İlçe turizmi için önemli bir adım olan Kültür Ringi Projesini hayata geçirmek için çalışmalarını hızlandıran Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik, konuyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde gerçekleştirdiği Ankara ziyaretinden mutlu döndü. Başkan Şevik, Ankara’dan gelecek destek ile 10 yılda hayata geçirilmesi hedeflenen Kültür Ringi Projesi’nin iki yılda tamamlanacağının müjdesini verdi.
Roma’dan Selçuklu’ya, Osmanlı’dan günümüze dokumanın merkezi olan Buldan, sahip olduğu tarihi ve kültürel değerleriyle, doğal güzelliklerini turizme kazandırarak turizm destinasyonlarında yer almak istiyor. Buldan’da 2002 yılında tarihi ev ve yapılar ve sokakların tescillenmesiyle başlayan turizm çalışmaları, Mustafa Şevik’in 2007 yılında Belediye Başkanlığına gelmesiyle hız kazandı.
Buldan kültür mirasının korunması amacı ile Koruma Amaçlı İmar Planı, 2007 Mart ayında Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca onaylanmıştı. Onaylanan plan, 700 civarında yapı, 32 adet sokak ve 17 hektar alanı kapsamaktadır. Koruma Amaçlı İmar Planı içinde ve dışında olmak üzere toplamda 174 civarında tescilli yapı, cami, çeşme, duvar, ağaç, okul, dükkân bulunmakta ve tek yapı ve sokak sağlıklaştırması projesi olarak bakım, onarım ve restorasyonlar devam etmektedir.
Buldan Belediyesi ilk olarak 2008 yılında ilk adımın atıldığını ve eski hükümet konağı (BELKÜM), eski cezaevi ve eski postane binasının proje çalışmalarının yapıldığını belirten Başkan Şevik, önceki başkanlık döneminde Buldan’da örnek projelere imza atıldığını belirterek, “İlk olarak eski Hükümet Konağı’nı belediyemize kazandırarak restorasyonunu gerçekleştirdik. Buldan’da restorasyon projelerine örnek olan bu çalışmamıza, eski cezaevi projesini ekledik. 2010 yılında Adalet Bakanlığından devralarak Buldan El Sanatları Müzesi olarak hizmete açtığımız eski ceza evi projesi de eski hükümet konağı gibi bölgemizde bir ilkti. Ardından, eski postane binası, Arasta, Halk Evi, simit fırını gibi birçok binanın restorasyonunu sırasıyla gerçekleştirerek Buldan’ın kültürel mirasına sahip çıktık. Belediye bünyemizde oluşturduğumuz Restorasyon Birimi’ndeki arkadaşlarımızla birlikte tescillenerek koruma altına alınan 32 sokağımızdan 7’sinin Sokak Sağlıklaştırma Projesini hazırladık. Aydın Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanan Sokak Sağlıklaştırma uygulaması, ilk olarak Beyler ve Dokuma Pazarı sokaklarında gerçekleştirildi. Semerci Sokak Sağlıklaştırma Uygulaması’nı tamamlamak da 5 yıl aradan sonra bize nasip oldu, sokağımızı turizme kazandırdık” diye konuştu.
Buldan Belediyesi ve Kaymakamlığın işbirliği içinde uyguladığı restorasyon projelerinin ilçedeki çeşitli sivil toplum kuruluşları ile sivil vatandaşı harekete geçirdiğini söyleyen Başkan Şevik, “Buldan’da restore edilerek turizme kazandırılan ilk sivil konut Evliyazadeler Konağı oldu. 27 Mayıs darbesinin ardından, 17 Eylül 1961 tarihinde asılarak idam edilen eski Başbakanlardan merhum Adnan Menderes’in eşi Berrin Menderes’in ailesine ait olan Evliyazadeler Konağı, Kaymakamlık tarafından restore edildi. Ardından Belediyemiz tarafından Dokuma Pazarı Sokak Sağlıklaştırma uygulaması kapsamında Beyler Konağı restore edildi. Aynı dönem, Behçet Uz konağı Belediyemiz tarafından satın alınarak restorasyon projesi hazırlandı. Yine, Sinan Cemgil’in eşi Şirin Cemgil tarafından hibe edilen Hattat Asım Yazıcıoğlu Konağı, Kaymakamlık tarafından restore edilerek turizme kazandırıldı. Kaymakamlığımızın ve Belediyemizin restorasyon uygulamaları sivil vatandaşlarımıza da örnek oldu. Buldanlılar, ata yadigarı evleri restore edip sahip çıkarak, yıkılmak ve yok olmak üzere olan konakları Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile birer birer ayağa kaldırdı. İlçemizde restorasyon çalışmaları devam etmekte olup Buldan Kaymakamlığı ve Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla, Buldan Belediyesi öncülüğünde ve vatandaşların desteği ile sürdürülmektedir” diye konuştu.
