Deda Haber ve Egeyön Haber Denizli Barosu Başkanı ve Başkan adayı Müjdat İlhan ile 47. Olağan Genel Kurul öncesinde özel bir röportaj gerçekleştirdi. Başkan İlhan, baro seçimlerinin ertelenmesi, neden yeniden aday olduğu ve çoklu baro ile ilgili yapılan düzenleme ilgili görüşlerini anlattı.
3-4 Temmuz 2021’de gerçekleştirilecek olan Baro seçimleri ile ilgili mesaj veren Başkan İlhan, Ben öncelikle Denizli Barosuna yakışan bir seçim olması kaygısını taşırım. Çünkü ben gerçekten Denizli Barosu mensubu meslektaşlarımın varlığı, mesleğin bu anlamdaki vakarı sayesinde birçok zorluğu aştığımı çok iyi biliyorum bir yönetici olarak. Yine Denizli Barosu mensubu meslektaşlarımın verdiği yetki ile bu onuru defaten yaşadık ve hepsinde de layığı ile görevimizi yapmaya çalıştık. Bu arkadaşlarımızın da çabasının bu olduğuna inanıyorum.’ İfadelerini kullandı.
• Denizli baro başkanı var bugün yanımızda Sayın Müjdat İlhan. Başkanım pandemi döneminde malum siyasi partiler seçimlerini tamamladı, kongrelerini tamamladılar. Siz Denizli Barosu olarak seçim yapmadınız. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Müjdat İlhan: Gerçekten tüm meslektaşlarım adına şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Hukuk temelinde eşitlik ve adalet demektir ve bunu sağlamaya çaba sarf eder. Şimdi Denizli özelinden başlayacağım Türkiye genelinde devam edeceğim. Ekim’de yapacağımız seçim iptal edildiği gün, siyası partiler burada genel kurularını yaptılar kongrelerini yaptılar. Yani pandemi avukatlara bulaşıyor da siyasetçilere bulaşmıyor mu? Denizli İl Kongresini yapan siyasi partilerin aldığı kararlar ile yasaklanan Denizli Barosu olağan kongresi büyük bir tehlike mi arz ediyor? O dönem için 1500 kişi olan hazurunun, çoğu gelse 1100 ü geliyor seçime. Onlar daha büyük sayılar ile 10 binler ile ifade edilen, siyasi amaç doğrultusunda hareket eden kitleleri topluyor. Yani 3 bin 5 bin kişi salonda bir o kadar kişi de dışarıda bekliyor. Yani o kalabalıkla bizim kalabalığımız kıyas dahi edilemez iken biz böyle bir yasak ile karşı karşıya kaldık. Bu birinci, Aralık’ta ikincisini yasakladılar, Mart’ta üçüncüsünü yasakladılar. İnanın bu tarihlere kadar birkaç barodan biriydik. Büyük barolar, İstanbul Barosu Ekim’de yapacak seçimini. Böyle bir dünya yok. Üzerinden bir yıl geçmiş oluyor. Kanunda açık hüküm var; çift yılların Ekim ayı diyor. Biz geldik tek yılın Temmuz’una.
Davalar açtık. Ben her karara, her olumsuz “seçim yapamazsınız” kararına dava açtım. Ama maalesef idari mahkemeler ne yürütmeyi durdurma verdiler, ne de lehimize karar verdiler. Onlar da reddetti bizim kararımızı. Sonuçta aynı fakülteden mezun olduğumuz hukukçular idari mahkemelerde görev alıyor ama maalesef sıkıntı büyük.
Bugünlere geldik. Biz çağrımızı yaptık meslektaşlarımıza. Her seçim kararımızda da sanki seçim olacak hiçbir eksik yok şeklinde çalıştık. Pandemi kurallarına uyduk, dezenfektan dağıtımı, maske dağıtımı, mesafe kurallarının tamamına uyduk. Ama dediğim gibi seçim kurulu üye vermediği için seçim yapma şansımız olmadı.
