enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0973
EURO
38,0933
ALTIN
2.874,79
BIST
9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
27°C
Denizli
27°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Açık
29°C
Salı Açık
31°C
Çarşamba Açık
32°C

Milletvekili Biçer Karaca, Bakan Yanık’a kayıp depremzede çocukları sordu!

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremlerin ardından bir çok çocuk ailesini kaybetti. Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı ise konu ile ilgili tek yetkili kurum olduğunu açıklamıştı. Cumhuriyet Halk Partisi İnsan Haklarından Sorumlu ,Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ise Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde basın açıklaması yaparak refakatsiz çocukların akibeti ile ilgili bilgi verilmemesi nedeniyle Bakan Yanık’a ‘Neredesin sen?’ diye sordu.

Milletvekili Biçer Karaca, Bakan Yanık’a kayıp depremzede çocukları sordu!
02.03.2023
A+
A-

Kahramanmaraş’a bağlı Pazarcık ve Elbistan ilçelerinin mekez üssü olduğu 6 Şubat 2023’de gerçekleşen depremlerden 10 il etkilendi. Depremlerin ardından kayıp ve ailesini depremde kaybeden çocuklar ile ilgili konu gündeme geldi. Konu ile ilgili Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı “Daha önceki duyurularımız da da belirttiğimiz üzere, deprem bölgesinde şu ana kadar ailelerine ulaşılamayan refakatsiz çocuklar konsunda tek yetkili kurum bakanlığımızdır. Çocukların bakanlığımız haricinde herhangi bir kişi ya da kuruma teslim edilmesi kesinlikle söz konusu değildir. Vatandaşlarımızın bu tip paylaşımlara itibar etmemeleri önemle rica olunur.” açıklamasında bulunmuştu. Ardından devletin himayesinde olduğu iddia edilen depremzede çocukların tarikatlara ve cemaatlere verildiği iddiası gündeme geldi.

Depremzede çocukların cemaatlere ve tarikatlara verildiği iddiası

Depremzede çocukların cemaatlere ve tarikatlara verildiği iddiası üzerine Cumhuriyet Halk Partisi İnsan Haklarından Sorumlu ,Genel Başkan Yardımcıs Gülizar Biçer Karaca Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı binası önünde: “Kayıp olduğu iddia edilen vatandaşlarımız var. Çok vahim bir tablo ile karşı karşıyayız. Bizler sorumlu bir yurttaş, İnsan Hakları Komisyonu olarak,  hukukçu olarak, CHP milletvekilleri olarak kayıp vatandaşlarımızın ve refakatsiz çocukların durumlarının araştırılması ve bir an önce bu çocukların kimliklerinin belirlenmesi, aile tespitinin yapılması, eğer aile öldüyse de devlet tarafından korumaya altında olduğu iddia edilen fakat tarikat ve cemaatlere teslim edildiği iddia edilen konu ile ilgili konuşmak için bakana başvuruda bulunduk. Bakan bize olumlu ya da olumsuz yanıt vermediği için bugün buradayız.” açıklamasında bulundu.

“18 YAŞ ALTI 39 ÇOCUK KAYIP, 34’Ü 15 YAŞ ALTINDA”

Karaca, depremden sonra kayıp ve refakatsiz çocukların araştırılması için komisyon kurduklarını bir ihbar hattı oluşturduklarını söyledi. Karaca, “Oluşturulan komisyonumuzda genel merkezimizde bir ihbar hattı oluşturduk. Bu hatta gelen ihbarları değerlendirdik. Görüşmeler gerçekleştirildi ve özellikle kayıp ihbarları ve kayıp çocuk ihbarlarıyla ilgili çok ciddi çalışmalar yapıldı. Şu an itibariyle 18 yaş altı kayıp 39 çocuğun 34’ü 15 yaş altı” dedi.

Karaca konuşmasına şöyle devam etti:

“Aileler, yakınları bunlara hiç ulaşamamışlar. Sayın Aile Bakanlığı’ndan randevu alarak Aile Bakanlığı’na elimizdeki bu dosyadaki bilgileri paylaşmak Aile Bakanlığı’nın çalışmaları hakkında bilgi edinmek için arkadaşlarımız Meclis’ten yazılı olarak resmi randevu talep ettiler. Ama bugün itibariyle sayın Bakan da dahil olmak üzere Bakanlık’tan herhangi bir şekilde olumlu ya da olumsuz bir dönüş alınmadı. Takdir edersiniz ki olayın vahameti, üzerine düşülerek şeffaf bir şekilde kamuoyundaki kaygıları sona erdirecek şekilde açıklığa kavuşturulması gerekir. Bugün 7. gün ama Bakanlık’tan bir dönüş gerçekleştirilmedi. Komisyon üyesi arkadaşlarımızla birlikte sayın Bakan’ın burada olması durumunda sayın Bakan ile yüz yüze görüşerek bu konu hakkında karşılıklı bilgi paylaşımında bulunmak istedik.

“ÇOCUKLARIN TARİKAT VE CEMAATLERE TESLİM EDİLDİĞİ İDDİALARININ AYDINLIĞA KAVUŞTURULMASINI İSTEYECEKTİK”

Eğer bugün randevumuz gerçekleşebilseydi sayın Bakan’a şunu da soracaktık, ‘Bakanlığın açıklamasında 82 çocuğun kimliğinin belirlenemediği, yine 104 çocuğun da kuruluş bakımında olduğunu ifade etti. Kamuoyunda bu çocukların tarikatlara ve cemaatlere teslim edildiği bilgileri var. Bu iddiaların doğru olup olmadığı doğru ise nereye teslim edildiği, nerelerde olduğuna ilişkin bu bilgilerin kamuoyundaki kaygıları da ortadan kaldıracak şekilde aydınlığa kavuşturulmasını isteyecektik.

Bizim elimize gelen ihbarlarda aileler, yakınlar erişemedikleri, deprem bölgesinde ulaşılamayan kayıp olan çocukların bilgisi. Bakanlığın elindekiler kimliği belirlenemeyen ya da aileleri belirlenemeyen çocuklar olabilir ama bizdekiler deprem felaketinin yaşandığı illerde enkazdan çıkarılan ya da enkazda bulunamayan ama orada olduğu teyit edilen kayıp olan vatandaşlarımız ve çocuklarımız. Çok vahim bir tabloyla karşı karşıyayız. Cumhuriyet Halk Partisi olarak kayıp vatandaşlarımızın ve vatandaşlarımızın durumlarının araştırılması ve bir an önce bu çocukların kimliklerinin belirlenmesi ve ailelerin tespiti ve eğer aileler ölmüşse de devletin koruması altında olduğu iddia edilen ancak kamuoyunda tarikat ve cemaatlere teslim edildiği iddiaları bulunan bu çocukların nerede olduğunu şeffaf bir şekilde kamuoyunu bilgilendirecek şekilde aydınlatmakla görevliyiz.”

 “KAYIP İHBAR HATTI”

Karaca, yakınları bulunamayan tespit edilemeyen yurttaşların 0312 2074131 numaralı CHP Kayıp İhbar Hattı’nı aramalarını da istedi.

 “BAKAN TEAMÜLLERİ BİLMİYOR”

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise, “5 milletvekiliyiz. Burası bakanlık. Bakan parlamento üyesi değil, parlamentonun teamüllerini de bilmiyor. Eğer bilseydi nezaketen bir telefonla geri dönerdi. Bugün buraya geldik yine kendisi yok. Eğer bizler milletvekilleri olarak bu konuda bakanla görüşemiyorsak vatandaşa nasıl ulaşacaklar” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.