enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5174
EURO
36,1929
ALTIN
2.980,09
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Hafif Yağmurlu
20°C
Denizli
20°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Az Bulutlu
10°C
Salı Açık
13°C

Hayvan yetiştiricisi de tüketicisi de mağdur! Bu mağduriyetler nasıl giderilmeli?

Hayvan yetiştiricisi de tüketicisi de mağdur! Bu mağduriyetler nasıl giderilmeli?
14.09.2021
A+
A-

Büyük baş hayvan yetiştiriciliği yapan Ali Çiftçi EgeyönTv’ye sorunlarından bahsetti.

Besicilik yaptığından söz eden Ali Çiftçi “şuanda burada 300 baş hayvanımız var. Bir diğer işletmemizde ise 100 tane hayvanımız var. Hayvancılığı her türlüsünü yapıyoruz. Damızlık, et üretimi gibi. Aynı zamanda kesimi, pazarlamasını yapıyoruz. Yani hayvancılığın her tarafında varız”

Kuraklık yem maliyetlerini de etkiledi

Hayvancıların sorunlarını dile getiren Ali Çiftçi, “hayvancılığın en büyük problemi bu yıl kuraklıktan dolayı yem maliyetleri. Şuan hayvancılar bu maliyetlerden dolayı hem süt hem et olarak maliyetleri karşılamıyor. Şuanda zarar ediyoruz. Ama yine de dayanmaya çalışıyoruz. Bakalım ne kadar dayanacağız” dedi.

24 Eylül’de yapılacak olan Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanlık seçimlerinde neden aday olduğunu açıklayan Çiftçi “buradaki arkadaşların talepleri üzerine de aday olduk. Biz bu işin içinde olduğumuz için bu gibi odalarda kurumlarda hiç alakası olmayan insanlar bu tür yerlere gelebiliyor. Yani bize gelen talepler de bu yönde. ‘Siz birebir bu işin içindesiniz. Sizin olmanız gerekiyor. En azından sorunları tam manası ile biliyorsunuz’ dediler, bizde aday olduk. Tabi ki başkan olduğumuzda da yapmamız gereken şeyler buradaki besicilerin, üreticilerin mallarını piyasadan 1lira,2 lira daha fazla alıp kesmek için çalışmalarımız var. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanımız Osman Bey ile de görüştük. Bize bir yer tahsis edecek. Çünkü Denizli’de kiralar yüksek. Amacımız hem tüketiciyi hem üreticiyi korumak” şeklinde konuştu.

“Şuanda Çal, Merkezefendi, Pamukkale, Buldan, Sarayköy, Güney ilçeleri var birliğimizde. Önümüzdeki günlerde de Honaz ve Bozkurt dahil olacak. Ama onlar bu dönem oy kullanamıyor. Çünkü onların 3 ay, 6 ay gibi önceden kayıt olma gibi belli şartları var. Bu şuanda da aynı zamanda oranın yönetimindeyim. Önümüzdeki yıllarda da geliştireceğiz tabi ki. Şuanda 330 üyemiz var” dedi.

“Tek hedefimiz üreticinin de tüketicinin de rahat etmesi”

Kırmızı Et üreticileri Birliğinin öneminden ve hayata geçirmeyi düşündüğü projelerinden bahseden Ali Çiftçi “ biz vatandaş ile konuştuğumuzda ‘bir sürü oda var, bu odalar ne işe yarıyor, aydat almaktan başka da bir işi yok’ diyorlar, halkın gözünde böyle bir şey var. Yani biz Kırmızı Et Birliğinde böyle bir şey yapmayacağız.  Aday olmamızın sebebi de bu. Şimdi buraya bir kesimhane yapıyoruz, Denizli’ye de kasap reyonu yapacağız. Öncelikle bunu hayata geçireceğiz. Çünkü bu çok önemli. Bu şekilde besicilerimizi koruyacağız. Bunun yanında da besicilerimizi koruyacağız. Yem maliyetlerini düşürmek için çalışacağız. Belli fabrikalarla anlaşıp buraya üye olan vatandaşlarımıza daha ucuz maliyetli yem vereceğiz. Bu görevde daha uzun kalacak olursak yem fabrikası kurmayı da düşünüyoruz. Çünkü bunun Ulubey’de de bir örneği var. Yaz döneminde arpasını, buğdayını, yulafını bunlar teymin ediyor, orada bir arkadaşa götürüyor, sonra da dönem dönem yem katkılarıyla, vitaminleriyle, vermiş olduğu ürünü oradan geri alıyor.  Bu çok maliyetli bir şey de değil. iki tanede makine gerekiyor sadece. İyi bir rasyoncu bu işi çok rahat yapıyor. Bizim buradaki ilk hedefimiz üreticiden tüketiciye, malı daha uygun fiyata ulaştırmak. Ben ileriki günlerde de bunu Türkiye’nin diğer yerlerine de yansıyacağını tahmin ediyorum. Eğer ki bunda başarılı olursak belli şehirlerde görüştüğümüz ziraat odası başkanı, et birliği başkanı ile de iş birliği yapmak. Tek hedefimiz besicinin de rahat etmesi, tüketicinin de” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.