Ramazan ayında yeme alışkanlıkları değişmekte, gün içerisinde de yemek yenmediği için özellikle iftar olmak üzere ayrıca özen gösterilmektedir. Ancak uzun süre aç kalmanın ardından akşam yüksek kalorili yemekler tüketmek hem sağlığı tehdit ediyor hem de kilo almaya neden oluyor. Bunun yanında ayrıca reflü, kabızlık, hazımsızlık gibi sağlık problemlerine de sebep olmaktadır. Peki Ramazanda beslenme nasıl olmalı?
Ramazan ayında beslenme önerileri nelerdir?
Sağlıklı beslenme yeterli ve dengeli beslenmek demektir. Beslenme kişinin yaşamının her döneminde çok önemlidir ve besin ihtiyacının sağlık durumuna göre dengelenmesi gerekir. Ramazan ayında da insanların beslenme ihtiyaçları doğrudan değişmez. Bunun için oruç tutacak kişiler için sahur kahvaltı, iftar ise akşam yemeği yerine geçecektir. Ancak önce oruç tutacak olan kişilerin mide, bağırsak, kalp hastalıkları, kronik hastalıklar, diyabet ve hipertansiyon gibi hastalığa sahip olanlar mutlaka doktorlarına danışması gerekir.
Uzun saatler boyu aç kalan mideyi tek seferde yormamak için iftarda yavaş ve iyice çiğneyerek yenilmelidir.
Ramazan ayında 2 ana öğün vardır, iftar ve sahur. Bunlara ek olarak iftar sonrası 1 ya da 2 ara öğün daha oluşturulabilir.
İftar yemeğinde büyük bir porsiyon tüketmek yerine, bir iki saat aralıklarla az ve küçük porsiyonlar halinde tüketilmelidir.
Sahur yapmadan oruç tutmamaya özen gösterilmelidir.
Sahurda uzun süreli tok tutacak yiyecekler tüketilmesi gerekir. Yani sahurda daha çok yumurta, yoğurt, süt gibi protein açısından zengin yiyecekle tercih edilmelidir. Ayrıca hafif kahvaltı, sebze ağırlıklı yemeklr ile çorba tüketilebilir.
Sahurda aşırı yağlı, tuzlu ya da unlu gıdaları tercih etmemelisiniz. Bunlar uyku öncesi mideyi yoracağı gibi erken acıkmanıza da sebep olabilir.
İftardan sonra aşırı şerbetli tatlılar yerine meyve ya da sütlü tatlılar tercih etmelisiniz.
Ramazan ayında beslenme ve yeme alışkanlıklarını da Ramazan ayına göre düzenlemeniz gerekir. Bunun için uzmanlar özellikle ızgara, buğulama, haşlama ve fırında pişirme gibi daha sağlıklı yöntemleri tercih etmeniz konusunda uyarıyor.
Ramazan ayında hareketsizlik ve beslenme alışkanlığı değişikliği nedeniyle kabızlık problemleri sıkça görülür. Bunun için posadan zengin olan tam buğday, bulgur baklagiller ve sebze tüketmeye özen göstermelisiniz.
Ramazan ayında uzun süre susuz kalacağınız için iftarda ve sahurda olmak üzere düzenli olarak bol su içmelisiniz. Bu zaman diliminde ayrıca asitli içecekler yerine taze ayran, şekersiz komposto veya meyve sularını tercih etmeniz gerekir.
İftar sonrası koltuktan dinlenmek yerine hareket etmeyi tercih etmelisiniz. Bunun için kısa bir yürüyüşe çıkabilirsiniz.