enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,6054
EURO
36,4257
ALTIN
2.927,21
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
9°C
Denizli
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
9°C
Salı Açık
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
15°C
Perşembe Açık
16°C

Mimarlar Odası Denizli Şubesi’nde Değişim İçin Arkizon Grubu Hazırlıklarını Tamamladı

TMMOB Mimarlar Odası Denizli Şubesi 29-30 Ocak tarihlerinde 15. Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Genel Kurulda başkan adaylığını açıklayan Mimar Süleyman Emiroğlu ve yönetim kurulu adayları seçim öncesi Deda Haber’e açıklamalarda bulundular. Başkan Emiroğlu, Mimarlar Odası Denizli Şubesi’nde artık değişimin gerekli olduğunu belirterek, Arkizon ismini verdikleri ekibi ile projelerini anlattılar.

Mimarlar Odası Denizli Şubesi’nde Değişim İçin Arkizon Grubu Hazırlıklarını Tamamladı
21.01.2022
A+
A-

TMMOB Mimarlar Odası Denizli Şubesi 29-30 tarihlerinde 15. olağan Genel kurulunu gerçekleştirecek. Mimarlar yönetim kurulunu seçmek için sandığa gidecek. Yeni dönem için 4 isim başkanlık için adaylığını açıklamıştı. Başkan Adaylarından Mimar Süleyman Emiroğlu, Arkizon ismini verdikleri ekibi ile Deda Haber’e açıklamalarda bulundular. Mimarlar Odası Denizli Şubesi Başkan Adayı Süleyman Emiroğlu ve yönetim kurulu adayları Mine Orhan, Mustafa Ağaoğlu, Ayşe Keskin Çavdar, Mehmet Emre Özkan, Esma Akbaş, Barış Bayçınar mimarlık sektöründeki sorunları ve çözüm önerilerini anlattılar.

SÜLEYMAN EMİROĞLU kendini ve projelerini anlattı;

1997 yılından bu yana serbest mimarlık yapıyorum. Şu anda Emiroğlu Mimarlık bünyesinde çalışıyorum.

Ekip arkadaşlarımızla Arkizone grubunu oluşturduk. Mimarlık mesleğinin problemlerini masaya yatırdık ve tespit ettik. Bunların çözümü ile ilgili somut çalışmalar yaptık. En önemli projelerimizden biri haksız rekabetle ilgili somut çalışmalar yapmak olacak. Mimar arkadaşlarımızın ve genç mimarlarımızın bu hayattan ekonomik beklentilerini karşılamak için somut çalışmalarımız var. Genç arkadaşlarımızın destek olmasını bekliyoruz.

Doğa çevre bilinci, hayvan sevgisi gibi bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Biz şehrin en dinamik Sivil Toplum Örgütü’yüz. Bunun sorumluluğu ile hareket edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çok daha iyi temsil edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

İlçelerde çalışan meslektaşlarımız var, bunların yaşadığı bir takım sorunlar var. Ücretli çalışan, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan meslektaşlarımızın sorunları var.

Ayrıca mimarlık mesleğinin farklı iş alanları var onların da camiaya kazandırılması gerekiyor. Bununla ilgili tecrübeli mimarlarımızı tarafından gönüllülük esasına göre bir meslek içi eğitim programları yapacağız.

15. dönem Mimarlar Odası başkan adayıyım. Bahsetmiş olduğum tüm sorunlara çözüm getirebilmemiz için desteğinize ihtiyacımız var. Arkizone grubu olarak desteklerinizi bekliyoruz.

MİNE ORHAN kendini ve projelerini anlattı;

24 yıldır mimarlık mesleği içinde yer alıyorum. Yıllardır ilçede mimarlık hizmeti vermekteyim bu yüzden de ilçede mimarlık hizmetinin zorluklarını en iyi bilen mimarlardan biriyim. İlçede mimarlık hizmeti veren meslektaşlarımızın mesleki anlamda yaşadığı zorluklarla yakınen ilgilenip her zaman onların yanında olacağız. Yönetim olarak her zaman ulaşabilecekleri mesafede olacağız.

Ayrıca tüm STK’ların yanında olacağız, doğa ve yaşamımızın bir parçası olan hayvanlarımızın yanında olup farkındalık yaratacağız.

MUSTAFA AĞAOĞLU kendini ve projelerini anlattı;

Bizim aday olarak bu süreçte birçok projemiz var. Bunlardan ilki kamu kurum ve kuruluşunda çalışan mimar arkadaşlarımızla ilgili. Buralarda çalışan arkadaşlarımızın farklı farklı sorunları var ancak en büyük sorun bence aynı işi yapmalarına rağmen birinin taşeron birinin sözleşmeli memur olması. Hepsi de aslında aynı işi yapıyor ama farklı farklı ücretler alıyorlar. Bu da oradaki mimar arkadaşlarımız arasında problem haline geliyor ve biz karşı taraftaki mimar arkadaşlara da hissettiriliyor ve problem oluyor. Eğer mimar arkadaşlarımız bizi seçerler ve yönetime gelirsek bununla ilgili belediyelerle protokoller yapıp aradaki farkı kaldırıp eşit düzeyde olmalarını sağlamak istiyoruz.