• Peki, seçime sayılı günler kala dört adaylı bir seçime gidiyorsunuz. Buradan rakiplerinizi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Müjdat İlhan: Ben öncelikle Denizli Barosuna yakışan bir seçim olması kaygısını taşırım. Çünkü ben gerçekten Denizli Barosu mensubu meslektaşlarımın varlığı, mesleğin bu anlamdaki vakarı sayesinde birçok zorluğu aştığımı çok iyi biliyorum bir yönetici olarak. Yine Denizli Barosu mensubu meslektaşlarımın verdiği yetki ile bu onuru defaten yaşadık ve hepsinde de layığı ile görevimizi yapmaya çalıştık. Bu arkadaşlarımızın da çabasının bu olduğuna inanıyorum. Tabii şu da var meslektaşlarım kendi adlarına söylemler geliştireceklerdir, geliştiriyorlar da. Bakıyorum genelde bizim yaptıklarımızı yapacakları konusunda vaatlerde bulunuyorlar. Bu da güzel. Demek ki doğru şeylere parmak basmışız ve doğru şeyleri icra etmişiz. O yüzden kurumların bu anlamda yapılanlardan memnun kalması kurumun temsilcisi olarak bizleri mutlu eder. Üyeler olarak meslektaşlarımızın da çabaları bizi yine yaptıklarımızdan dolayı mutlu eder.
Ben çalışmalarından kaynaklı kendilerini kutluyorum. Bu her zaman mesleğe hizmet amacı ile yola çıkıldığını düşündüğüm bir yarışmadır. Bu yarışmada da başarılar dilerim kendilerine. Biz defaaten doğru şeyler yaptık ki yetkilendirildik aynı genel kurul tarafından. Yine bu istemeden, sandık getirilemeden görevimize devam etmek zorunda kaldığımız bir süre var. Çok sıkıntılı bir dönemdi sizde yakından takip ettiniz. Avukatlar kanunundaki değişikliklerden tutun da pandemi sürecindeki mesleğimize dönük engellemeleri kapsayan dönemde yine dik duruşumuzla, söylem birliğimiz ile eylem birliğimiz ile diğer baro başkanları ile beraber üzerimize düşeni yaptığımıza inanıyorum.
Çünkü neden? Ben kızımın gözüne rahat bakmak istiyorum. Yarın “Bunlar yaşanırken sen ne yaptın baba?” dediğinde yaptıklarımızı en azından tarihe düşmüş olalım diyorum.
• Tekrar başkan seçilirseniz yapmayı düşündüğünüz köklü değişiklikler var mı?
Müjdat İlhan: Bir kere fecaat haline bürünen en son avukatlık yasası ile ilgili değişiklikleri ortadan kaldıracak yeni bir düzenlemenin derdindeyiz. Bunu tüm siyasi parti temsilcilerine gönderdik. Bu işin ne kadar. Bu işin ne kadar kötü bir uygulama olacağını ve bu işin ne kadar siyasete yönlendireceğini inanın bangır bangır bağırdık. Yollara düştük Ankara’ya gittik. Tek tek anlattık siyasilere ve dünyada hiç olmayan bir uygulamayı hayata geçirdiler sayısal üstünlüklerinden dolayı. Sonra ne oldu biliyor musunuz? Kamu avukatlarını zorla üye yapmak kaydı ile 2bin kişiyi buldular. İstanbul gibi 50bin in üstünde üyesi olan bir baroda 2000 kişiyi bu tehditler ile buldular. İşe girecek genç meslektaşları “Git 2 nolu baroya kaydol gel” diye kurumlarda çalışan avukat arkadaşları ve yeni kuruma başlayan avukat arkadaşları tehdit ettiler. Ben buradan da tanıdığım isim isim arkadaşları sayabilirim ama saymayacağım. Onlarında kendi adına ekmek kavgasıdır. Onu yapmak zorunda bırakılmışlardır.
