren fermente bir içecektir. Düzenli kefir tüketiminin bakteriyle savaşma, enflamasyonu azaltma, antioksidan aktivitenin arttırılması gibi durumlara yardımcı olabilmektedir.