Bir çok ile kolu olan Büyük Menderes nehrinin kirliliği için Denizli Aydın Uşak Afyon Dinar’dan gelen birçok kişi Sarayköy’de bulunan eski mendres köprüsü altında biraraya geldi. 5 Haziran Çevre Günü dolayısıyka toplanan grup yürüyüş yaparak sloganlar ile çevre kirliliğine dikkat çekti ve çevre için mücadele edilmesini talep etti.
Büyük Menderes İçin Harekete Geç, Menderes’in Yok Edilmesine Sessiz Kalmayalım, Havamıza, Suyumuza, Toprağımıza Sahip Çıkıyoruz şeklinde sloganlar atan grup ardından nehrin kirliği ve kuraklık üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşide “Tüm canlıların sağlıklı yaşam alanları yok olmadan, umutlarımız bitmeden devleti yönetenleri ve bütün vatandaşlarımızı Dünya Çevre Gününde ekoloji mücadelesine davet ediyoruz” denildi.
Söyleşide Büyük Menderes Nehri’nde kirliliğin ve kurumanın önlenmesi için acilen yapılması gerekenler şöyle sıralandı;
B. Menderes Nehri’nde kirlilik oluşturan kentsel ve endüstriyel atıksu kaynakları denetlenmeli ve izlenmeli;
Kentsel ve endüstriyel atıksuları uygun arıtma sistemleri ile arıtıldıktan sonra alıcı ortama verilmeli;
Atıksuların uygun arıtma metotları kullanılarak tekrar kullanımı sağlanmalı;
Havzada ekosisteme zarar veren jeotermal santrallerin etkilerine çözüm bulunmalı;
Tarımsal kaynaklı kirlenmeyi önlemek için çiftçiler bilinçlendirilmeli; Su yönetim politikaları benimsenmeli ve uygulanmalı;
Sulama yöntemlerinde geleneksel yöntemlerden vazgeçilerek modern yöntemler kullanılmalı;
Havza su varlığına uygun ürün deseni tercih edilmeli ve kuraklığa dayanıklı ürünler tespit edilmeli;
Kuraklığın havzada halk sağlığı ve sosyo-ekonomik durum üzerine oluşturacağı etkilere çözüm bulunmalı;
B. Menderes Nehrinde su akışkanlığının devamını sağlamak ve nehrin kurumasını önlemek amacıyla, nehri besleyen su kaynakları üzerine, yeni göl-gölet-baraj yapımına son verilmeli, mevcut göl-gölet ve barajlardan düzenli şekilde B. Menderes Nehrine su akışının devamı sağlanmalıdır;
Kaçak ruhsatsız kuyular acilen durdurulmalı, su kaynakları ve sulak alanlar korunmalı, su yasası çıkarılarak havza bazında su yönetimine acilen geçilerek çok başlı su yönetimine son verilmelidir.
Küresel ısınma, iklim krizi ve su varlıklarına göre ürün deseni ve çeşidi acilen oluşturulmalı iklime bağlı kırsal göçler oluşmadan tarımsal üretim ve gıda planlaması yapılmalıdır.