Farklı kuruluşlarda, şirketlerde çalışan arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımız da çok cüzzi miktarda ücretler alıyorlar. Hatta asgari ücret altında çalışan arkadaşlarımız olduğunu biz saha çalışmalarında gördük. Bunları üzülerek dinledik. Bu arkadaşlarımız ile ilgili de bizim bir projemiz var. Sanayi Odası, DESİAD, Genç İş Adamları Derneği gibi dernekler ve odalarla protokoller yapıp yanında mimar çalıştıran şirketlerle görüşüp gerekirse mimarın çalışacağı en az bedel zaten devlet tarafından açıklanıyor. Biz de bunlarla ilgili orta yolu bulup bir rakam açıklayacağız ve bununla ilgili Mimarlar Odası olarak bir sivil toplum örgütü olarak çalışan şirketlerde bununla ilgili bir baskı oluşturarak bu sorunu çözmek istiyoruz.

Teknoloji ilerledikçe mimarlık mesleğinde de bazı kolaylık ve zorluklar ortaya çıkıyor. Teknolojinin mimarlığa yansıması ve bunu iş alanlarına nasıl aktaracağımızla ilgili projelerimiz de var. Örneğin bununla ilgili e-ticaret  sistemi ile yeni mezun mimarlara eğitimler verip yaptığı çalışmaları satmalarına yönelik çalışmalarımız var. Bununla ilgili KOSGEB ile görüşmeler yapıldı, genç mimar arkadaşlarımız desteklenecek. Mimarlar Odası olarak bununla ilgili kurslarımız da olacaktır.

AYŞE KESKİN ÇAVDAR kendini ve projelerini anlattı;

Mimarlar Odası Yönetim Kurulu adayıyım. Yönetime geldiğimizde yapmayı planladığımız bazı projelerimiz var. Bunlardan bazılarından bahsetmek istiyorum sizlere. Mimarlık mesleğinin çalışma alanları ve iş imkanlarına yönelik alternatifleri araştırarak meslektaşlarımızla paylaşmayı, onlara sektördeki iş olanakları hakkında ışık tutmayı planlıyoruz. Böylelikle sektöre yeni dahil olmuş meslektaşlarımıza yön vererek farklı alanlarda uzmanlaşmasına yardımcı olmayı planlıyoruz. Mesela bize örnek olarak mimarlarımızın çok fazla aktif olarak ama aynı zamanda iyi bir kazanç kaynağı oluşturabilecek alanlardan biri restorasyon projeleri ve restorasyon uygulamaları. Maalesef mimarlar çok fazla bu çalışma alanında aktif olarak yer almıyorlar, iyi bir kazanç elde edebilecekleri halde. Biz bu restorasyon projeleri ve restorasyon uygulamaları yapmak isteyen tüm meslektaşlarımıza Mimarlar Odası olarak gerekli her türlü desteği vermeyi amaçlıyoruz. Ayrıca diğer odalarla iletişim halinde olarak e-ticaret, girişimcilik eğitimlerinden tüm meslektaşlarımızın faydalanmasını hedefliyoruz. Bunların yanı sıra mimari danışmanlık hizmetleri, şantiye şefliği, İş güvenliği uzmanı, enerji belgesi uzmanlığı gibi birçok hali hazırda hizmet vermiş oldukları alanlarda meslektaşlarımızın daha verimli daha uygun şartlarda çalışmalarını sağlamak istiyoruz.

MEHMET EMRE ÖZKAN kendini ve projelerini anlattı;

Meslektaşlarımızın en önemli sorunlarından biri de odamızla resmi kurumlar arasındaki diyaloğun zayıf olması. Mimar mevzuatları ve yönetmeliklerin hemen her gün değişikliklere uğradığı bir iş ortamında daha etkin ve daha hızlı iş üretmek meslektaşlarımızın en önemli sorunlarından biri.

İmar mevzuatları ve imar yönetmeliklerinde yapılan değişikliklerin anlık olarak üyelere aktarılması ve yönlendirilmesi çok önemli. Ayrıca aday listemizin en önemli ve somut vaatlerinden olan haksız rekabetin önlenmesi ve şantiye şefliği hizmetinin yeniden düzenlenmesi için aslında  resmi kurumlarla olan protokoller çok büyük önem taşıyacak. Bundan dolayı Mimarlar Odası ve resmi kurumların diyalog süreçlerinin çok iyi götürülmesi gerekmekte.

