Denizlispor’un yöneticisi, geçmiş dönem Milliyetçi Hareket Partisi Milletvekili adayı ve Denizli’nin önemli iş adamlarından Mehmet Uz Ege Bölgesi’nde yıllardır büyük bir ilgi ile takip edilen ‘Deve Güreşleri’ öncesi havut giydirme töreninde Pamukkale Tv ve Egeyön Tv’yi Sarayköy’de ağırladı.
Yörüklerin bir geleneği olan ve bu sene 19 Kasım’da Aydın Gülbahçe’de başlayacak heyecan öncesi Mehmet Uz’un develeri Sarayköy’de güreşler için havutlandı. Pamukkale Tv’den Ahmet Deda’nın sorularını yanıtlayan Mehmet Uz startı verilen deve güreşlerinin tüm camiaya hayırlı olmasını diledi. Mehmet Uz’un 4 kızından biri olan Sıla Uz havutlama törennin de babasını yalnız bırakmadı. Kendi adıyla bir devesi bulunan Sıla ilk Deve güreşi tecrübesini bu sene edineceğini belirtti. Mehmet Uz bir yörük geleneği olan deve gürüşlerini şöyle anlattı. Uz;” Bizim gürüşlerimiz 11. ayın 2. haftasında başlar ve 3. ayın sonlarına doğru biter. Bu 18 güreşi kapsar ve her hafta bir bölgede gerçekeleşir. Cemiyetlerin davetleri üzerine Bodrum, Selçuk, İzmir Menemen gibi yerlere develerin nakliye ile götürerek güreşlere katılıyoruz”dedi.
Ahmet Deda’nın Mehmet Uz’a Denizlispor ve siyasi hayatın yanından devecilik sevadasını sorması üzerine Uz;” Bu yörük kültürü, atalarımızın bir sporu olarak güreşlerini gerçekleştiriyoruz. Bu olayda atalarımız bir boğa ile devenin güreştiğini görererk, develerin güreşebileceğini anlaması üzerine çıkıyor. Tam olarak yılı bilinmese de çok eski bir tarihden bugüne geldiği biliniyor.Yörük kültürünün bilinmeyen yönleri var. Bu develer insan gibi akıllı, hissediyor. Bu güreşler bildiğimiz pehlivan güreşleri gibi diye biliriz. Kesinlikle birbirlerine zarar vermiyorlar. Hatta ısırma olayları olmasın diye ağızları bağlanıyor. Tamamen bu güreşler taktik üzerine oluyor. Bu işin ana kaynağı Sarayköy olmuştur. Buradaki develerin menşei İran’dır. Bu develerin bizlere gelme süresi ve yetişme süreleri 7-8 yılı buluyor.”dedi.
Mehmet Uz’un 4 kızının adına 4 devesi bulunduğu öğrenildi. Mehmet Uz’un kızları Sıla, Serra, Selina ve Miray adına 4 deve bulunuyor. Denizli’de ve Çal’da deve güreşlerinin ikincisinin gerçekleştiğini belirten Uz;” Toplam 35 yıl aradan sonra Denizli’de ve Çal’da bu güreşleri gerçekleştirdik. Bu senede üçüncüsünü gerçekleştirerek geleneksel hale getirmiş olacağız. Biz ilk başlarda şüphe duyuyorduk seyirci ilgisinin nasıl olacağı konusunda ancak, 20 bin-25 bin kişi geldi. Bu konuda en büyük desteği Denizli Büyükşehir Belediye Başkanımız Osman Zolan verdi. Bu sene de tamamen güreşleri üstlendiğini belirtti.”dedi.
Mehmeh Uz’un açıklamalarının ardından deve güreşlerinde büyük bir önemi olan havutlama ustaları ile bir röportaj gerçekleştirildi. Havutçuluğun detaylarını anlatan ustalar, havutçuluğun güreşte develerin dengelerini sağlamak ve rahat güreşmeleri için özellikle de kış aylarında hasta olmamalarını sağlayan bir giydirme olduğunu belirttiler. Havutların ustalarca hazırlanmasından sonra Mehmet Uz’un kızı Sıla’nın devesi ‘Sıla’ havutlandı. Dualarla gerçekleştirilen havutlama töreni 4-5 kişinin yardımı ile yapıldı. Mehmet Uz’un her havutlamadan sonra gelenek hale getirdiği tatlı ikramı ile Deve Güreşleri için önemli bir yere sahip olan havutlama sona erdi.
Mehmet Uz’un develerinin havutlandığı, deve güreşleri ile ilgili bir çok bilgini aktarıldığı, Sarayköy’ün önemli deve yetiştiricileri Tekin ve İbrahim Bıçak’ın develerinin havutlanması ve Uz ve Bıçak’ın açıklamalarının detaylarını videodan izleyebilirsiniz!