12 Eylül’de 2022-2023 eğitim-öğretim yılı başlıyor. Yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde Denizli’nin deneyimli eğitimcilerinden AKEM Anadolu Lisesi Kurucusu Ali Kurt, Egeyön TV’ye açıklamalarda bulundu. ‘Yeni dönemde öğretmenleri, öğrencileri ve velileri neler bekliyor?’ sorusu cevap buldu.
AKEM Anadolu Lisesi Kurucusu Ali Kurt, Egeyön TV’ye açıklamalarda bulundu. 12 Eylül’de başlayacak olan 2022-2023 eğitim-öğretim yılı öğretmen, öğrenci ve velileri neler bekliyor açıkladı. Kurt, yeni döneme dair yeni bilgileri paylaştı.
Eğitimci Ali Kurt ile gerçekleştirdiğimiz röportaj;
2022-2023 eğitim-öğretim sezonu için mesajınız nedir?
Süreç çok hızlı gelişiyor. 2019’un ikinci döneminde başlayan pandemi krizinden buralara kadar geldik. Pandeminden sonra çocuklarımızla 1 yıllık kesintisiz eğitim süreci geçirdik. Artık pandemiden oluşan eksiklikler giderildi. Bizi yepyeni bir eğitim sezonu bekliyor. Bakanlığımı kitapları okullara teslim etti. Okullarımız hazırlıklarını tamamladı. Öğretmen kadroları hazırlandı. Malumunuz ekonomik bir kriz var. Bu senenin krizi atlatacağımız bir yıl olur.
2022 yılına nasıl hazırlandınız?
AKEM Anadolu Lisesi olarak hazırlıklarımızı yaptık. Eğitimde üçgen modeli vardır. Veli, öğrenci ve öğretmen bir arada olursa eğitim ve öğretimde yol alabilirsiniz. Biz bu kapsamda yeni sezon için velilerimize seminer düzenledik. Çünkü veliler bizden daha fazla hazır olmalılar. Bu seminerlerimiz devam edecek. Velilerimiz okula sadece öğretmenle görüşmek için gelmesin istiyoruz. İkinci ayağımız öğretmenlerdir. Üçüncü ayağımız ise öğrencilerimizdir. Onlar için de seminer düzenledik. Motivasyonlarını nasıl sağlayacakları, sınıfta nasıl ders dinlemeleri gerektiğini anlattık. Çocukların sosyal yaşamı içerisinde akademik eğitimlerini destekleyen tüm kararları aldık. Biz 2022-2023 sezonuna hazırız.
Yeni eğiti-öğretim sezonunda bilinmesi gereken değişiklikler oldu mu?
Önceden eğitim bakanları sürekli değişiyordu. Son dönemde eğitimle ilgili kararlar biraz stabilize oldu. Sadece öğretmenlerin başöğretmenlik ve uzman öğretmenlikle ilgili sıkıntısı var. Ben başarısız bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Bu seneki en büyük yenilik bu diyebilirim. Müfredatta ve sınavlarda bir değişiklik yok. Nitelikli okulların kontenjanlarında bir düşüş var. Genel olarak radikal bir değişiklik yok.
Ekonomik kriz özel okulları nasıl etkiliyor? Çözülmesini beklediğiniz sorunlar var mı?
Ekonomik kriz her iş kolunu etkilediği gibi bizi de etkiliyor. Ülkede herkes ekonomik anlamda iyi olmalı ki çocuklarını devlet okuluna göndermenin yanında özel okulları alternatif olarak değerlendirebilmeli. Bu yıl ailelerin ekonomik olarak sarsılması özel okulların da geleceğini tehdit edebilir. Özel okullar her zaman vardı ve ihtiyaca karşılık veriyor. Sorunlarımızı derneklerimiz bakanlığa iletiyorlar. Örnek vermek gerekirse, 15 yıllık devlet tecrübesi ile dershane açmıştım. Yaşanan süreçte dershanelerin kapatılması ve temel liseye dönüş için baskı oluşturuldu. Biz de dershanemizi devletimizin aldığı kararlara uyarak kapattık. Özel okul açarak temel lise olduk. 4 yıl sonunda bugün kapatılması gereken dershanelerin faaliyetleri katlanarak sürüyor. Biz özel okullara yol alırken, dershanelerin devam etmesi çelişkidir. Özel okullar devlete kamuya ait bir hizmet sunuyor. Devlet biz özel okul olurken mağdur olmamamız için teşvik yasası çıkarmıştı. Öğrencinin kamudaki maliyetini özel okulda karşılayacağını söyledi. Bu teşvik geriye gelmelidir. Yine özel okulların girdi maliyetleri çok arttı. Elektrik, su ve doğalgaz fiyatları çok fazla. Kiralar çok fazla arttı. Bu konuda da kararlar alınmalıdır. Bakanlığın aldığı kararla hiçbir sektörde olmayan yüzde 36 zam oranı belirlediği durum var. Bundan dolayı biz yükselen girdileri fiyatlara yansıtamadık. Maddi açıdan bizi zor bir süreç bekliyor. Bakanlığımızın kamuda hizmet veren kurumlara açık destek vermesi gerektiğini düşünüyorum. Biz buzdolabı satmıyoruz. Eğitime yatırım yapıyoruz.