enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
9°C
Denizli
9°C
Az Bulutlu
Pazartesi Açık
10°C
Salı Parçalı Bulutlu
14°C
Çarşamba Açık
15°C
Perşembe Açık
17°C

Mimarlar Odası’nda yönetime aday Arkizone ekibi tanıtıldı

TMMOB Mimarlar Odası Denizli Şubesi’nde 29-30 Ocak tarihlerinde gerçekleştirilecek olan 15. Olağan genel kurul öncesi Başkan Adayı Süleyman Emiroğlu, yönetim kuruluna aday olan Arkizone grubunu tanıttı.

Mimarlar Odası’nda yönetime aday Arkizone ekibi tanıtıldı
27.01.2022
A+
A-

TMMOB Mimarlar Odası Denizli Şubesi 29-30 Ocak tarihlerinde 15. Olağan genel kurul dolayısı ile sandığa gidecek. 4 adayın yarışacağı genel kurul Mimarlar Odası Denizli Şubesi binasında gerçekleştirilecek. Seçime günler kala Başkan Adayı Süleyman Emiroğlu, yönetim listesinde yer alan asil ve yedek üyelerini oda binasında basın toplantısı gerçekleştirerek tanıttı.

Süleyman Emiroğlu’nun Başkan Adaylığındaki Arkizone grubunda yönetim kurulu asil adayları Mine Orhan, Mustafa Ağaoğlu, Ayşe Keskin Çavdar, Mehmet Emre Özkan, Esma Akbaş ve Barış Bayçınar isimlerinden oluştu.Yedek yönetim kurulu adayları ise; Yasemin Özdoğan, Duygu Uz, Mehmet Keysan, Yelda Emre, Talha Türk, İlayda Kurt ve Yasemin Bal’dan oluştu.

Toplantıda konuşma gerçekleştiren Başkan Adayı Süleyman Emiroğlu şu ifadeleri kullandı;

Mimarın işi, mekanı yeniden üretmektir. Bu onun asli eylem, sorumluluk ve yetki alanıdır. Verilerini geçmişten ve bugünden alır, eyleminin etkisi bugünden yarına uzanır, sorumlulukları ise gelecekle ilgilidir. Mekanı yeniden üretmenin aktörleri olan mimarlar, tasarımcı – yönetici – eğitimci – denetleyici – planlayıcı rollerini üslenen tüm mimarlardır.

Mimarlar Odası, bu konumu içinde tüm mimarların mekan üretim süreci içindeki farklı konum, rol ve ilişkilerinin düzenleyicisi, katılımcı ortamı, izleyicisi, güvencesi ve birleştirici platformudur.

Üyelerinin, kategori ve ideoloji gözetmeksizin, geleceğin daha etkin, daha yetkin ve daha özgür mekan üreticisi bireyler olmasını kollar ve kolaylaştırır.

Toplumsal ve tarihsel sorumluluğunu mesleğin asli özünden alır ve onu üyelerinin güncel sorunlarıyla buluşturur. Daha yetkin bir yarına taşımayı hedefler.

ARKİ_ZON ekibi, yukarıdaki Felsefi Yaklaşım ve aşağıda özetlenen Program İlkeleri çerçevesinde Mimarlar Odası DENİZLİ Şubesi Yönetimi’ne taliptir:”

Açıklık, Şeffaf Yönetim

Mimarlar Odası’nın tüm süreçleri, tartışmaları ve paylaşımları son aşamasına kadar şeffaf bir yönetim sağlamak amacıyla “açıklık” içinde olmalıdır. Açık yönetim ortamı ve önceden ilan edilen gündemler Mimarlar Odası’nda katılım hukukunun oluşturulmasını sağlar.

Mimarlar Odası Yönetimi, mali şeffaflığı sağlamak için bilançolarını sanal ortam üzerinden, çalışma sürecinin gerektirdiği sıklıkta açık bir biçimde üyeleri ile paylaşacaktır. Mali denetimin güncel ve evrensel normlarda yapılması için gerekli girişimleri başlatacaktır.

