Adalet Eski Bakanı ve DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sadullah Ergin, dün Denizli’ye geldi. Ergin, Egeyön TV’ye özel açıklamalarda bulundu. ‘Baskın seçim’ olacak mı sorusuna Ergin; “İktidar partisi kendisi için bir fırsat aralığı görürse baskın seçim olabilir. 50-55 günlük bir zaman dilimi onlara yetiyor.” dedi. Ergin’in Osman Kavala ve Canan Kaftancıoğlu kararlarına yorumu ise; “Mahkemelerin tarafsız olması yetmez. Mahkemelerin verdikleri kararlarla tarafsız olmalarını hissettirmeleri lazım” oldu.
Adalet Eski Bakanı ve DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sadullah Ergin dün Denizli’ye geldi. Ergin, DEVA Partisi İl Başkanlığı’ndan yeni üyelere, ilçe ve mahalle başkanlarına rozet takdim törenine katıldı. Törenin ardından Gazeteci Ahmet Deda ile özel bir röportaj gerçekleştiren Ergin, Egeyön TV’ye çarpıcı açıklamalarda bulundu.
İŞTE O RÖPORTAJ;
Baskın seçim olabilir mi?
Türkiye önünü görebilen bir ülke değil. Baskın seçim olabilir veya olmaz. Belirsizlik bu alanda da var. Hükümetin uzun zamandır öngörülebilirliği kalmadı. Anayasaya göre seçimler önümüzdeki yılın baharında yapılması gerekiyor. İnşallah seçim en geç o tarihte yapılacak. İktidar partisi kendisi için bir fırsat aralığı görürse baskın seçim olabilir. 50-55 günlük bir zaman dilimi onlara yetiyor. Geçmişte ‘Seçimler yok’, ‘Erken seçimden bahsetmek vatana ihanet’ dedikten sonra seçim yaptılar. Öngörülebilir yapı yok. Biz parti olarak 50-55 gün sonra seçim olacakmış gibi hazırlıklarımızı hızlandırdık. Vaktinde olursa hazırlıkalırımız daha güçlü olacak.
Eski bir adalet bakanı olarak ‘Osman Kavala’, ‘Canan Kaftancıoğlu’ kararlarını nasıl yorumluyorsunuz?
Adalet toplumun huzurla geleceğe bakabilmesi için temel şarttır. Bu verilen kararlar toplumsal vicdanda nasıl karşılık buluyor, ona bakmak lazım. Bu kararlar kamuoyu vicdanını yaralayan ve zedeleyen kararlar. Umumiyetle buradaki kararlar siyasal karşıtlıktan, husumetlerin sonu alınan kararlar olarak algılanıyor. Bangalor yargı etiği ilkeleri uluslararası bir standarttır. Mahkemelerin tarafsız olması yetmez. Mahkemelerin verdikleri kararlarla tarafsız olmalarını hissettirmeleri lazım. Mahkemeler Türkiye’de adalet duygusunu hissettiremiyor. Tarafsızlık duygusunu vatandaşa veremiyorlar. Hem çok müdahil olanlar var, hem de mahkeme kararları üzerinde manipülatif yorumlar var. Türkiye’de verilen kararlar kamuoyu vicdanında adalet duygusunu tatmin etmiyor.
Seçimler adaletli olacak mı?
Bu soruya ‘evet’ demek isterdim. Türkiye’de son yaşadığımız 2019 seçimlerinden sonra İstanbul seçimlerinin yenilenme kararı Türkiye’de seçim hukukunu ve uygulayan bağımsız kurumların güvenilirliğini yıprattı. Temenni ediyorum ki bu tür yıpratıcı olaylar tekerrür etmesin. Kurumlara güvenmek istiyoruz.