enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5167
EURO
36,1695
ALTIN
2.981,59
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Hafif Yağmurlu
21°C
Denizli
21°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Az Bulutlu
10°C
Salı Açık
13°C

Soğuk havalarda gripten nasıl korunuruz? Doktor Çerçi anlattı!

Son günlerde öksürük, ateş, kas ağrıları gibi şikayetler çok yaygın görülüyor. Pek çok kişinin aynı belirtilerle hastanelerin yolunu tuttuğu bu günlerde, ‘Gripten nasıl korunacağız?’ sorusu akıllara geliyor. Operatör Doktor İsmet Çerçi, Denizli’de grip salgını yaşandığını belirterek bu dönemde hastalıklardan korunmak için yapılması gerekenleri anlattı.

Soğuk havalarda gripten nasıl korunuruz? Doktor Çerçi anlattı!
A+
A-

Özel Egekent Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı, Operatör Doktor İsmet Çerçi Egeyön Haber’e kış aylarının kaçınılmaz hastalığı olan gribi anlattı. Gribin en çok karıştırıldığı hastalıklar olan nezle ve alerjik nezle hakkında bilgi verdi. Son günlerde Denizli’de grip salgını olduğunu belirten doktor Çerçi, gripten nasıl korunabileceğimizi anlattı.

İşte o röportajımız..

Grip Nedir?

Grip dediğimiz solunum yolu enfeksiyonu. Gribe neden olan farklı virüsler var, rinovirüs, influenza virüs, Sars virüs gibi. Tabi bu virüslerin savaş gücü hepsinin farklı. Kimisi hafif atlatılırken kiminin savaş gücü yüksek olduğu için akciğer enfeksiyonlarına neden olabiliyor. Genel anlamda solunum yolu enfeksiyonlarını nezle, grip gibi.

Gripten nasıl korunabiliriz?

Sık sık elimizi yıkamalıyız, çünkü sürekli temas ediyoruz. Damlacık yoluyla, öksürükle, hapşırıkla bulaşıyor. Kaplı bir ortamda biri öksürdüğü hapşırdığı zaman bu virüsler havaya saçılıyor, biz de onu alarak hastalığa yakalanıyoruz. Mümkün olduğunca salgın döneminde kapalı ortamlarda bulunmamalı, gidersek de maske takmalıyız, sık sık elimizi yıkamalıyız, iyi beslenmeliyiz, uykusuz kalmamalıyız. Bunlar direncimizi yükseltiyor ve hastalığa yakalanmıyoruz. Bunların dışında kapalı ortamlardan çıkınca burnumuza su çekip yıkamalıyız. Huzurlu ve mutlu bir yaşantı da bağışıklık sistemimizi ayakta tutar, bunlar da virüse yakalanma riskimizi azaltır.

İyi beslenmek önemli dediniz. Peki nasıl iyi besleniriz?

Hasta değilken, gribe, nezleye yakalanmadığımız dönemde protein ağırlıklı, et, süt, yumurta gibi yapı taşı dediğimiz, aminoasitleri taşıyan protein ağırlıklı beslenmek, dengeli beslenmek önemlidir. Bağışıklığı ayakta tutar. Hasta olduğumuz dönemde, bal gibi pekmez gibi şekerli şeyler hızlı enerjiye dönüşeceği için, akyuvarlara destek olacağı için biz öneririz. Hasta değilken de protein ağırlıklı ve dengeli beslenmek gerçekten çok önemli. Spor yapmak, uyku düzenine dikkat etmek çok önemli.

Grip, nezle gibi hastalıklar çok karıştırılıyor. Bunları nasıl ayırt ederiz?

Grip dediğimizde daha ağır enfeksiyonları kastediyoruz biz. Grip de sadece burun akıntısı değil de, halsizlik, ateş yüksekliği, kırgınlık, bütün kaslarda ağrı, istirahat etme gereksinimiz olur. Genelde influenza dediğimiz, sars dediğimiz virüsler neden olur. Şu anda bir salgın var, Denizli’de de var bu salgın. Özellikle son baharda ve kışın yoğunlaşıyor. Odalar havalanmadığı için, kapalı alanda kaldığımız için hepimize bulaşıyor, kaçamıyoruz. Özellikle okullarda çocuklar birbirlerine çok sık bulaştırıyorlar. Nezle dediğimiz daha basit enfeksiyonlar. Burna lokalize kalan yani virüs çok akciğere inmez burunda kalır. Burnumuz akar, halsizlik olur. Bir de alerji var, nezle ile çok karışıyor. Alerjik nezle dediğimiz şey ise çok fazla halsizlik, öksürük, iştahsızlık olmaz. Genel anlamda çok hapşırıklarımız, su gibi burnumuz akar, ciltte kızarıklıklar olabilir. Onda da burun tıkanıklıkları olur, o yüzden nezle ile çok karıştırılıyor. Tabi alerjik nezleye bir virüs neden olmaz. Duyarlı olduğumuz maddeleri soluduğumuz zaman alerjik reaksiyon gösteririz. Tabi hastalar bize gelirse biz onları gerekli yerlere aktarıyoruz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.