Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm Projesi ekibi, sahaya indi; projelerine ilgi duyan ve davette bulunan işletmeleri ziyaret etmeye başladı.
Aralarında Portekizli bir uzmanın da yer aldığı teknik ekip, DTO Başkanı Uğur Erdoğan ile birlikte, MÜSİAD Denizli Şubesi Yönetim Kurulu ile üyelerini bilgilendirdikten sonra da boş durmadı. Şimdi de projeye ilgi duyan ve davette bulunan firmaların yetkilileri ve uzmanlarıyla görüşüyor. Ekip, şu ana kadar Ali İnceoğlu Deri ve Tekstil Ürünleri San. ve Tic. Ltd. Şti. ile Dedesan Deri Tekstil ve Kimya San. ve Tic. A.Ş.’de İş Adamı Ali İnceoğlu ile, Menderes Tekstil’de AR-Ge Merkezi Müdürü İlker Ertuna, Tasarım Uzmanı Aslı Atar ve Ürün Geliştirme Şefi Serkan Alsan’la, Hürsan Tekstil’de İşletme Müdürü Murat Coşkun ve İşletme Mühendisi Özge Deniz Kahraman’la, Kımıl Tekstil’de de Şirket Ortakları Yaşar Kımıl, Seda Ergene Steins ve Çağrı Yurttük ve ilgili ekipleriyle ile bir araya geldi ve proje hakkında bilgi verdi. DTO’nun teknik tekstil ekibi, ziyaret ettikleri firmalarda görüştükleri isimlerle, fikir alışverişinde de bulundu.
Ekiplerinin çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, DTO’nun Teknik Tekstile Dönüşüm Projesi’nin, Denizli sanayisinde çığır açacak ve Denizli’ye çağ atlatacak büyük bir organizasyon olduğunu vurguladı. Başkan Erdoğan, “Odamız, 94 yıllık tarihinde, şehrin sanayisi ve ticaretinde önemli işlere imza atmış… Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm Projemiz de gerek Avrupa Birliği’nden hibe edilen 5 milyon Euro bütçesi, gerekse alanında bir ilk olması açısından bunlar arasında ayrı bir yere sahip. Odamız, şehrin ekonomik, sosyal ve kültürel geçmişine de şahitlik eden ulu bir çınar. 20.000’e yaklaşan üye sayısıyla, ülkemiz ve bölgenin sosyoekonomik yapısı içinde önemli bir yere sahip. DTO yönetimi olarak, göreve geldiğimiz günden bu yana, bunun getirdiği sorumluluğun farkında olarak, Denizli’de ekonomik hayatı doğrudan ve dolaylı etkileyebilecek her konu ve gelişmeye önem veren bir anlayışla hareket ettik. Görevimizi hakkıyla yerine getirip, taş üstüne taş koymalı ve odamızın başarı çıtasını yükseltmeliydik; yapılmayanı yapmalıydık. Bu proje, işte bu anlamda çok önemli bir girişimdir. Kamuoyunun da iyi bildiği gibi, TOBB’da Akreditasyona tabi ‘A Sınıfı’ hizmet sunan bir kurum olan odamız, üyeleriyle iletişime ve bilgi paylaşımına önem veriyor. Yaygın bir sosyal medya uygulamasıyla, odanın faaliyetleri, üyeleri ve iş alemi mensuplarıyla etkin bir şekilde paylaşılıyor. Ayrıca, zaman kısıtlaması olmadan, üye odaklı olarak, online hizmet veren modern bir işleyişe sahibiz. Tüm bunların yanında Teknik Tekstile Dönüşüm Projemiz için de bir yönetim merkezi oluşturduk ve uzmanlardan oluşan bir ekip kurduk. Bu ekibimize gerekli talimatı da verdim; üyelerimizin ve ilgi duyan işletmelerimizin daveti üzerine ayaklarına kadar gidip, projemizi ayrıntılarıyla anlatacaklar. Merak edilenleri de cevapsız bırakmayacaklar; sorularını yanıtlayacaklar. Ayrıca, varsa önerileri ile beklentilerini de not alacaklar. Bu bağlamda, ön saha çalışmasına başladık. Güzel de geri dönüşler aldık.” dedi.
Denizli’nin tekstilin anavatanı olduğunu da söyleyen Başkan Erdoğan, Türkiye’den ihraç edilen havlunun %70’i ile bornozun %63’ünün, Denizli’de üretildiğine dikkat çekti. Başkan Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: “Ev tekstili, hazır giyim, iç giyim, havlu ve bornozun yanı sıra eşsiz el emeği ürünleriyle tüm dünyaya nam salmış dokumacılığımızın geçmişi, antik buluntulara göre Milattan Önce 2000’li yıllara kadar dayanmaktadır. Denizli’miz, tekstilin tarihini ilmek ilmek dokumuştur… 4000 yıllık tekstil geçmişiyle, alın teri, tecrübe, bilgi ve birikimini buluşturmuş, bunu dünyaca ünlü ürünler haline getirmiştir. Birçok ünlü sinema yapımı ve uluslararası organizasyon ile önemli ülkeye ürünlerini göndermiştir. Tekstil sektörünün başı çektiği ihracatıyla, Türkiye’nin en büyük 9’uncu ihracatçı kentidir. 2400 çeşit ürünü, 175 ülkeye ihraç etmektedir. Avrupa, en önemli dış pazarımız… 3 milyar Dolar’ı aşan ihracatımızın %63’ünü, Avrupa Birliği ülkelerine yapmaktayız. Her yıl ortalama 25 şirketimizle, Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçı Firması ve Anadolu’nun En Büyük 1000 Şirketi sıralamalarında yer almaktayız. Denizli’miz, Ege Bölgesi’nde hızla yükselen bir değer haline geldi… Uluslararası piyasalarda rekabet edebilen, teknolojik gelişmelere ayak uyduran, pazarları yakından izleyen, girişimci ruha sahip iş insanları yetiştirmekteyiz. Ayrıca, 1 milyonu aşan nüfusunun neredeyse 3’te 1’i çalışan durumunda. Her 3 çalışanından biri de kadın. Biz de, işte bu büyük potansiyeli ve tecrübeyi işleyip, yeni bir safhaya, yeni bir seviyeye taşıyarak, ticaret ve sanayimizi geliştirmek istiyoruz. Böylelikle, Denizli’mizin geleceğini, her anlamda garanti altına almak için uğraşıyoruz. Tekstil sektöründe makine parkını her türlü zorluğa rağmen güncelleyerek geliştiren ve modern tutan sanayimiz, teknik tekstile olan ilgisini eyleme dönüştürecek ve katma değeri yüksek ürünlerin elde edildiği yaygın bir sektör haline getirmesini bilecektir. İnovatif girişimciliği ise, bu süreci daha da hızlandıracaktır diye düşünüyorum.”