Denizli’nin Çal, Baklan ve Çivril ovalarında büyük bir su problemi yaşanıyor. Bölgede sulama birliklerinden sulamayı devralan Devlet Su İşleri’nin(DSİ) alan kapatma uygulamasını kaldırarak sulama sıkıntısı yaşanmayacağını taahhüt etmesi üzerine başlayan süreçte sulama paralarını peşin ödeyen çiftçiler tarlalarında mahsulleri ile susuz kaldı. Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Çil,” Şu anda durum vahim ova yanıyor. Çiftçiler kan ağlıyor. Birinci sulama yapıldı. İkinci sularda sıkıntı başladı. Tarladaki sulama günleri şuan 15-20 gün gecikmeye başladı. Bu durumu bölge çiftçisini çok büyük sıkıntıya sokacak.”dedi.
Denizli’nin önemli üretim merkezlerinden biri olan Çal-Baklan-Çivril Ovası’nda sulama sorunu yaşanıyor. DSİ’nin sulama görevini birliklerden alması üzerine alan kapatma uygulamasını kaldırması verdiği sulama garantilerine rağmen tarlaları susuz bıraktı. Sulama paralarını peşin ödeyen ve mahsulleri tarlada yanan çiftçiler ise büyük bir zarar uğradı. CHP Milletvekilleri Gülizar Biçer Karaca ve Teoman Sancar’ın bölgeye giderek çiftçilerin sorunlarını dinlemesi ve gündeme getirmesinin ardından konunun muhataplarından Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Çil, Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde yaşanan sorunları detayları ile açıkladı.
Başkan Çil sözlerine DSİ’nin devraldığı sulamayı ve kaldırdığı alan kapat uygulamasını anlatarak başladı. Çil,”Bilindiği gibi sula birlikleri DSİ’ye devredildi. Baklan Sol Sahil Sulama Birliği, DSİ’ye devredilmeden önce ¼ oranında tarla sulamaya kapatma kararı birlik meclisinde karar alınarak uygulamaya başlanmıştı. Bu uygulamadaki amaç ovaya gelen suyun yetersiz olması ve üst üste ayçiçeği ekilmek suretiyle ciddi anlamda artan zararların önüne geçmekti. Birlikler DSİ’ye devrolduğu 2018 yılında Baklan Sol Sahil Sulama Birliği bölgesinde ovanın ¼’ü sulamaya kapatılarak kuru mahsul ekilmişti. Bu karar bölge çiftçimizin isteği üzerine onları sulamada rahatlatmak için alınmış ve çok memnuniyetle uygulamaya başlanmıştı. DSİ bu uygulamayı ‘böyle uygulama olmaz kabul edilemez’ diye kaldırdı. Ziraat Odası olarak yoğun şekilde birlik zamanında başlatılan uygulamanın devam ettirilmesi gerektiğini yapılan tüm görüşmelerde, toplantılarda belirttik. Ancak bu uygulamadan vazgeçildi.”dedi.
Çiftçilere verilen sulama garantisinin yerine getirilmediğini belirten Çil,”DSİ, uygulamayı kaldırdığında sulama işlemenin devamlı olarak yapılacağı ve hiçbir sıkıntının olmayacağı belirtildi. Bu yıl Mart ayında Çivril’de yapılan toplantıda DSİ Aydın Bölge Müdür Yardımcısı bu sezon sulamada sıkıntı yaşanmayacağını ayçiçeğine 2, mısıra 3, pancar ve yoncaya 4 su verileceğini söyledi. Çiftçilerimiz de bu duruma göre ekimlerini yaptılar.” ifadelerini kullandı.
Yaşanan süreçte çiftçinin büyük zarara uğradığını belirten Çil,”Şu anda durum vahim ova yanıyor. Çiftçiler kan ağlıyor. Birinci sulama yapıldı. İkinci sularda sıkıntı başladı. Tarladaki sulama günleri şuan 15-20 gün gecikmeye başladı. Bu durumu bölge çiftçisini çok büyük sıkıntıya sokacak. Sulamaya biran önce çare bulunmasına; önümüzdeki yıllarda da alan kapatma uygulamasının mutlaka geri getirilmesini çiftçilerimiz adına talep ediyoruz. Çiftçilerimizin talepleri de ısrarla uygulamanın geri getirilmesi yönündedir.”dedi.
Yetkililere konuyu ilettikleri ancak henüz sonuç alamadıklarını belirten Çil,”Konuyu milletvekillerimize, DSİ ve Tarım Orman Bakanlığı bürokratlarımıza, valiliğimize, kaymakamlıklara ısrarla defalarca iletmemize rağmen bir sonuç alamadık. Bu sene canımız çok yandı, büyük zararlar edildi. İnşallah bu sefer sesimize yetkililer kulak verip çözüm yoluna giderler. DSİ’nin bölgemizde ihtiyaç duyulan suyu Işıklı Göleti’nde biriktirmeden Menderes üzerindeki HES’lere su vermek için baraj kapaklarını açması da bugünkü yaşadığımız su sıkıntısının önemli sebeplerindendir.” şeklinde konuştu.
Toplantı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çil, zararın ne kadar olduğu yönüdeki soruya;”Geçen sene bin 850 kg mısır verimi aldığımız tarladan bu sene 500 kg ancak alabiliriz. Su sıkıntısı buna yol açtı” diyerek sorunu örneklendirdi. Çiftçilerin zararına karşılık olarak tazminat davası açıp açmayacağı yönündeki soruya ise;”Bireysel dava açan çiftçilerimiz var. Ancak DSİ ile imzalanan sözleşmede dava açmayı engelleyici bir madde olduğu söyleniyor. Bu durum kesin değil ama böyle bir söylenti var”dedi.
Sulama paralarını peşin ödeme konusuna değinen Çil,”Sene başında DSİ yetkilileri sulama paralarının peşin ödenmesi ya da yüzde 50’sinin ödenerek kalan yüzde 50’sine banka faizi işletilmesi gerektiğini belirti. Çiftçilerimizin büyük çoğunluğu sulama paralarını peşin ödemesine rağmen bu durum ortaya çıktı.
HABER:ORAL CAN TATAR