Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Denizli İl Başkanı Ali Onur Akça, akaryakıt zamları ve bayilerin kar marjlarının yok olmasıyla birlikte zor bir sürecin içinde olduklarını belirterek, “Bayiler sattığı akaryakıtın yerine yenisini artık koyamaz durumda. Bugüne kadar ‘Batıyoruz’ diyorduk ama sözün bittiği yere geldik. Bayilerin iflas etmesiyle binlerce kişi de işsiz kalacak. Ayakta kalmak için kar marjları yeniden belirlenmesi acilen zaruridir” açıklamasında bulundu.
PÜİS Denizli İl Başkanı Ali Onur Akça, yaptığı yazılı açıklamada, akaryakıt fiyatlarının yükselmesinden en büyük darbeyi gören kesimin, akaryakıt bayileri olduğunu belirterek; “Artık dayanılmaz bir noktadayız” uyarısında bulundu. Öyle ki, istasyonların sattığı akaryakıtın yerine yenisini almayacak duruma geldiğini yani iflasın kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Akça, “Daha önce de ifade ettiğimiz gibi işletmelerimizin enerji maliyetimiz çok arttı. İstasyonlar 24 saat ışık yakıyor, elektrik tüketiyor. Çalışan maliyetlerine de bakarsak artık kaldıramayacağımız bir yükün altına girmiş durumdayız. Gelirimiz düştüğü için ana sermayemizde de devasa erimeler yaşanıyor. Bayiler sattığı akaryakıtın yerine yenisini koyamaz durumda. Daha önce 100 bin liraya dolan tanker, artık 600 bin liraya doluyor. Bayiler iş güvenliği uzmanının bile giderini karşılayamaz haldeler. Enerji maliyetlerini hiç söylemiyorum, personel maliyeti ise çok arttı. ‘Batıyoruz’ diyorduk ama artık battık ” dedi.
Türkiye’de akaryakıt bayilerinde çalışan insanlarında işsizlikle yüz yüze kalacağını ifade eden Akça, “Tabi ki, sadece kendimizi düşünmüyor, sadece kendimiz içinde çare aramıyoruz. İflaslar nedeniyle bayi çalışanları da işsizlikle karşı karşıya kalacak. Türkiye’de 13 bin bayi var. Anadolu da 6 bin bayi bulunuyor. İflaslar nedeniyle sadece Anadolu’da 60 bin kişi işsiz kalacak demektir. Dahası aileleriyle birlikte 240 bin kişi bu mağduriyetten etkilenecektir.
Zaruri olarak acilen bir düzenleme yapılmaz ise, iflasın kaçınılmaz olduğunu belirten Akça, “Türkiye’de akaryakıt ve oto gaz fiyatlarının artmasını istemeyen en önemli sektör biziz. İş kolu olarak bu durumdan anında etkilenen de biziz. Bayilerimizde ışıkların söndürtmeyecek, ticareti devam ettirebilecek bir kar marjı belirlenmeli. Biz üzerimize düşeni şuanda dahi yapıyoruz. Hiçbir meslektaşımız tankında yakıt olup da zam öncesi gelen tüketiciye ‘Yakıt satmıyorum’ diyemez. Bu suçtur, ahlaken de uygun değildir. Buna da müsaade etmeyeceğiz. Ancak sesimizin duyulmasını istiyoruz” dedi.