Katılımcı bir Yönetim için Yeniden Yapılanma

Mimarlar Odası kuruluş döneminde, 100-200 kişilik oldukça homojen bir grubu temsil ediyordu. Günümüzde, çeşitlenen sektörel bir yapının yanı sıra, kalabalık ve özellikle gençlerden oluşan heterojen bir mimarlar topluluğu söz konusudur.  Bu durumda, Mimarlar Odası yönetiminin kurgusunun yeniden yapılandırılması gereklidir.

Demokratik Olmak

Mimarlık meslek alanının gelişmesinde, meslek politikalarının tanımlanmasında farklılıkları yok etmek ve bölmek anlayışı yerine birlikte olma kültürü yaygınlaştırılmalıdır.

Kent Demokrasisi Oluşturmak

Mimarlar Odası kentlerin gelişiminde ve daha yaşanabilir kılınmasında toplumsal katılım modelleri geliştirmeli, kentsel projelere mimarlık birikiminin en yüksek düzeyde aktarılmasını sağlamalı ve bunun takibini yerine getirmeli; kentlerin yenilenmesi ve kalkınmasında mimarlığı devreye sokmalıdır.

Mimarlar Odası bu ortamın oluşmasında her türlü mesleki formasyon ve uzmanlar ile yetkili, sorumlu kişi ve birimlerin bir arada olmasına katkıda bulunmalıdır.

Mimarlar Odası’nın  “Sürekli karşı çıkan- alternatif üretmeyen”, “ yapıcı değil- yıkıcı” imajını silebilmek için kent ve kamu yararına “alternatif” projeler üretilerek meslek ortamında kamuoyunda tartışmaya açılmalıdır. Bunun için, her geçen gün artan, genç ve nitelikli mimar potansiyeli, küçük bütçeli bir seri fikir projesi yarışmaları ile yönlendirilebilir.

Herkesin Odası

Mimarlar Odası herkesin odasıdır.

Toplumun mimarlık hizmetinden en yüksek düzeyde yararlanabilmesi için gerektiğinde toplumu kendi üyelerinin yanlış uygulamalarından da koruyabilmelidir. Mimarlar Odası küreselleşen dünyada Türk mimarların durumunu güçlendirmek için çalışır.

Mimarlığın toplumda benimsenmesi ve saygınlığının artması için çaba gösterir. Mimarlar Odası bir “Açık Platform”dur. Mimarlar Odası’nın yönetim birimleri ve kadroları yarım yüzyıldır savunduğu “Mimarlar Odası Toplum Hizmetindedir” ilkesini en güçlü ve yapıcı biçimde savunur ve uygular.

Kamuoyuna, mimarlara, özellikle de yaşama umutla bakan genç mimarlara; “Türkiye’de de nitelikli, insan ve toplum yararına çözümler üretebilen, çevre duyarlığı olan çağdaş mimarlık” (da) yapılabildiğini göstermek de Mimarlar Odası’nın asal görevlerinden biridir.

Eğitim ve Öğrenciler

Mimarlar Odası, mimarlık eğitiminin gelişmesine, eğitim kurumlarının mimarlık değerlerini ve becerilerini öğrenciler ve akademisyenlere en iyi şekilde aktarılmasına katkıda bulunmalıdır.

Meslek içi eğitimin, mimarlığın her alanında nitelikli bir biçimde yaygınlaşmasını sağlamak için meslek içi eğitim veren girişimlere destek olmalıdır.

Mimarlar Odası, mimarlık öğrencilerine geniş destek sağlamalı, öğrencilerin faydalanabileceği çalışma mekanları ve imkanları, staj için danışmanlık, yurt vb. olanaklar, burslar ve bursların yönlendirilmesi konularında yardımcı olup, öğrenci yarışmaları, yaz çalışmaları, workshoplar, atölyeler açmalı, yaptıkları projelerin yayınlanması, eğitimin kalitesinin yükseltilmesi için çalışmalar yürütmelidir.

