Koronavirüs salgınının çıktığı günden bu yana virüslere karşı savaşmanın en temel yolunun hijyen ve bağışıklık sistemini korumak olduğu söyleniyor. Bağışıklık sistemini korumanın en basit yolu da düzenli ve yeterli beslenmekten geçiyor. Yediğimiz tüm besinler bağışıklık sistemimizi desteklediğini de unutmamak gerekiyor. Dengeli ve düzenli beslenme de her besinden yeteri kadar yemekten geçiyor. Yani düzenli sebze-meyve tüketmek, et ve süt tüketimi ile posadan zengin tahıllar tüketmek bağışıklık sistemini korumaktadır.
Uzmanlar, şeker, böbrek, karaciğer, hipertansiyon ve kronik rahatsızlığı olan ve özellikle de 65 yaş üzeri kişilerin oruç tutmaması gerektiği konusunda uyarıyor. Bunlara ek olarak ayrıca kanser tedavisi görmüş ya da organ nakli olmuş hastaların da bağışıklık sistemini etkileyebileceği ve hastalığını tetikleyebileceği için oruç tutmaması gerektiği konusunda uyarıyor.
Kişi eğer kronik bir hastalığı yok ise veya devam eden bir tedavi süreci varsa aç kalmaması öneriliyor. Tedavileri gereği bu süreçte gerekli olan besin öğelerini alması önemli.
Koronavirüs salgınında özellikle ağır işlerde çalışan kişiler veya sağlık çalışanlarının eğer ki yaptığı işi etkileyecekse oruç tutmamaları gerektiğini söylüyor. Oruç tutacak olan ve sağlık problemi olmayan kişilerin ise uzmanlar sahur öğününü atlamadan oruç niyetine girmemeleri gerektiği konusunda uyarıyor. Özellikle koronavirüs salgınında her besin grubundan (yani sebze-meyve-tahıl-et-süt vb gibi) bağışıklık sistemini korumak için yeteri kadar tüketilmesi gerekiyor.
Koronavirüs salgınında hastalığa yakalanıp tedavisinin ardından hastalığı yenen kişilerin oruç tutması doğru mu? sorusu bu süreçte en çok merak edilen konulardan biri. Kişi eğer ki koronavirüs hastalığını geçirmiş ise oruç tutabilmesi için doktoruna danışması gerekiyor. Doktoru bağışıklık sisteminin oruç tutma sürecine dayanamayacağını düşünüyorsa uzmanlar oruç tutmaması gerektiğini söylüyor.