Çal’da yürütmekte olduğu projeden bahseden, Avrupa Birliği’nin Türkiye’de başlatmış olduğu Leader koordinatörlerinden Koray Kaya “Ülkemize Avrupa Birliğinin projesi olan Leader’ı 10 pilot şehrimizde başlattık. Bunlardan birisi de Denizli’ydi. Denizli’de kriterlere uygun olan ilçelerden bir tanesi de Çal’dı. Bu projeyi Çal’da da hayata geçirdik. Bu noktada bizim çalışmalarımız Çal’da ki ürünlerin tanıtımı, verimlileştirilmesi, çeşitlendirilmesi, ulusal ve uluslararası arenada tanıtılması, satış ve Pazar alanı kurulması. Bunun haricinde biliyorsunuz Çal Denizli İlimizin en güzide ilçelerinde birisi. Hem tarihsel, hem kültürel, hem de ürün çeşitliliği olarak en iyi ilçelerimizden bir tanesi diyebiliriz. Bu noktada da ilçemizde Başkanımızın desteği ile beraber hem kırsal turizm noktasında, hem de ürünlerimizin çeşitlendirilmesi noktasında, ürünlerimizin çeşitlendirilmesi, verimlileştirilmesi, tanıtım ve pazarlamasının yapılması noktasında çalışmaları içeren bir projenin yürütücüsüyüm şuanda. İlçemizin potansiyelinin olması lazım ki projenin hayatta kalabilmesi lazım bunun için de ilçemizin hem kültürel, hem tarihsel, hem de ürün çeşitliliği noktasında bir potansiyelinin olması lazım” dedi.
Çal Kadın Kooperatifi’nden bahseden Koray Kaya “projemizin içerisinde tabi ki bölgedeki gruplar bir araya getirilerek aynı çatı altında beraber hareket etme noktasında çalışmalarımızdan bir tanesi de Kadın Kooperatifini kurmak oldu. Kadın Kooperatifini kurmaktaki amacımız bölge ürünlerinin, yöresel ürünlerin bir kimlik kazandırılması. Hem ulusal noktada, hem de uluslararası noktada tanıtımızı yaparak bir satış ağı kurmak. Arkadaşlarla bir araya geldik. Hanımların bulunduğu bir çalışma bu. Bayanların bulunduğu çalışma her zaman verimlidir, her zaman üretkendir. Bölgede gönüllü olan arkadaşlarla bir araya geldik, startı verdik. İlk yaptığımız kooperatifi kurmak oldu, bölgedeki üreticilerle bir araya gelmek oldu. Bölgedeki üretimlerin listesini çıkarttık. Bölgemizde öne çıkan ürünlerden bir tanesi olan, ürün yelpazesi içinde olan, üzüm yelpazesi içinde olan, pekmezimiz, kuru üzümümüz, kekik var bölgemizde yoğun olarak üretilen. Kekik baharat olarak da, kekik suyu, kekik yağı olarak da üretimlerimize başladık. Markamız adı altında satmaya başladık, kooperatifimiz çatısı altında. Kooperatif ortaklarımız da buradalar” dedi ve sözü kadınlara bıraktı.
Kooperatif ortaklarından Hamide Hanım kooperatifi kurmaktaki amaçlarından bahsetti, “ Çal’da yetişen organik ürünleri kadın girişimcilerin kendi elleri ile hazırladıkları ürünleri tüketiciye ulaştırmak. İlk etapta belli bir ürün sayısı ile girdik bu işe. Bizim en büyük destekçimiz Belediye Başkanımız Fethi Akcan oldu. O yüzden kendisine ayrıca bu iş için teşekkür ederiz. Bir yola girdik, başarılı olacağımıza inanıyoruz. Başarmak en önemlisi. Arzulamak başarmanın yarısıdır diye düşünüyoruz. Herkesden desteklerini bekliyoruz. Çal Kadın Kooperatifi olarak biz de artık kooperatiflerin arasındayız diyoruz” şeklinde konuştu.
Kooperatif ortaklarından Hamide Hanım “Ürünleri almak için müşterilerimizin Çal’a gelmesine gerek yok. Bizim internet sitemiz de var. İnternet üzerinden de satış yapıyoruz artık. www.calgarasi.com.tr ‘dan alışveriş yapabilecekler. Bizim hedefimiz Ege Bölgesi, Türkiye değil yurtdışına kadar açılmak. Açılacağımıza da inanıyoruz. Yurtdışında bir sürü Çallımız var. Özellikle Çal pekmezinin, Çal yaprağının, Çal üzümünün tadını bildikleri için, damaklarında o tat oluştuğu için ve bunu bildikleri için arayış içerisinde olduklarından Almanya’dan olsun, İsviçre’den olsun bizim sitemize tıklayıp bu ürünleri alacaklarına inanıyorum. Başaracağımıza inanıyorum” dedi.