enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,1341
EURO
38,0320
ALTIN
2.893,20
BIST
10.084,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
30°C
Denizli
30°C
Az Bulutlu
Salı Açık
31°C
Çarşamba Açık
32°C
Perşembe Açık
33°C
Cuma Açık
35°C

Bir Çallı hikayesi: Diş teknisyenliğinden bal devliğine

Denizli’nin Çal ilçesi Hançalar mahallesi diş teknisyenleri ile ünlüdür. Öyle ki Türkiye’nin dört bir yanında Hançalarlı diş teknisyenleri vardır. İşte onlardan bir tanesi Süleyman Abbak’ın hikayesini değerli okurlarımız için hazırladık. Süleyman Abbak diş teknisyenliği ile başlayan merak üzerine yöneldiği balcılıkta Doğarı markası ile bir dev haline gelmesini Egeyön TV’de anlattı.

Bir Çallı hikayesi: Diş teknisyenliğinden bal devliğine
15.10.2022
A+
A-

Egeyön TV, yine gençlere örnek olacak bir başarı hikayesini konu aldı.  Denizli’nin Çal ilçesi Hançalar mahallesinde doğan büyüyen Süleyman Abbak’ın diş teknisyenliğinden Doğarı markası ile bal devi haline gelmesini konu aldık. Süleyman Abbak’ı Doğarı tesislerinde ziyaret eden Egeyön TV hikayeyi bizzat sahibinden dinledi.

İşte Süleyman Abbak’ın hikayesi;

“MERAK ÜZERİNE BALCILIĞA BAŞLADI”

Süleyman Abbak hikayesinin başlangıcını şöyle aktardı; “Dişçilikten bir merak üzerine balcılığa başladım. 1987’den beri bu işin içindeyim. Muğla Dalaman’da başladığımız işimize bugün İzmir Torbalı’da devam ediyoruz. İhracat yaptığımız için her zaman bir ayağımız İzmir’de oluyordu. Torbalı da nispeten bir bal yöresidir. Aynı zamanda Torbalı’ya doğu illerinden de bal gelebiliyor. İlkokuldan çıktığımdan beri çalışıyorum Şuan 78 yaşındayım. Sadece evlendiğimde 1 hafta tatil yaptım ve onun dışında tatil yapmadım.”

DİŞ TEKNİSYENLİĞİNDEN ARICILIĞA

Diş teknisyenleri ile ünlü Çal Hançalarlı olan Süleyman Abbak hikayesini anlattı. Abbak; “Diş teknisyeni olarak ilk Sinop’a gittim. Sinop’ta 53 kaldıktan sonra rahmetlik babam tütün dikme zamanı olduğu için geri çağırdı. Otobüsle Çal Hançalar’a gelene kadar 1,5-2 gün geçti. O zaman uzak yerlerde değil kendi bölgelerimizde çalışmaya karar verdim. Daha sonra Burdur’a gidip 3-4 ay çalıştım. Oranın da soğuğu bana göre değildi ve 1967’de Fethiye Göcek’e gittim. Göcek’in küçük olmasından dolayı Dalaman’a geçtim. 2001 yılına kadar Dalaman’da kaldım. Dalaman’da iken sadece dişçilik olmuyordu. Ek iş yapmaya karar verdim. Arkadaşlarımın teşviği ile arıcılığa başladım.” dedi.

ORMAN YANGINLARININ BALCILIĞA ZARARI

Hikayesini anlatan Süleyman Abbak, Türkiye’deki orman yangınlarının bal sektörüne verdiği zararı anlattı. Abbak; “Türkiye’de orman yangınlarının ardından çam balı neredeyse olmuyor. Çam balı yüzde 20 seviyelerine indi ve bu sadece iç piyasaya yetiyor. İhracat yeteri kadar olamıyor. Buna karşın çiçek balı Türkiye’de yeteri kadar üretiliyor.” dedi.

KEKİK FİKRİNİ DENİZLİ’YE ENTEGRE ETMİŞ

Kekikten bal üretimi hakkında konuşan Abbak; “Kekik balı genelde Çal ve Pamukkale bölgesinde yapılıyor. O bölgede kekik ve kapari ekimi için teşvikte bulunduk. Tarım il Müdürlüğü aracılığı ile fidan dağıtımı yaptırdık. Şuan Çal, Pamukkale bölgesi kekikte dünya birincisi. Bunun hikayesi de Baklan Belediye Başkanı Yusuf Gülsever Tarım İl Müdür Yardımcısı iken yanıma gelmişti. O zaman kekik önerisinde bulunmuştum.” diye konuştu.

“GENÇLER YAPTIKLARI İŞLERDE DEVAMLILIĞI SAĞLAMALILAR”

Gençlere altın değerinde tavsiyede bulunan Abbak; “Gençler yaptıkları işlerde devamlılığı sağmalılar. Yeni şeyleri imkan oldukça düşünüp, yapmaları lazım. Usanma düşüncesine girmemeliler. İnsanlar gücü yettiği sürece çalışmalılar. Benim işim bitti diyip köşeye çekilmenin bir anlamı yok.” dedi.

ÇAL’A BALCILIKLA İLGİLİ ÖNERİLER

Çal’da bal üretiminin yapılabileceğini söyleyen Abbak; “Rahmetlik Çökelez Çal’a çok güzel çamlar dikmişti. Ben zamanında arılarımı götürmüştüm. Çamlarda bal vardı. O çamlara ilaç atmadan bakmaları lazım. İlaçlamazlarsa orada yeni bir bal bölgesi oluşabilir.” diye konuştu.

TÜKETİCİ VE ÜRETİCİYE BAL ÖNERİSİ

Tüketici ve üreticilere önerilerde bulunan Abbak; “Tüketicilere marka bal almalarını öneririm. Üreticilerin de belli zamanlarda arılara şeker vermesini öneriyorum. Çünkü şeker arıların besinidir. Belli sürelerde verilmesi gerekir. Ancak bal zamanında bu şekerin verilmemesi gerekir. İlaç kullanılmaması gerekiyor. Çünkü antibiyotik kullanılan ballar denetimden geçmiyor.” “şeklinde konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.