Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan bugün 10.30′ da Üçgen Çarsısı’nda basın mensuplarının karşısına geçti. 15 Eylül’de elektriği ve suyu kesilen çarşının yıkımına başlandı. Başkan Osman Zolan, yıkımda iş makinesinin başına geçerek, kendi elleriyle Üçgen Çarsısı’nın yıkımını gerçekleştirdi.
Bugün basın mensupları ile Üçgen Çarşısı’nda buluşan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Toplantıda Büyükşehir Belediyesi yıkım ekipleri de hazır bulundu. Başkan Zolan’ın basın mensuplarına çarşı ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Başkan Zolan;”Yıllar önce Denizli’de insanlar kaynaklarını buraya aktararak bir yatırım gerçekleştirmek istemişler. Tabi kurulduğu günden bu güne kadar Üçgen Çarşısı diye anılan bu yerde maalesef arzu edilen o hedeflere ulaşılamamış. Burada yatırım yapılmış olan ve 624 dükkanın bulunduğu bu yerde maalesef vatandaşlarımız, bırakın yatırdıkları parayı geri almayı, yaşanan olumsuzluklarla cebinden giderler ödemek zorunda kalmışlar. Günümüzde ise Üçgen Çarşısı 1/4’ü dolu geri kalan alanlar boş olarak, şehrimizin merkezinde bulunuyordu. Denizlimize nereden gelirseniz gelin, nereye giderseniz gidin, Üçgen diye tabir ettiğimiz, Denizlimizin kalbinde çalışmayan çarşımızı ve gün geçtikçe daha olumsuza giden esnaflarımız tabi ki iş yapıyordu ama belli bir oranda, bu oranda çok düşüktü ama maalesef gündüzleri pek sıkıntı yoktu, ama geceleri zaman zaman dükkanlarında iskan olarak kullanılan ve kontrolü mümkün olmayan bir noktaya gelmişti.”dedi.
Osman Zolan Denizli vatandaşların Üçgen Çarşısı’ndan rahatsız olduğuna değindi. Zolan;”Bu yapının bunda sonra sağlıklı bir şekilde hizmet etmeyeceği aşikardı. Mal sahipleri ile de 30 nisanda yapmış olduğumuz toplantılarda da toplantıya katılanların tamamı, bu yapı ve binalarla çarşının bir yere varmayacağı konusunda hemfikire varmışlardır. Burada yatırım yapmak isteyen mal sahipleri vardı. Ancak burada 624 dükkanda bini aşan muhattap olması sebebiyle, toplu bir düşünce oluşmadı. Yapılan hukuki girişimler neticesinde, bugün burayı yıkabilir hale geldik. Denizli’de yaşayan vatandaşlarımız bu yapıdan çok rahatsızdı. Burada mal sahibi olan insalarımız memnun değildi, çünkü beklentilerini karşılamamıştı. Vurgulamak isterim mal sahiplerininde arzusu bu binanın kaldırılması yönündeydi. Sonucunda Denizlimiz imajını sarsan ve güvenlik olarakta çevrede tehlike yaratan bu yapının ortadan kaldırılması gerekiyordu.”dedi.
Bu binanın yıkımı ile birlikte bu arsanın değerinin artacağını belirten Zolan;”Biz vatandaşlarımızın her gittiğimiz yerdeki taleplerini ve 40 yıldır buraya verdiklerini alamamış, artık bu yapıdan bir şey olmayacağını anlayan mal sahiplerinin isteklerini görmezden gelemezdik. Nerede dert varsa biz çare olmak zorundayız. Bu çığlığa sessiz kalamazdık. Bu konuda da Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı olarak vatandaşlarımızın her derdinde olduğu gibi bu sıkıntıyı da ortadan kaldırmamız gerekiyordu. Çünkü biliyoruz ki bu yapı kalktığında, bu arsa daha değerli hale gelecek. Bu arsanın değerini aşağı çeken bu binadır. Bugün buranın değeri 1′ ise arsa anlamında 3’e, 5’e çıkacaktır. Burada mal sahipleri kazanacaktır, kayıpları söz konusu değil. Artık bu binalar arsa üzerinde cenaze haline gelmiştir. Bu cenazeninde kaldırılması gerekiyordu. Çünkü bu binalar fonksiyon icra etmiyorsa ölmüştür. Biz de Denizlimizin isteği doğrultusunda buradaki mal sahiplerin desteği ile bu binaları ortadan kaldırıyoruz. İnşallah Denizlimizi şehir kimliği açısından olumsuzluğa götüren bu binalar ortadan kalkmış olacak. Ayrıca burada hisse sahibi olan mal sahiplerinin arsada payları devam etmiş olacak. Ve altını çiziyorum burada belediye olarak bir kamulaştırma yapılması söz konusu değil. Bundan sonraki yürüyüşte mal sahipleri bir araya gelerek bizden destek istediklerinde, 30 Nisan’da dediğim gibi biz önlerin önünü açmakta gayret edeceğiz.”dedi.
3-5 kişinin hatırının binlerce insanın şikayetinden önemli olamayacağını belirten Zolan;”Bu binanın kalkmasında Denizlili vatandaşlarımızın ve buradaki mal sahiplerinin büyük bir desteği var. Tabi destek vermeyenler de oldu. Olayı siyasi boyuta sokarak, siyasi malzeme yapmak isteyenler oldu. Ancak bunu yapmak isteyenler bir elin 5 parmağını geçmez. Bu bizi hiç etkilemedi ve gündemimize bile almadık. Doğru bildiğimiz, Denizli’de yaşayan ve mal sahibi olan insanlarımızın bu binanın yıkılması ile ilgili talebini haklı bulduk ve bugün ilk kazmayı vurarak ortadan kaldırmaya başlıyoruz. Aynı zamanda mal sahiplerinin ödemek zorunda kaldığı ortak giderleri ortadan kaldırmış olacağız. Biz artık olumsuzluklar yaşanmasın istiyoruz ve herkesin haklarını korumak zorundayız. 3-5 kişinin hatırına binlerce insanın hakkına giremeyiz.”dedi.
Mal sahiplerinin üzerinden bir yükü aldıklarını söyleyen Başkan Zolan;”Bu arsa 30 bin metrekarelik bir alandır. 30 bin metrakarelik bu alanın üzerine 50 bin metrekare kapalı alan yapılmıştır. İnşallah bu yapıyı bugün kaldırmaya başlıyoruz. Şunu belirtmek isterim, burada hisse alarak bu çarşının ilk sahipleri, hepsi yaşlanmışlar. Artık kimileri hayata veda etmiş, kimileri hale bu dertle uğraşıyor. Artık biz bu enkazı kaldırıyoruz. Bu binayı kaldırmadığımız takdirde 20-30 yıl sonrada bugünkünden farklı bir duruma gelmesi mümkün değildir. Bize söylenen birçok olumsuz söylem vardı ancak biz onlara gülüp geçiyoruz. Burada kayıtları geçmesi için şunu belirtmek isterim, buranın yıkımı için açık ihale yapılmıştır. 45 firma ihaleye girmiş ve en yüksek fiyatı veren Denizlili bir firma buranın yıkım ihalesini kazanmıştır. Verdiği rakam ise 1 Milyon 388 bin lira’dır. Bu sayede mal sahiplerimizin üzerine bir yük binmemiş olacak.”dedi.
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’ın basın açıklamasının ardından Üçgen Çarşısı’na ilk kazma vuruldu. İş makinesinin direksiyonuna geçen Başkan Zolan yıkımı kendi elleriyle başlattı.