Bozkurt, Belediyecilik anlamında pek çok ilke imza atarken diğer belediyelere de hizmet satan güçlü bir belediye olma yolunda ilerliyor. İş Atölyelerinde üretilen Kent Mobilyaları Türkiye genelinde pek çok belediyeye satılıyor. Yapılan bu çalışma hem piyasanın kaliteli ürün ihtiyacını karşılıyor, hem de Bozkurtlulara kazandırıyor.
Kurulan iş atölyeleri ve yapılan kent mobilyaları üretiminin başlangıcı ise yine bir mücadele ile başlıyor. “Eldekileri satmak kolay, önemli olan onları işlemek ve katma değerli ürün satarak halkımızın refahını arttırmak” diyen Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, İş Atölyelerinin serüvenini Dergimize anlattı.
Kent Mobilyaları üretimi ve iş atölyeleri serüveni Bozkurt Belediyesi’nin orman köylerinde bulunan ormanlarına sahip çıkmak istemesi ile başlıyor. Büyükşehir yasası ile mahalleye dönen orman köylerini korumak istediklerini dile getiren Başkan Çelik, “Bu amaçla Orman ve Su İşleri Bakanlığına başvurduk. Bu ormanları sahiplenmenin yolunu yöntemini öğrendik. Orman Mühendisleri ile amelanjman çalışması gerçekleştirip Bakanlığa başvurumuzu yaptık. Tabi bu süreç kolay olmadı. Bakanlık tamam ‘siz istiyorsunuz biz de veriyoruz’ demiyor. Burada büyük mücadeleler verdik ve ardından pek çok ormanımızın sahibi olduk.
Bazı arkadaşlar bu mücadeleyi anlamadı. Dediler ki ‘ormanı ne yapacaksın? Zaten senin memleketinde bu ormanlar.’ Ama öyle değil tabi durum. Mesela bizim şimdi 600bin metrekareye yakın kızılçam, 300bin metrekareye yakın karaçam ve 100bin metrekareye yakın da fıstık çamı ormanımız var. Biz her sene bu fıstık çamını toplayıp satıyoruz ve Bozkurt’a hiç düşünülmemiş bir gelir kazandırıyoruz. Bu işin bir boyutu. Diğer bir boyutu da bu ormanlarda Bakanlık yetkililerinin izin verdiği ölçüde seyreltmeler yapılıyor. Bu seyreltmeler genç ormanların daha verimli çıkması için belirlenen demonstrasyon alanlarında yapılıyor. Yani diyorlar ki ‘ormanlarınızı gürleştimek için şu alanlarda şu kadar ağaç seyreltmesi yapacaksınız.’ Biz de bu seyreltmeleri yapmaya başladık. Bu çalışmaların ardından her sene verimliliğe göre değişen 20 ila 60 tır arasında tomruğumuz olmaya başladı. Bu tomrukları satıp belediye bütçesine katkı sağlamayı düşünebilirdik. Ama bu işim kolayına kaçmak olurdu ve biz bunu yapmadık.
Biz ne yaptık? İş Atölyelerini açtık. Bu atölyelerde park bahçe mobilyaları üretmeye başladık. Benim emekçi arkadaşlarım gerçekten ustadır. İlk başlarda üç tane ile başladığımız atölyelerin sayısı şu anda 12. Ve ustalarım bu atölyelerde park ve bahçe mobilyaları üretmekte.
İş Atölyesi için kullandığımız alanın da güzel bir hikayesi var. Çok eskiden halı atölyesi olarak kullanılan yaklaşık 70- 80 sene önce daha sonra koyun ağılı yani bir ahır olan bir alan bize bağışlandı. Kötü bir taş yapıydı. Bu taş yapıyı yine benim kendi personelim bir iş atölyesine çevirdi. Şu anda 4 4lük. İçinde her türlü iş güvenliği ile ilgili eğitimin de olduğu, deponun olduğu hem açık hem de kapalı alanda iş yapan bir iş atölyemiz var.
İlk başta ürün skalamız 10 civarında ike şimdi neredeyse 100’e yakın ürün üretiyor, sergiliyor ve satıyoruz. Belediye ürünlerinin sergilendiği her türlü fuarlara katılarak ürünlerimizi orada da sergiliyoruz. Yani sadece laf olsun üretti desinler diye değil, Bozkurt’umuza artı değer kazandırarak vatandaşımızın boğazından geçen lokma büyüsün diye çalışıyoruz.
2017 yılında yaklaşık 70’e yakın belediyeye bizim İş Atölyelerimizde üretilen park bahçe mobilyaları gönderdik. Bunlar tabi sadece park bahçe mobilyaları da değil. Köpek kulübesinden kuş yuvasına, bahçe çitinden oturma banklarına kadar pek çok ürün söz konusu.
Mesela geçen sene İç Anadolu Belediyeler Birliği encümenince kabul edilen bir meclis kararına göre İç Anadolu Bölgesi’ndeki tüm belediyelere, Belediyeler Birliği tarafından dağıtılan banklar bizim iş atölyelerimizde üretildi.
Bazen korkmuyor da değilim. Bu kadar çok siparişe nasıl yetişeceğiz diye. Çünkü ürünlerimiz bizim imzamız. İmzamızın da kaliteli olması gerek. Normalde park bahçe ürünlerinde 3er 4er santimken latalar bizde 6 ve ya 8 cm. Yani kaliteden asla ödün vermiyoruz.
Tabi belediye olduğumuz için KDV ödemiyoruz ve piyasadan daha ucuza mal ediyoruz. Yalnız dikkat ettiğimiz en önemli husus ise bu İş Atölyelerimiz çalışmaları ile Bozkurtlu esnaflarımızın önüne geçmemek. Bozkurttaki keresteci, marangoz, esnafımızın önüne geçmiyoruz. Onların yaptığı hiç bir ürünü biz yapmıyoruz. Biz sadece belediyelere ya da park bahçe mobilyası üretme ksımındayız. Çünkü esnafımız bizim baştacımız. Yani onların iş alanına giremeyiz. Bu onlar açısından haksız rekabet olur. Bizim isteğimiz Bozkurt’u mutlu insanların kenti yapmak. Bu yüzden esnafımızı mağdur etmeyiz.
İş Atölyelerimizle Bozkurtlu hemşerilerimize güzel bir gelecek hazırlamak için çalışıyor ve giderek de yaptığımız işleri geliştiriyoruz. Mesela Atölyelerimizde kereste işleyip ferforje ve demiri dışarıdan temin ediyorduk. Yani sadece kereste ağaç, ahşap kısmını biz yapıyorduk. Yine benim emekçi arkadaşlarım dediler ki, ‘başkanım bunlar çok büyük para. Bunu da biz yaparız.’ Biz de bunun üzerine demir iş atölyesini açtık. Yani şu anda park bahçe mobilyalarında üretilen her türlü ferjorje ve demir ürünleri de dahil ikinci bir iş atölyemizde kendimiz tarafından üretilmekte.”