enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,6962
EURO
36,7076
ALTIN
2.968,25
BIST
9.652,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Hafif Yağmurlu
18°C
Denizli
18°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Yağmurlu
15°C
Pazartesi Yağmurlu
14°C
Salı Hafif Yağmurlu
13°C

Şifa deposu Mayıs papatyasında hasat zamanı

Şifa deposu Mayıs papatyasında hasat zamanı
11.05.2021
A+
A-

Baharın gelmesiyle birlikte Mayıs ayında şifa deposu olan papatyaların hasat dönemi başladı. Halk arasında küçük kafalı olması nedeniyle çayır papatyası olarak bilinen Mayıs papatyasının cilt güzelliğinden, insan sağlığına kadar birçok faydasının olduğu belirtiliyor. Genellikle papatyalar çay demle yöntemiyle tüketilirken, Mayıs papatyalarından yağda elde ediliyor. Pamukkale ilçesine bağlı Karakurt Mahallesinde dağlık bölgelerde doğal olarak yetişen Mayıs papatyalarının toplanmasına başlandı. Araçların geçmediği egzoz gazından uzak bölgelerden makasla tek tek kafa kısımları toplanan papatyalar temiz bir bez üzerinde gölgede kurutulduktan sonra kilogramı 20 TL’den aktarlara toptan satılıyor. Şifa deposu papatyalar mahalle sakinlerine de ek gelir olduğunu anlatan Yaşar Çelik; “Bahar aylarında papatya topluyoruz. Bunları toplayıp temiz bezin üzerine serip, aktarlara toptan olarak satıyoruz. Bunlar Mayıs papatyası, çok şifalı bir bitki, aktarlardan da kilosunu 20 TL’den alabilirsiniz kuru olarak. Bir hafta içerisinde kuruyor, bereketli de bir ürün, hem şifa deposu, hem sağlık deposu, hem de güzellik deposu her şey var içerisinde. Arkadaşlarla beraber böyle Mayıs ayında toplayıp hem ticaretini yapıyoruz, hem doğada güzel bir temiz hava alıyoruz” dedi.

“Her papatya toplanmıyor, Mayıs ayında küçük çayırlardaki doğal papatyaları topluyoruz”

Mayıs papatyasının insan sağılığına çok faydasının olduğuna dikkat çeken Çelik; “Her papatyada toplanmıyor, Mayıs ayında böyle küçük çayır veya doğal papatyaları topluyoruz. Küçük papatyaları topluyoruz, bunların bazı faydaları ödem, cilt kanserlerinin önlenmesi, mide rahatsızlıklarına ve bu tip rahatsızlıklara iyi geliyor. Bunun kurusunu aynı çay demler gibi sıcak suyun içerisine katarak, 10 dakika demledikten sonra kullanabiliyoruz. Her şeyi çok fazla içmemek lazım çoğu zarar azı karar yani günde 2 fincan tüketsek yeterlidir” ifadelerini kullandı.

“Buradan kazandığım paralar ile sokak hayvanlarına bakıyorum”

Papatya toplayıcısı Müfide Kocatüfek; “Buradan kazandığım paralar ile kedilerime mama, ekmek alıyorum onları besliyorum. Topluyorum böyle iş çıktığı zaman geliyorum, sonra sokak hayvanlarına bakıyorum. Bu şekilde onlarla böyle idare ediyoruz” diye konuştu.

Mayıs papatyasının faydaları

Türkiye’de 700 çeşit papatya türü doğal olarak yetişiyor. Bu türlerin içinde insan sağılığı için en şifalısı olan Alman papatyası (Matricaria recutita) diğer adıyla Mayıs papatyası olarak bilinen türdür. Kurutulmuş papatyaları demleyip çay şeklinde günde 1-2 fincan tüketildiğinde özellikle sinir sisteminden kaynaklanan mide ağrılarını azaltır. Gaz, şişkinlik, hazımsızlık hissedenler ise yemekten sonra içtiğinde bu tür problemlerin azaldığı görülmüştür. Stresli ve sinirli kişilerde ise sakinleşmeyi sağlar. Ağrı azaltıcı etkisi olduğu görülmüştür. Enfeksiyonu vücuttan atmada yardımcıdır. Bağırsak hareketlerini artırır ve idrar söktürücü etkisi vardır. Yatıştırıcı özelliği olduğu için özellikle uykusuzluk problemi olan kişilerde gece yatmadan önce 1 fincan içmesi uygun olur. Çocuklarda karın ağrılarında, bebeklerde gaz sancılarının giderilmesinde kullanılır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.