2 nolu baronun açılışına kimler geldi? Basın mensubu olarak dikkatinizi çekti mi? “Bu iş siyasallaşmayacak, bunun böyle bir sıkıntısı yok” diyen Denizli milletvekili Cahit Özkan gitti. Ne sıfatla gitti? Ak parti grup başkanvekili olarak gitti. Kim gitti? Bakan gitti. Kim gitti? İl başkanı gitti. Kim gitti? Akp milletvekilleri gitti.
Neymiş efendim maalesef yine haklı çıkmışız. İşi siyasi boyuta dökeceksiniz. Baroları tam bu hata siyasallaştırır dediğimiz noktada siyaseti baro hizmet binasını açarken gözümüze soktular. Maalesef 2bin kişilik baronun kurulma sürecinde yaşadıkları sıkıntıyı da hep beraber gördük. Ankara’da kuramadılar, İzmir’de kuramadılar. Kuramayacaklarda. Ancak kurum avukatı meslektaşlarımızı tehdit ederek bir yerlere geliyorlar. “Ne yapacaksınız?” demiştiniz ya. İşte fecaatten, bu garabetten kurtulmak için elimizden ne geliyorsa önce onu yapacağız. Alternatif hukuk çözüm yolları var. Onların icrası sırasında ki uygulayıcılar meslektaşlarımız olduğu için ucu bize de dokunuyor. Var olan uygulamaları daha elle tutulur hale, daha işlevsel hale getirebilmek için de çabalarımızı sürdüreceğiz. Yani işin özü meslektaşlarımızın hiçbir kısıtlama olmadan yıllarca hukuk fakültelerinde istediğimiz düzeyde eğitim alamamalarının sıkıntılarını ortadan kaldırmak için eğitimlerimizi sürekli hale getireceğiz. Pandemiden inşallah bir an önce kurtuluruz. Kurtulur kurtulmaz Türkiye’de bu anlamda çok ciddi staj eğitimi yapan bir baro olarak, fiziki şartları birçok baroda olmayan bir baro olarak ki bunların hepsi bizim dönemimizde hayata geçirildi, bizde icraatlerimizi bu şekli ile birbirine katlandırarak, taçlandırarak sürdürmeyi planlıyoruz.
• Peki, Sayın Başkan çoklu baro sistemi 15 Temmuz 2020 de yürürlüğe girdi. İstanbul ve İzmir’de ilk denemeler başarısız oldu. Siz eğer seçilirseniz çoklu baro sistemini Denizli’de getirmeyi düşünüyor musunuz?
Müjdat İlhan: Bir kere zaten çoklu baro sisteminin başından itibaren karşısında olan barolardan biriyiz. 60 baro ile beraber Ankara’ya yürümemizin sebebi de buydu. Biz çoklu baronun zaten tüm Türkiye’de siyasallaşmayı ön plana çıkaracağı için yanlış olduğunu deklare eden ve bu konuda da çaba sarf eden hem şahsi hem de kurum temsilcisi olarak devam eden biriyiz. Tabii ki karşısındayız. Çoklu baroya geçebilmek için haklara yasa gereği sahip olan İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya barolarımız var. Onlar 5bin sınırını geçtikleri için. O yüzden diğer barolarımız Denizli gibi 5bin sınırını geçmedikleri için 2bin kişilik ayrı bir baro kurma şansına da sahip değiller.
• Son olarak seçim öncesi buradan Avukat arkadaşlara mesajlarınız nelerdir?
Müjdat İlhan: Ben değerli meslektaşlarıma daha önceki seçimlerde verdiğim sözü tutmanın mutluluğu ve gururu ile tekrar görev talep eden bir adayım. Bu konuda da kendilerinin göstermiş olduğu teveccühe ve bize ailecek yaşattıkları onura da şükranlarımı sunuyorum. Bir nevi “Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır.” diyoruz. Mesleki anlamda çabamız her zaman şahsi ikbalimizden de kendi işimizden de ön plandadır ve bundan sonra da öyle olmaya devam edecektir.