Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, sanayi tesislerine uygulanan elektrik kısıtlamasının sona erdiğini duyurdu. Ancak doğalgazda uygulanan kısıntının ise 31 Ocak’tan itibaren %40’tan %20’ye düşürüleceği kaydedildi. Doğalgazdaki kısıntının devam etmesi sanayiciyi halen tedirgin ediyor.
Bloomberg HT kanalında bu kararların sanayiciyi nasıl etkileyeceğini değerlendiren Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, “Enerji denilince yalnız elektrik düşünülmemeli. Elektrik artık doğalgaz ile birlikte değerlendiriliyor çünkü özellikle metal sanayi sektörleri doğalgaz esaslı üretim odaklı. Dolayısıyla doğalgazın %80 bile olması bizim işimizi hala sekteye uğratıyor. Çünkü doğalgaz denilince eli taşın altında olan insanlarız. Yani bu oran, işletmelerin işini görüyor anlamı çıkartılmamalı. Çünkü metal sektöründe üretime başladığımı andan itibaren önemli bir zaman dilimi, doğalgaz kullanarak metali, bakırı, demiri, ürünü ısıtmakla geçmektedir. Bu nedenle işi kapatırken yani üretimi sonlandırırken de aynı şekilde doğalgazı kullanarak bu tedbirleri almak gerekir. Yani %80 diye belirlenmiş olan doğalgaz süreci net olarak işletmelerimiz için hiçbir zaman %80 değil hatta maksimum %70 oranlarını geçmez. Onun için üretime dönük olarak işletmelerimiz bugün de halen %60 oranlarında eksik çalışıyorsa %80’de de aksak ve eksik çalışıyor olacak. Sanayici, özellikle 24 saat çalışan işletmelerde, bu eksikliğin dur /kalk, fırınları soğut ve yine fırınları tekrar ısıtın anlamına geliyor ki bu hem enerji sarfiyatı açısından önemli ekstra bir gider, hem de kullanış açısından önemli bir zaman kaybını içeriyor. Onun için bizim halen işletmelerimizde bugünden itibaren başlayan %80 tüketim olayında işimizi tam mânâsıyla görme şansımız yoktur.” diye konuştu.
Bir an önce doğal gazın %100 olarak işletmelerimize verilmesini bekliyoruz diyen Keçeci, “Zira şunu bilmek durumundayız ki önemli taahhütlerimiz var önemli ihracat bağlantılarımız var ve bu önemli ihracat bağlantılarımız ile birlikte özellikle bunların yerine getirilemeyişi söz konusu olursa eğer işletmedeki işimizi ve uzun yıllardır kazandığımız müşteri potansiyelimizi kaybetmekle karşı karşıya kalırız. Bu nedenle bizler, daha fazla maliyete ve daha fazla enerji giderine maruz kalmamak için bir an önce doğalgazın işletmelerimizde %100 devreye alınmasını istirham ediyoruz. Biz sanayiciler olarak şu anda hammadde, nakliye, finans erişimi demiyoruz ama bugün bizim için olmazsa olmaz en önemli konumuz doğalgazın %100 işletmelerimize gelmesidir.” şeklinde konuştu.
Enerji maliyetlerindeki yük sanayicinin üzerinde kalacak yük değil diyen Keçeci, “Bu yükü sanayici yapabildiği kadarıyla müşterisine yansıtacaktır. Yoksa sanayici bu kadar yükü nasıl kaldırabilsin? Dolayısıyla tabii ki maliyet hesabı yapıldığında enerji, işçilik, hammadde tüm maddeler olarak hesaplanır. Enerjiyi kaça alıyorsak maliyet unsuruna da onu yazmak zorundayız. Önümüzdeki günlerde doğal olarak enerji maliyetinin bu yükselişi sanayiden doğrudan doğruya ürünlerimize yansıyacaktır. Bu da piyasaya yansıyacaktır. Bundan farklı bir durum beklenemez.
Sanayiciler olarak bizler enerjinin tesislerimize zamanında ve kesintisiz olarak gelmesini isteriz. Bir sanayici olarak işimizde planımızı bütçemizi ve müşterilerle olan ilişkilerimizi planlarken tüm bu girdilerin elimizde var olduğunu varsayarak işin içerisine gireriz. Dolayısıyla bir hammadde yokluğu bizi bu kadar zedelemez. Çünkü enerji işletmelerimizin olmazsa olmazıdır. Yaşamış olduğumuz bu aksaklıkların sonuçlarını önümüzdeki aylarda düşen ihracat rakamlarımızdan da görebiliriz. Ne kadar telafi etmek istesek de kısa süre içerisinde telafi edebileceğimizi sanmıyorum” dedi.