Başkan Şevik, 2007-2014 yılları arasında hız kazanan restorasyon çalışmaları ve turizm yatırımlarının 5 yıl kesintiye uğradığını belirterek, “ Yerel seçimlerin ardından 3. kez belediye başkanlığına getirildim. 2014-2019 döneminde kesintiye uğrayan restorasyon ve sokak sağlıklaştırması çalışmalarına ağırlık vererek, seçim vaadimiz olan Kültür Ringi projesine doğru ilerliyoruz. Beyler Sokağı, Dokuma Pazarı Sokağı ve Semerci Sokağı’nda gerçekleştirdiğimiz Sağlıklaştırma uygulaması şimdilerde Fetçiler Sokak’ta devam ediyor. Çarşı Mahallesi ve Türkmenoğlu Sokak’ın ihalesi gerçekleştirilmiş olup en kısa zamanda çalışmalara başlanması planlanıyor. Tavacı Sokak Sağlıklaştırılması kapsamında 25 adet yapının restorasyon projesi hazırlanarak, ihale aşamasına getirilmiştir” dedi.
Çarşı Mahallesi’nden başlayıp, Türkmenoğlu, Fetçiler, Tavacı, Semerci, Dokuma Pazarı Sokağı, Beyler Sokağı ve BELKÜM’den devam ederek Tarakçı Sokak ve Terziler Kaşı, devamında Evliyazadeler Konağı ve Buldan dokuması el ürünlerinin satıldığı dükkanların bulunduğu 14 Mayıs Caddesi’nde sona erecek Kültür Ringi’nin iki yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor. Ankara ziyaretinde Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileriyle de görüşen Belediye Başkanı Mustafa Şevik, “Projelerimiz Ankara’dan da önemli destek buluyor. 10 yıl içerisinde tamamlamayı düşündüğümüz Kültür Ringi Projemizi, Bakanlığı’nda desteği ile 2 yılda tamamlayacağız” diyerek Buldanlılara müjde verdi.
Yalnızca ilçe turizmi için değil Denizli turizminin de gelişmesinde önemli rol alacak olan Kral Yolu Projesinin de en kısa zamanda hayata geçirileceğini vurgulayan Başkan Şevik, “Buldan’ı turizmle kalkındıracağız. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Denizli Valiliği, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Buldan Kaymakamlığı, Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Buldan Belediyesi işbirliği ile turizm yatırımlarımız hız kesmeden sürecek. 30-40 yılda gerçekleştirilmesi hayal bile edilemeyecek projelerimizi önümüzdeki 3 yıl içerisinde gerçekleştireceğimize dair inancım tam” dedi.
Yaşanan koronavirüsü pandemisinin tüm dünya ülkelerinde bir çok alışkanlığı değiştirdiğini vurgulayan Başkan Şevik, sözlerine şöyle devam etti: “Artık insanların yaşam kültürü köklü bir değişime uğruyor. Mesela tatil anlayışı da değişti. Ben inanıyorum ki, insanlar artık tatil ve dinlenmek amacıyla kum güneş ve deniz turizmi için sahillere olduğu kadar; havası suyu temiz, sakin, organik tarımın olduğu, yeşilliği çok, doğası bozulmamış ekolojik yerleri tercih edecektir. Bunlara bir de tarih ve sosyal kültürü dahil edersek, Buldan’ın önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin yeni turizm destinasyonlarından birisi olmaması için hiçbir neden yok” diye konuştu.