Genç Mimarlar

Toplumun mimarlık hizmetinden en iyi ve en yüksek düzeyde yararlanması için kamu sektörünün öncelikle “iyi mimarlığı” talep etmesi; proje ediniminde yürürlükteki Kamu İhale ve Sözleşmeler Sistemi’nin ise genç mimarları teşvik etmesi ve olanaklar tanımlaması mimarlığın gelişmesine doğrudan katkı verir.

Bu nedenle Mimarlar Odası, kamu ihale ve sözleşmeleri ile ilgili yasal düzenlemelerde ve yönetsel yapılarda genç mimarların proje üretimine engel teşkil eden düzenlemelerin değiştirilmesi için çalışmalıdır.

Yarışma takviminin zenginleştirilebilmesi için; belirli büyüklüğün üzerindeki tüm projelerin hem kamu hem de özel sektörde yarışma yöntemiyle edinilmesi amaçlanmalıdır.

Yaşam kavgasına yeni atılan gençleri aydınlatabilmek için, büro kuruluşunun yasal ve mali çerçevesinden, proje üretim ve çizim standartlarına, işveren karşısında temsile, iş sözleşmelerinden bürokratik yapı karşısındaki süreçlere kadar gençlerin yanında durmak, aydınlatıcı ve kolaylaştırıcı yayınlar yapmak Mimarlar Odasının mesleğe yeni başlayanlar için vermesi gereken temel hizmetlerden biri olmalıdır.

Özlük hakları, Güvenceler, Telif Hakları

Mimarlar Odası, mimarların özlük hakları ve ekonomik güvenceleri için, kamu ya da özel, her sektörde mevcut yaşamsal ekonomik riskleri en aza indirmek için açılımlar oluşturur.

Mimarların, iş alanlarıyla, bu alanın genişletilmesi, zenginleştirilmesiyle ilgili mücadele vermek de Mimarlar Odası’nın görevleri arasındadır.

Mimarlar Odası telif haklarının maddi ve manevi savunucusu ve koruyucusu olmalıdır. Kamu ve özel sektörde üretilen projelerde proje müellifinin yanı sıra projede etkin görev alan mimarların da proje ekibi kapsamında belirtilmesini sağlanmalıdır. Böylece ekip çalışmaları da desteklenmiş olacaktır.

Asgari ücret tarifesindeki “asgari ücret”in, asgari olduğunu, mimarlara ve işverenlere hatırlatmaya çalışmak, tanımları anlaşılır hale getirmek, hesaplama yöntemlerini anlaşılır kılmak ve denetleme/güvence mekanizmaları kurmak gerekir.

Telif hakları konusunda da uzmanlaşmış bir hukuk bürosunun Mimarlar Odası bünyesinde üyelere sürekli olarak danışma hizmeti vermesi sağlanmalıdır. Bu konuda hukuk mücadelesine gücü yetmeyen üyeler için bu hizmet gerekirse karşılıksız olarak sağlanmalıdır.

Ekonomik Destek: Kredi Olanakları, Teminatlar, Aktif Meslek Yaşamı Sonrası

Mimarlar Odası özellikle serbest mimarlık hizmetine yeni başlayan genç meslektaşların mimarlık üretimine katılmalarını kolaylaştırmak ve ekonomik destek sağlamak için özel sektörde geri ödeme koşullarında esneklikler taşıyan kredi süreçlerinin yapılanması için modellerin üretilmesinde etkin rol almalıdır.

Mimarlar Odası, meslekteki aktif çalışma dönemi sonrası yaşlılık ve malullük gibi değişik nedenlerle ekonomik olarak kısıtlanan meslektaşların sosyal ve ekonomik güvence sistemlerinden yararlanabilmesi için anılan özlük hakları, güvenceler ve telif hakları ile ilgili yapılanmalarda etkin düzenlemelerin yer alması için çalışmalıdır.

