Uzun süredir talep edilen ve beklenen emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesine ilişkin son aşamaya gelindi, kanun teklifi hazırlandı. Milyonlarca vatandaşın beklediği yasa için de böylelikle geri sayım başlamış oldu. EYT ile ilgili son dakika gelişmeleri yakından takip edilirken tüm dikkatler EYT’de ilk maaş ne zaman sorusuna çevrildi. Peki, EYT ilk maaş tarihi belli oldu mu? eyt ilk maaş ne zaman alınır? eyt ilk maaş 2023 yılının hangi ayına denk gelecek? Tüm bu soruların yanıtları ve çok daha fazlası haberimizde.
EYT ilk maaş ne zaman yatacak? Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesine ilişkin müjdenin verilmesinin ardından bu kez de tüm dikkatler EYT’de ilk maaş ne zaman alınır sorusuna odaklandı. Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi ardından hemen sorgulanmaya başlayan EYT ilk maaş 2023 tarihi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in açıklaması ile bir ölçüde yanıt bulmuş oldu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin soru üzerine, “EYT’lilerin martın 1’inde ilk maaşlarını alabilecekleri bir düzenleme Meclis’ten çıkacak diye düşünüyorum” ifadesini kullandı. Böylelikle EYT ilk maaş ne zaman alınır sorusuna da yanıt verilmiş oldu.
Vedat Bilgin, EYT ilk maaş ne zaman alınır sorusuna yanıt verirken, düzenlemeye ilişkin şartlara ilişkin değerlendirmeler de yaptı. Düzenleme ile yaş şartının kaldırıldığını dile getiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, stajyer ve çıraklar konusunda şöyle konuştu:
“Staj yapanlar, iş yerinde çalışma ilişkisi kurmuyorlar, iş akdi gerçekleşmiyor. Dolayısıyla işveren onlar için prim ödemiyor. Yani onlar için geçerli olan bir durum değil. Onlar bir eğitim için gidiyorlar oraya. O eğitim sürecinde başlarına bir şey gelmesin diye devlet onlara sağlık sigortası yatırıyor, koruyucu sigorta düzenlemesi yapıyor. Onunla iş akdini birbirine karıştırmamak lazım. Orada öyle bir karışıklık var. Borçlanma vesaire bunlar söz konusu değil. İşvereniniz kim olacak, kimin adına borçlarınızı yatıracaksınız? Yani iş akdinin gerektirdiği şartların ve standartların hiçbirisi onlarda söz konusu değil.”
EYT ilk maaş ne zaman yatar sorusunun yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e “EYT ile ilgili 9 Eylül 1999 tarihinin geriye doğru esnetilmesi mümkün olur mu?” sorusu da yöneltildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Olmaz, çünkü EYT dediğimiz şey, 8 Eylül’de geçerli olan yasanın değiştirilerek yaş şartı konulması. Dolayısıyla bu tarihte çalışan olması lazım ki o yaşa takılsın” diye konuştu.
EYT konusunda stajyer ve çırakların durumuna ilişkin soru üzerine Bilgin, emeklilik için “prim gün sayısı”, “yıl sayısı” ve “yaş” şartlarının bulunduğunu hatırlattı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) ilişkin düzenlemenin bu hafta Meclis’e gelip gelmeyeceğiyle ilgili soruya yanıt veren Bakan Bilgin, “EYT bu hafta Meclis’e tahmin ediyorum gelir. Çünkü grupta milletvekilleriyle görüşüyorlar. Grubumuz tümüyle üzerinde konuştuklarını kanun teklifi haline dönüştürüp komisyonda tartışacaklar” dedi.
EYT düzenlemesinde kapsam genişledi. Yeni başvurular ve verilerin toplanarak elektronik ortama taşınması sonrası EYT yasasının 5,7 milyon vatandaşı kapsadığı açıklandı. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı ayrımı yapılmaksızın 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan her vatandaş yasadan istifade edecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “EYT’nin maliyeti nedir?” sorusu üzerine de bu yıl için 120-150 milyar lira arasında bir tahminin bulunduğunu söyledi. EYT’nin maliyetiyle ilgili konuşulan rakamların doğru olmadığını ifade eden Bilgin, “Rakamlar bizde, hesap bizde. Ben 150 milyar diyorum ama maksimum olabilecek şeyi diyorum. 120-150 milyar arasında değişebilir. Çünkü kaç kişi müracaat edecek bilmiyorsunuz” diye konuştu.
