enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
10°C
Denizli
10°C
Az Bulutlu
Pazar Açık
9°C
Pazartesi Açık
11°C
Salı Parçalı Bulutlu
13°C
Çarşamba Açık
15°C

DENTUROD Başkanı Şen:”Maliyetler Turizm İşletmelerini Büyük Bir Çıkmaza Sürüklemektedir”

Turizmcilerin, Pandemi kısıtlamaları dönemindeki durgunluğun ardından, hızlı büyüme hedefleri ile başladığı 2022 yılına ait umutları, gelen zamlarla karardı. Denizli Otelciler Ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) Başkanı Gazi Murat Şen;“ Maliyetler turizm işletmelerini büyük bir çıkmaza sürüklemektedir.” dedi.

DENTUROD Başkanı Şen:”Maliyetler Turizm İşletmelerini Büyük Bir Çıkmaza Sürüklemektedir”
09.02.2022
A+
A-

DENTUROD Başkanı Gazi Murat Şen, turizm sektörünün içinde bulunduğu sıkıntılı durumu anlattı.

DENTUROD Başkanı Şen’in açıklamaları şu şekilde;

Geçtiğimiz son iki yılda turizm işletmeleri ayakta kalabilmek için mevcut maliyet artışlarını satış fiyatlarına yansıtamamıştı. Bugün ise başta enerji olmak üzere artan maliyetler turizm işletmelerini büyük bir çıkmaza sürüklemektedir.

Üretici ve tüketici tarafında artan maliyetler yerli turistin tatil için yapacağı harcama miktarını yeniden gözden geçirmesine neden olmuştur. Düşen alım gücünün iç pazarı olumsuz etkilemesi kaçınılmaz gözükmektedir.

 Bir otel işletmesinde en büyük gider kalemleri işçilik, gıda ve enerji olarak sıralanabilir. Bu üç kalem maliyetlerindeki artış doğal olarak otelin satış fiyatlarına etki etmektedir.

Oteller yerli turisti koruyabilmek için iç pazara sundukları fiyatları düşük tutmaya çalışsalar da belirsiz ve sürekli gelen maliyet artışları iç pazara fiyat oluşturmayı zorlaştırmaktadır. 

Ülkemizdeki otellerin çoğunun dış pazara yönelik misafir portföyleri ilk bakışta cezbedici görünse de, orta vadede döviz artışından kaynaklı ucuz turizm cennetine dönüşmesine neden olacaktır, ayrıca ülkemize en fazla turist gönderen birinci Pazar Rusya ile üçüncü Pazar Ukrayna arasında tırmanan gerilim ile ülke 2022 turizm hedeflerimizde tehlike altındadır.

Artan maliyetler altında işletmelerimizin beli yeteri kadar bükülmemiş gibi, özellikle elektrik firmalarının elektrik teminat bedellerini (nakit, teminat mektubu, Dbs gibi) yıl içinde ödenen en yüksek elektrik faturasının iki katı kadar yüksek miktarda talep etmeleri, işletmelerimizin karşılaştığı yükü daha da ağırlaştırmaktadır.

Turizmin ve otelcilik sektörünün ülkemiz ve kent ekonomisine katkısının devamı ve sürdürülebilirliği için enflasyonun kontrol altına alınması, enerji fiyatlarının normale indirilmesi, enerji teminatlarının kabul edilebilir seviyeye çekilmesi, ÖTV ve KDV düzenlemelerinin yapılması , pandemi döneminde en çok zarar gören hizmet ve konaklama sektörüne tüm sektörün faydalanabileceği desteklerin sağlanması gereklidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.