Denizli Koruyucu Aile Derneği’nin(DEKAD) öncülüğünde kurulan El Ele Federasyonu’nun tanıtımı gerçekleştirildi. El Ele Federasyonu Başkanı Ayfer Doğan; “‘Çocuklar için El Ele’ adıyla başladığımız Avrupa Birliği Projesi kapsamında El Ele Federasyonu, DEKAD’ın kalbinden 8 kasım 2021’de doğdu. Bugün 20 binden fazla çocuğun kurum bakımında, anne baba sevgisinden uzak, ilgi ve şevkatten mahrum büyüyüp bu toplumda sağlık bireyler olmalarını beklemek mümkün değil. Çocuktaki sevgi yoksunluğunun onda yarattığı tahribatın farkındayız. Bunun için en önemlisi çocukluk sürecidir. Çocuklar sevgiyle büyütülmelidir. Bunun içinde sağlıklı ebeveynler gerekiyor. Yaşadığımız olumsuz deneyimleri bir sonraki kuşağa aktarmamak için bu zinciri kırmak gerekiyor. Daha sağlıklı bir toplum yaratmak istiyoruz. El Ele Federasyonu koruma altındaki çocukların dışında tüm çocukların, çocukluk süreçleri için farkındalık yaratmak istiyoruz.”dedi.
8 Kasım 2021’de DEKAD’ın öncülüğünde kurulan El Ele Federasyonu’nun tanıtımı bugün Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde yapıldı. Toplantıda El Ele Federasyonu Başkanı Ayfer Doğan, Denizli Koruyucu Aile Derneği Başkanı Hakan Vural ve Proje Koordinatörü Petek Üzülmez proje ve federasyon hakkında bilgilendirmelerde bulundular.
Toplantıda açılış konuşmasını Denizli Koruyucu Aile Derneği Başkanı Hakan Vural yaptı. Vural;“2009 yılından bu yana birçok etkinliğimizde yanımızda olduğunuz için siz değerli basın mensuplarına teşekkür ederim. Yaklaşık 13 yıllık hayalimizin ete kemiğe büründüğü dönemdeyiz. Koruyucu aile hizmetini hem yerele hem ulusala duyurmak için oluşturduğumuz El Ele projemizin tanıtımını gerçekleştiriyoruz. El Ele Federasyonu’nu kurduk. Bununun mutluluğunu yaşıyoruz.” şeklinde konuştu.
Toplantıda söz alan Proje Koordinatörü Petek Üzülmez;“Koruyucu Aile Derneği kurulduğu günden bu yana yerelde ve ulusal çapta birçok projeye imza attı. Amacımız koruyucu aile sistemi içinde yer alan çocukların çok daha mutlu şekilde yaşamak için bir aile yanında kalmalarını sağlamak. Projemiz Türkiye’deki 5 korucuyu aile derneğini bir araya getirerek bir federasyon kurmaya yönelikti. 3 ay önce federasyonu kurduk. Denizli, İstanbul, İzmir, Samsun Koruyucu Aile Dernekleri ve Bizim Çocuklar Gençlik Akademisi projede yer aldı. 2 aylık süreçte 2 yeni derneğimiz federasyona katılmak için başvuru yaptı. Amacımız devlet korumasında kalan çocukları aile ortamında büyümelerini sağlamak. Federasyon ile daha güçlü bir STK istiyoruz. Türkiye’deki tüm koruyucu aile derneklerini buraya bekliyoruz.”ifadelerini kullandı.
El Ele Federasyonu Başkanı Ayfer Doğan konuşmasına federasyonun hikayesini anlatarak başladı. Doğan;“3 ay önce kurulan federasyon hayalimiz çocuklar adına çok önemli bir hayaldi. 12 sene önce Denizli Koruyucu Aile Derneği(DEKAD), PAÜ ve Denizli Valiliği işbirliğinde henüz 1 yaşındayken kendi öz kaynaklarını kullanarak çok büyük bir çalıştay düzenledi. Bu çalıştay ile çok büyük bir değişim ve dönüşüme yol açtı. Şuan hala yürürlükte olan koruyucu aile yönetmeliği düzenlendi ve yayımlandı. STK var olacaksa değişim ve dönüşüme hizmet etmelidir. Bu bizim yeni projeler üretmemizi sağladı. Daha sonra DEKAD, STK’lara öncülük etti. Bugün Türkiye’de 17’den fazla STK oluştu. Bunların 8’ine DEKAD öncülük ediyor. Bu STK’ları farklı projelerde buluşturdu. Sonunda bugün ‘Çocuklar için El Ele’ adıyla başladığımız Avrupa Birliği Projesi kapsamında El Ele Federasyonu, DEKAD’ın kalbinden 8 kasım 2021’de doğdu.”dedi.