Eşitlik, Temsiliyet

Mimarlar Odası mimarların mesleki formasyonlarında ve profillerindeki çeşitliliğe yakın durarak, meslek gruplarının sorunlarının çözümüne etkin ve samimi bir şekilde odaklanmalı ve mimarlık mesleğinin geliştirilmesi için çalışmalıdır.

Mimarlar Odası örgütlenmesi mimarlığın özgül değerleri ile toplumun yararı kavramlarını her mimarın benliğinde özümsemesi için, açıklığı, iyi niyetli olmayı, samimiyeti ve en iyi gayreti gösterme anlayışını öne çıkarmalı ve özendirmelidir. Mimarlar Odası mimarlar arasında dayanışma duygusu ve güven bilincinin gelişmesini sağladığı müddetçe içeride ve dışarıda sahip bulunduğu temsil düzeyi etkinleşerek artacaktır.

Meslek Sorunları

Mimarlar Odası mimarlık mesleğinin yasal olarak hak, yetki ve sorumluluklarını kollamak, gözetmek ve iyileştirmek için kamunun yasama, yürütme ve yargı organlarına doğru ve eksiksiz tanımlar iletmekle, görüş ve itirazlarını zamanında ve en iyi şekilde yansıtmakla sorumludur.

Mesleği ilgilendiren yürürlükteki Yasalar ve Yönetmelikler, mesleği ilgilendiren telif yasaları ve içtihatları, kapsamlı bir yayın dizisi ile yeniden üyelere ulaştırılmalıdır. Mimarlar Odası’nın bu çerçevede gerçekleştirmeye çalıştığı değişiklikler bu yayınlara gerekçeleri ile net olarak eklenmelidir. Mimarlar Odası’nın önerdiği ve gerçekte neredeyse hiç uygulanamayan “tip sözleşme”, toplumun ve çeşitlenen işveren profili de gözetilerek yenilenmeli, çeşitlendirilmelidir.

Mimarlığı Yapılabilir Kılmak

Mimarlığın uluslararası ortamda ulaştığı düzeyden, ilerlemelerden Denizli deki mimarların dışlanmalarına ve yoksun kalmalarına neden olabilecek her türlü sürece karşı etkin faaliyet göstermek Mimarlar Odası’nın görevi olmalıdır.

Eleştiri

Mimarlar Odası, mimarlığı ve mimarın değerlerini ve onurunu en üst düzeyde korur, kollar, savunur ve gözetir. Onaylamadığı durumlarda üyelerini suçlamamalı, uyarmalıdır.

Gerekirse yönetmeliklere göre kendi iç mekanizmalarıyla olayları çözmelidir.

Toplumla İşbirliği

Mimarlık Mesleği’nin gelişmesi ve mimarlığın toplumsallaşması sadece mimarların ve Mimarlar Odası’nın tek başına başarabileceği konular değildir.

 Mimarlığın en iyi şekilde talep edilmesi ve yerine getirilmesi başta kamu yönetiminin merkezi ve yerel birimlerinde, yapı üretimi ile ilgili özel sektörün her kademesinde, kentsel planlama alanında faaliyet gösteren uzman kişi ve yapılanmalar arasında mimarlık değerlerinin gelişmesi ile sağlanabilir.

Mimarlar Odası, buradan hareketle mühendislik, planlama, tasarım, yönetim ve diğer mesleki formasyonundaki kişiler ve yapılanmalarla olan ilişkilerini salt bir alan paylaşımı gibi dar bir anlayışa hapsetmenin ötesine geçerek, toplumun mimarlıkla beraber diğer uzmanlık ve becerilerden de en iyi şekilde yararlanması için her düzeyde işbirliğine açık, samimi ve kapsayıcı olmalıdır.

Son bir Not

Evrensel değerler, özgürlükler, demokrasi ve insan haklarından yana olmak, Mimarlar Odası’nda zaten var olan ve bunun da ötesinde insan olmanın olmazsa olmaz değerleridir, ilkeleridir ve elbette tüm yönetimler tarafından onur ve duyarlılıkla sürdürülecektir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.