Prim borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili bir soruya karşılık Bakan Bilgin, “EYT kapsamındaki borçlanmalar bunun içinde değil. Onun borçlanması tamamen bizim meri kanunumuza göre yapılan bir şey. ‘5000, 9000 prim gününü dolduramıyorum ya da 1000 gün eksiğim var yapılandırayım’ diyemezsin. Mevcut kanunda 1000 gün eksiğin varsa çalışacaksın. Böyle bir borçlanma yok” dedi.
EYT ilk maaş ne zaman yatar ile birlikte EYT düzenlemesinde ‘Yaş şartı olacak mı’ sorusu da yanıt buldu.
Başkan Erdoğan, ”Ülkemizde bildiğiniz gibi emekli olabilmek için prim ödeme gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaşı tamamlamak gerekiyor. Yaptığımız düzenleme yaş bekleyenleri kapsıyor. EYT düzenlemesi ile herhangi bir yaş şartı olmayacak. Prim günü ve sigortalılık süresi tamam olan 2 milyon 250 bin vatandaş doğrudan emekli olabilecek. Mali çalışmaları da yaptık” açıklaması yapmıştı.
EYT ilk maaş ne zaman yatacak? EYT ilk maaş 2023 şartları da böylelikle netleşmiş oldu. Buna göre 8 Eylül 1999 düzenlemesi öncesindeki şartlar emeklilik için yaş şartı olmaksızın uygulanacak. Bu tarihten önce sigorta girişi olanlar kapsamda olacak.
Bu noktada prim gün sayısı, sigorta girişi ve sigortalılık süresi gibi konu başlıkları gündemde olacak. SSK için istenen şartlar 5.000 gün primi tamamlamak, erkeklerde 25, kadınlarda 20 yıl sigortalılık süresini doldurmak olarak açıklandı. Bağ-kur için istenen şartlar ise erkeklerde 9.000 prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi, kadınlarda 7.200 prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi şartlarını sağlamak olarak kabul ediliyor. Aynı şartlar Emekli Sandığı için de geçerli sayılacak.
3600 prim günü SSK’lılar için kısmi emeklilik yani, yaştan emeklilik fırsatı sunuyor. 8 Eylül 1999 öncesinde emeklilik şartlarında 3600 günden kısmi emeklilik uygulanıyordu. 1999 düzenlemesi öncesinde 3600 prim günü ve 15 yıl sigortalılık süresi ile kadınlar 50 yaş ve üstü, erkekler 55 yaş ve üstünde kısmi emekli oluyordu. Şu anki mevzuata göre kısmi emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş şartı var. Ancak EYT yasası yaş şartını değiştirebilir. Şartlar 1999 öncesinde döndüğü takdirde yasayla birlikte 3600 prim gününü dolduran vatandaşlar da 50-55 yaş şartını sağladıklarında emekli olabilecek. O zaman bu kesim için de EYT ilk maaş ne zaman yatar sorusu önem kazanacak.
Detaylı açıklamanın yasanın Meclis ve Resmi Gazete adımlarının tamamlaması ardından gelmesi bekleniyor.
AK Parti Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu, bakanlığın teknik çalışmayı tamamlamasının ardından düzenlemenin kanun teklifi haline getirilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini söyledi. “EYT düzenlemesi bir süreç. Sözleşmelilere kadro düzenlemesinden sonra EYT düzenlemesini muhtemelen önümüzdeki hafta Meclise sunacağız” diyen Akbaşoğlu, Meclis Genel Kurulu takvimine işaret ederek net bir tarih vermedi.
Askerlik ve doğum borçlanması ile ilgili şu anda başvuruların yoğun bir şekilde SGK’ya geldiğini biliniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Başvuru yapanların durumları uyuyor mu uymuyor mu inceleniyor. Kurum çok yoğun çalışıyor. Altyapımızı geçtiğimiz sene yenilemiştik. Bu nedenle 1.5-2 milyon dosya sisteme girse dahi bir sorun yaşamayacağız. Bir ay içerisinde tüm dosyaların sonuca bağlanabileceğini ifade ediyor arkadaşlarımız” ifadelerini kullandı.