Örneğin Şantiye Şefliği hizmetinin yeniden düzenlenmesinde il müdürlüğü ile yapılacak protokol önemliyken haksız rekabetin önlenmesi hususundaki çalışmalarımız da belediyelerle yapılacak ikili görüşmelerle götürülecek protokollerle yapılacak. Ayrıca biliyorsunuz Pamukkale Üniversitesi’nde Mimarlık Fakültesi var, her sene buradan ciddi sayıda öğrencimiz mezun oluyor. Bu genç meslektaşlarımızın da piyasaya entegre olması için Mimarlar Odası’na çok büyük görevler düşmekte.

Sonuç olarak Mimarlar Odası’nın tüm resmi kurumlarla uyumlu bir şekilde çalışması ve üye merkezli olması halinde bahsettiğim birçok sorunun çözümü konusunda daha rahat hareket edecektir. Bu nedenle ben tüm meslektaşlarımı seçime davet ediyor ve bizleri desteklemesini istiyorum.

ESMA AKBAŞ kendini ve projelerini anlattı;

6 yıldır mimarlık sektöründe aktif olarak mesleğimi gerçekleştirmekteyim. Denizli 15. dönem Mimarlar Odası Yönetim Kurulu’na ben de adayım. Mimarlık sektöründe mimarların hak ettiği bedelleri, ücretleri ve refah seviyelerine ulaşamadığı görülmektedir. Bu durum giderek kötü bir alana doğru sürüklenmektedir. Bunların sebepleri de bazı kurumlar arası işleyiş ve kanunların tam olarak uygulanamamasından kaynaklanmaktadır. Bir de bazı insanlar bu var olan düzeltilmemiş sisteme direkt kendileri dahil olmaktadır. Tek başlarına bunlarla ilgili bir mücadele gerçekleştirememektedir. Bu mücadeleyi tek başına gerçekleştiremediği gibi ses de çıkaramamışlardır. Ses çıkarsalar bile bunlar yankı uyandırmamışlardır. Bunlardan biri de Şantiye Şefliğidir. Şantiye şefliğine kanunlar çerçevesinde baktığımızda  normalde bu sorumluluğu alan insanların, mühendislerin gidip yapıları kendi alanlarında kontrol etmesi ve yönetmeliklerine uygunluğunu kontrol etmesi gerekmektedir. Ayrıca bununla birlikte bir sürü sorumluluğun altına imzamızı atmaktayız. Ama bu sorumluluğun bedeli olarak baktığımızda çok cüzzi bedellere bunlar karşılanmaktadır. Biz bunların sadece kanunlar çerçevesinde değerine baktığımızda aylık 8 bin TL civarındadır. Bir mimar ya da mühendis şantiye şefliğine imza attığında 5 tane imza atma hakkı vardır. Sadece 5 tane işi gerekli bedeline aldığımız taktirde 40 bin TL’ye kadar bir ücrete tekabül etmektedir. Bu da aslında bir mimarın bir mühendisin refah seviyesini çok iyi derecelere getirecek bir bedeldir. Biz Arkizon ekibi olarak yönetime geldiğimiz takdirde şantiye şefliğinin kanunlarda yazan çerçevesinde uygulanabilmesi için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bazı kurumlarla mülakatlar sağlayacağız, bununla ilgili savlarımızı biz geliştirdik, uygulamak için yönetime geldiğimizde hemen aktif olarak bunu gerçekleştirmeye başlayacağız.

Bu değişiklikleri gerçekleştirmeye başlamamız için sizlerin desteklerinize ihtiyacımız var.

BARIŞ BAYÇINAR kendini ve projelerini anlattı;

Ocak ayında yapılacak olan Mimarlar Odası seçiminde yönetime adayım. Mimarlarımızın çok fazla sıkıntıları var. Bu dönemde mimarlarımızın daha fazla yanında olmak ve destek olmak için birçok projemiz var. Öncelikle çalışmalarımızdan biri haksız rekabet üzerine olacak.  En az bedeller üzerinden yapacağımız çalışmalar bence mimarlık mesleği üzerinden hem niteliksel hem de önünü açıp saygınlığını arttıracak bir adım olacaktır diye düşünüyorum. Piyasada çok fazla diploması olmayıp mimarlık yapan arkadaşlar var. İlk başta bunların takipçisi olacağız. Yani mimarlarımızın, meslektaşlarımızın haklarını koruyup onları savunarak hakları için mücadele etmeye devam edeceğiz. Bunlar için çalışmaya canı gönülden enerjimiz var. Tüm meslektaşlarımıza şunu söylemek istiyorum; Değişim her zaman iyidir. Bizim şu anki mevcut görüntüyü, umutsuzluğu değiştirmeye gücümüz var ve bunun için mücadele edeceğiz. Tüm mimar arkadaşlarımızın arkasında onları savunarak yolumuza devam edeceğimizi belirtmek isterim.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.