enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Yağmurlu
21°C
Denizli
21°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
10°C
Pazar Parçalı Bulutlu
9°C
Pazartesi Az Bulutlu
11°C
Salı Açık
14°C

Denizli’deki 5 kamu hastanesi sıfır atık belgesi almaya hak kazandı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde başlatılan ”Sıfır Atık Projesi” kapsamında Denizli’deki 100 yatak üstü kamu hastaneleri, sıfır atık yönetim sistemini uygulamaya geçirerek “Sıfır Atık Belgesi” almaya hak kazandılar.

Denizli’deki 5 kamu hastanesi sıfır atık belgesi almaya hak kazandı!
22.01.2021
A+
A-

Denizli’de bulunan 100 yatak üstü binaya sahip olan Denizli DH, Servergazi DH, Çivril Şehit Hilmi Öz DH, Tavas DH ve Acıpayam Devlet Hastaneleri, 12/07/2019 tarihli ve 30829 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Sıfır Atık Yönetmeliği’nce, Sıfır Atık Yönetim Sistemi’ni hastanelerinde kurarak Çevre Yönetim Birimi koordinatörlüğünde, atık oluşumunun önlenmesinden başlayarak, atıkların azaltılması, kaynağında ayrı biriktirilmesi, geçici depolanması, ayrı toplanması, taşınması ve işlenmesi süreçlerinin hepsini içine alan ”Sıfır Atık Yönetim Sistemi”ni başarı ile tamamladılar. Bunun ardından da bu hastaneler, Denizli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü onayı ile  “Sıfır Atık Belgesi” almaya hak kazandılar.

Daha Yaşanabilir Bir Dünya İçin ‘Sıfır Atık Projesi’ne Tam Destek Veriyoruz

Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, atıkların kontrol altına alınması, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanabilir bir dünya bırakılması hedefiyle uygulanan ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında yürütülen çalışmaların öneminin büyük olduğunu belirterek daha yeşil, temiz yaşanabilir bir doğa ve dünya için sıfır atık projesine tam destek verdiklerini söyledi. Öztürk: “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Sayın Emine Erdoğan’ın himayelerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından yürütülen hammadde ve doğal kaynakların etkin yönetimi ile atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını içeren ‘Sıfır Atık Projesi’ çalışmaları kapsamında; ilk olarak hastanelerimizde ‘sıfır atık yönetim sisteminin’ kurulması ve işleyişinin sağlanması  için çalışma ekipleri kuruldu. Hastanelerimizde hemen çalışmalara başlanarak içerisinde atıkların toplanacağı kumbaralar (kağıt, metal, plastik, pil vb) satın alındı, bu kumbaralarda biriken atıkların depolanacağı geçici depolama alanları oluşturuldu. Sağlık kuruluşlarımızda görev yapan sağlık personellerine yönelik olarak atık yönetimi eğitimleri verildi, sıfır atık yönetiminin başarılı olabilmesi için farkındalık çalışmaları yapıldı. Bu çalışmalara hastanelerimizin tüm birimlerinde çalışan personellerimizin yüksek duyarlılık göstermesi sonucu hastane içi işleyiş sürecinin tamamlanmasının ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunuldu ve Müdürlüğün değerlendirmesi sonucunda hastanelerimiz, ‘Sıfır Atık Belgesi’ almaya hak kazandılar. Sıfır atık yönetim sistemini kurarak bu alanda yaptıkları başarılı çalışmalardan dolayı tüm çalışma arkadaşlarımı kutluyor ve teşekkür ediyorum. Proje çalışmalarımız, diğer hastanelerimizde de devam etmekte olup onlar da yakın zamanda ‘sıfır atık belgelerini’ alacaklar” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.