enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,6156
EURO
36,3062
ALTIN
2.922,77
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
13°C
Denizli
13°C
Açık
Çarşamba Açık
14°C
Perşembe Açık
16°C
Cuma Parçalı Bulutlu
18°C
Cumartesi Çok Bulutlu
18°C

Sokak hayvanlarını beslerken istemeden nasıl zarar veriyoruz?

Pek çok hayvan sever farkında bile olmadan sokak hayvanlarına zarar veriyor. Sokak hayvanlarını toplulaştırarak besliyor, evsel atıklarla besliyor, hayvanlar hastalandığında ise bunun farkında bile olmuyor. Veteriner Hekim Eren Yavuz, sokak hayvanlarını beslerken yapılan yanlışları Egeyön TV’ye anlattı.

Sokak hayvanlarını beslerken istemeden nasıl zarar veriyoruz?
06.09.2022
A+
A-

Veteriner Hekim Eren Yavuz, sokak hayvanlarının beslenmesinde dikkat edilmesi gerek noktalara dikkat çekti. Gönüllülerin sokak hayvanlarını toplulaştırma yaparak beslediğini, evsel atıklarla beslediğini ve bu durumların sokak hayvanlarını hastalandırdığını hatta öldürdüğünü ifade etti. Yavuz, ayrıca bir sokak hayvanın hasta olduğun nasıl anlaşılacağını da anlattı.

Veteriner Hekim Eren Yavuz ile gerçekleştirdiğimiz röportaj;

Sokak hayvanlarını, can dostlarımızı, nasıl beslemeliyiz, nasıl bakmalıyız, bu konuda nelere dikkat etmeliyiz?

‘’BİREYSEL BESLEME ÖNEMLİ’’

Gelişen toplumla beraber şehrimizde bulunan kedi ve köpek gibi evcil hayvanlarımızın sayıları oldukça artmaya başladı. Son dönemde insanların ilgisinin artmasıyla da bunların beslenmesi gündeme geldi. Ve artık kediler ve köpekler insanların arasında vazgeçilmez hale geldi.
Sokak hayvanları bir bölgeyi sahipleniyorlar , sahiplendikleri zaman da artık o bölgede beslenme ihtiyacı doğmaya başlıyor. Besleme yaparken toplulaştırmak ne derece doğru, toplulaştırılan hayvanlar arasında hastalık riskleri ne boyuta ulaşacak, bunların kontrolleri aşıları ve ilaçlamaları kimler tarafından ve ne şekilde yapılacak gibi konulara dikkat etmek gerekiyor. Tabii ki gönüllü pek çok insan besleme yapıyor fakat toplulaştırma yaptıkları zaman bir tanesinde hastalık çıktığı zaman aynı noktadan yiyen tüm canlılara da bu hastalığı nakletme ihtimali ortaya doğuyor.

‘’BOZULMUŞ GIDALAR VE EVSEL ATIKLAR ZEHİRLEYEBİLİR’’

Evsel atıkların verilmesi gündemde. Tabii ki onları beslemek güzel bir şey ama bazen evsel atıklar hayvanlar için tehlikeli sonuçlar oluşturabilmektedir. Örneğin tavuk kemiği bir köpeğin mide ve bağırsak kanalına batmakta ve farkında olmadan onun ölümüne neden olabilmektedir. Yine üritik ve bakteriyel hastalıklar da doğabilir. Bozulmuş gıdaların onların önüne koyulması uzun süre bekleyen tavuk gibi mayonezli yiyeceklerin onlara verilmesi bakteriyel kontaminasyonu artırdığı için onların farkında olmadan zehirlenmesine de neden olabilmektedir. O yüzden beslenme noktalarının temiz tutulması, her noktaya besleme yapılmaması, bireysel besleme tarzında besleme yapılması daha önem kazanmaktadır. Hayvan severler kadar hayvan sevmeyenlerin de olduğunu göz önüne alırsak, apartman önlerinde , toplu çocuk alanlarında, kamuya açık yerlerde besleme yapılmaması daha uygun olur.

Peki bir hayvanın hasta olduğunu, bir rahatsızlığı olduğunu, zehirlendiğinin nasıl anlarız ve bu durumda ne yapmamız gerekir?

‘HASTA BİR HAYVANI SAĞLIKLI HAYVANLARIN İÇERİSİNE KOYMAYIN’’

Sokak hayvanları ev hayvanları kadar evcil olmayabileceğinden önce kişinin kendini koruması gerekiyor. Hastalığı olan hayvanın gözlerinde çapaklanmalar, ağızlarında salya artışı, tüylerinde kabarıklıklar ve koku oluşabilir ve kendilerine çok bakamadıkları için bir köşede yatma isteği duyarlar. Yani aktif bir hayvan gibi olmuyorlar. Böyle durumlarda yapılan bir hata da bu hayvanları toplayıp aynı noktaya koymak. Genelde bireysel tedavi edilmesi, hijyen kurallarına uyulması, kontaminasyton noktalarına dikkat edilmesi gerekir. Artık belediyemizin de bir rehabilitasyon merkezi var, oraya haber verilebilir, yine şehrimizde bulunan veteriner hekimlere bu konu iletilebilir. Ama hasta bir hayvanı sağlıklı hayvanların içerisine koymamak önemli bir noktadır.

‘’KENDİNİZİ KORUYUN’’

Trafik kazalarından sonra yapılan bir hata hemen canlıyı kucaklamak. Canı yanan bir canlı hemen tanımadığı zaman kucaklandığı zaman kişiyi ısırabilmektedir. Bu nedenle yaralı hayvanlara yaklaşım da çok önemli.

Fare gibi zararlı kategorisine sokabileceğimiz hayvanların hala şehirlerimizde olmasını nasıl yorumlarsınız, bu beslemelerle ilgili mi, düzeni bozuyor muyuz?

‘’DÜNYADA DÜŞMANI OLMAYAN CANLILAR BİRAZ FAZLA ÜRÜYOR’’

Zararlı dediğimiz hayvanlar aslında ekolojik dünya düzeni içerisinde yeri olan canlılar. Bunların kontrolsüz üremesi, bunların zararlı haline gelmesine neden olabiliyor. Fare bunlardan bir tanesi , pire bunlardan bir tanesi parazit olarak değerlendirdiğimiz. Bu hayvanların kontrol altında olmaması apartmanların bodrum katlarına çatı katlarına depo alanlarında pire artışlarına neden olabilmekte. Hatta bahçelerde bile olabilmekte. Farelerde de kontrolsüz olarak atılan ürünlerin bol miktarda olması fareleri toplulaştırabilmekte. Dünyada düşmanı olmayan canlılar biraz fazla ürüyor. Tabi son dönemde hazır beslemenin de olmasıyla kediler farelere pek ilgi göstermiyor belki oyun oynuyorlar. Bu noktada ilaçlama faaliyeti yapılabilir, gıda artıklarının rastgele ortalıkta bırakılmaması gerekir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.