enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
9°C
Denizli
9°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
9°C
Pazartesi Açık
11°C
Salı Açık
13°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
15°C

Türkiye’nin ilk yerli helikopter motoruna Denizlili imzası

Türkiye’nin ilk yerli helikopter motoru üretimini yapan ekibin başında Denizlili Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, yer aldı. Serinhisar Yatağan Mahallesi doğumlu Prof. Akşit, ekibiyle yerli helikopter Gökbey’in motorunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törenle teslim etti. Törende Akşit’in, “Töreni sabote etmek isteyenlere hakkımızı helal etmiyoruz” sözleri yayına yansıdı. İddiaya göre bu sözlerin nedeni, görevli prodüksiyon ekibinin motorun sesini canlı yayına vermemeleri ve “motor çalışmıyor” söyleminde bulunmaları.

Türkiye’nin ilk yerli helikopter motoruna Denizlili imzası
05.12.2020
A+
A-

Türkiye’nin ilk milli helikopter motoru olan TEİ-TS1400’ün teslimatı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantıyla katıldığı törenle yapıldı. “Motoru yerli mi?” sorusunu tarihe karıştıracak olan TEİ-TS1400’ün, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen yerli Gökbey Genel Maksat Helikopteri’nde ve daha pek çok platformda kullanılması planlanıyor. Tamamen TEI mühendisleri ve teknisyenleri tarafından tasarlanan ve geliştirilen motorda, 700 kişilik ekibin imzası bulunuyor.

TEİ’NİN BAŞINDA BİR DENİZLİLİ

TUSAŞ Motor Sanayi A.Ş.(TEİ) tarafından geliştirilen ilk yerli milli helikopter heyecanı yaşanırken, TEİ’nin başında bir Denizlili yer alıyor. Aslen Serinhisar’ın Yatağan Mahallesinden olan TEİ Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, 1967 yılında doğdu. Üniversite eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünde tamamlayan Akşit, doktora çalışmalarını ise ABD’de tamamladı. Akşit, 2013’ten bu yana TEİ’nin Genel Müdürlüğü görevini yürütüyor.

TÖRENDE İLGİNÇ ANLAR YAŞANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının ardından motorun çalıştırılması beklenirken iddiaya göre törende görevli prodüksiyon ekibi motorun sesini canlı yayına vermediler ve “motor çalışmıyor” söylemlerinde bulundular. Bunun üzerine TEİ Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit’in “Töreni sabote etmek isteyenlere hakkımızı helal etmiyoruz” sözlerini kullandığı belirtildi. Akşit, motorun üzerindeki örtünün kaldırılmasının ardından test ekibini “Bu şirketi Cumhurbaşkanlığı önerdi bize, işinizi düzgün yapın” diyerek canlı yayına çağırdı. Akşit’in konuşması ise tam olarak şu şekildeydi;“Sayın Cumhurbaşkanım motor test ekibini tekrar canlı yayında görmek istiyoruz, lütfen. Bu şirketi Cumhurbaşkanlığı önerdi bize, işinizi düzgün yapın. Ben uzun yıllar boyunca gece-gündüz demeden bu motorun çalışmasında, defalarca engelleme girişimlerini geçerek başaran bu ekibimizin alın terini şu anda burada sayın Cumhurbaşkanımızın huzurunda TEİ’ye teslim etmekten büyük gurur duyuyorum.”

PROF. MAHMUT FARUK AKŞİT KİMDİR?

1967 yılında Denizli’de doğan Prof. Dr. Mahmut F. AKŞİT, 1991 yılında Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden Lisans derecesi ile mezun olmuştur. Akademik çalışmalarını ABD Troy, NY’da bulunan Rensselaer Polytechnic Institute’da sürdüren Sn.
AKŞİT, Makina ve Havacılık Mühendisliği Bölümünden 1993 yılında Yüksek Lisans [MSc], 1998 yılında da Doktora [PhD] derecelerini tamamla 2004 yılında Doçent, 2015 yılında Profesörlük unvanlarını aldı.
ABD bulunduğu sırada General Electric Corporate ArGe Merkezi’nde 10 yıl boyunca sırasıyla Consultant Research Engineer, Senior Researcher, Static Seals Manager ve son olarak da Advanced Seals Research Team Leader olarak görev yaptı. Sn. AKŞİT 2001 yılında Türkiye’ye dönerek Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanlığı görevini yürüttü. Kariyerine 2003 yılından itibaren Sabancı Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümünde devam eden Sn. Akşit 2016 yılında Profesörlük unvanını almıştır. Profesör Akşit, 2013 yılı Aralık
ayında TEI (TUSAŞ Uçak Motor Sanayi A.Ş.) Genel Müdürlüğü’ne atanmış olup halen bu görevinin yanında MILRES Milli Rüzgar Türbini Geliştirilmesi Projesi Başkanlığı, ESAC Eskişehir Havacılık Kümelenmesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Uluslararası Gaz Türbini Enstitüsü Isı Transferi Teknik Komitesi üyeliği görevlerini de yürütmektedir. Profesör Akşit’in Uçak Motorları, Gaz ve Buhar Türbinleri konularında 25 yılı aşkın tecrübesi,
16 değişik ülkede yayınlanmış 60’ın üzerinde patentleri, 150’ye yakın makale, tebliğ, NASA ve NATO teknik raporları ve benzeri bilimsel yayınları bulunmaktadır.

Yorumlar
  1. İzmirli dedi ki:

    Helâl olsun yiğit vatan evlâtlarımıza..