Doğan federasyonun amacı hakkında;“El Ele Federasyonu’nun en önemli değerlerinden biri çocukluk sürecidir. İnsanlar çocukluklarında öğrendiklerini ebeveynlik sürecinde uyguluyor. Yani yaşadığımız çocukluğu çocuklarımıza yaşatıyoruz. Bugün 20 binden fazla çocuğun kurum bakımında, anne baba sevgisinden uzak, ilgi ve şevkatten mahrum büyüyüp bu toplumda sağlık bireyler olmalarını beklemek mümkün değil. Çocuktaki sevgi yoksunluğunun onda yarattığı tahribatın farkındayız. Bunun için en önemlisi çocukluk sürecidir. Çocuklar sevgiyle büyütülmelidir. Bunun içinde sağlıklı ebeveynler gerekiyor. Yaşadığımız olumsuz deneyimleri bir sonraki kuşağa aktarmamak için bu zinciri kırmak gerekiyor. Daha sağlıklı bir toplum yaratmak istiyoruz. El Ele Federasyonu koruma altındaki çocukların dışında tüm çocukların, çocukluk süreçleri için farkındalık yaratmak istiyoruz.
İkinci önemli husus hak temelli bakış açısıdır. Bu çalışmaları çocuklar için yaparken onlara bir lütuf bahşediyormuş gibi davranmak çok yanlıştır. Uluslararası sözleşmelerle geçerli haklarını onlara vermek düşüncesini yerleştirmek istiyoruz. Acıma duygusuyla yaklaşmak yerine saygı hak eden ve değer birey olduklarını hissettirmek için yola çıktık. Bir diğer temel değerimiz ise birlik ruhudur. Adil ve eşitlikçi bir yaşam olmazsa olmazımız. Çocuğa hak ettiği değeri verebilmeyi öncelikli hale getirmeliyiz. Kurum bakımındaki çocuklar da burada öncelikle durumda. Ebeveynlerinden yoksun büyüyorlar. Kendilerinde hissettikleri değersizlik duygusu ve saygıyı sağlıklı ailelerde tekrar kazanmalılar. Kurumdaki çocuklarda bağlanma problemi oluşuyor. Kurumdan ayrıldıklarında hayata bağlanmada sorun yaşıyorlar. Çocuklar 20 yaşına gelse bile desteklenmeye ihtiyaç duyuyorlar. Bu konularda destek vermeyi amaçlıyoruz. Yine bu kapsamda yeni kurulan STK’lara mentörlük yapmak istiyoruz. Burada proje kapsamında hazırlayacağımız kit yol gösterici olacak. El Ele Federasyonu her çocuğun biricikliğine, özgünlüğüne ve değerli olduğuna inanıyor.” Diye konuştu.
23 senedir 4 çocuk girdi hayatıma onlar benim çocukluğumu iyileştirdiler diyen Doğan göz yaşlarını tutamadı. Doğan; ”Çocukluğumuzda aldığımız yaralar öyle çok derin travmalar değil. Ama biz bunu travma haline getiriyoruz. Sonra bunu çocuklarımıza geçiriyoruz. Bu zinciri kıralım. Bugün yüzlerce çocuğun koruyucu ailede olmasını sağladıysam ne mutlu bana. Biz yetişkinlerin kendi çocukluğumuzu iyileştirmek için çocuklara ihtiyacımız var. Çocuğu büyütmek için gerçekten anlamak gerekir. Sonsuza dek çocuklar için El Ele diyorum.”dedi.
200’den fazla koruyucu aile olduğunu belirtti. Koruyucu aile olmak için başvuru yapmak, TC vatandaşı olmak, adli sicil kaydı, düzenli gelir sahibi olmak ve ruhsal, fiziksel anlamda sağlıklı olmak yeterli ama koruyucu aile olmak için süreç uzun. Başvurunun ardından kurumda değerlendiriliyorsunuz. Evinize gelip ziyaret ediyorlar, ebeveynlik becerilerinizi ölçüyorlar. Eşinize, dostunuza soruluyor. Bu çalışmalar tamamlandıktan sonra aday koruyucu aile olabiliyorsunuz. Her başvurunun tamamlanması gibi bir zorunluluk yok.