Denizli Sanayici, Tüccar ve İşadamları Platformu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile 8 genel müdürü, Denizli iş dünyası ile buluşturdu. 2017 yılının değerlendirildiği ve 2018’e dair hedeflerin açıklanıp, beklenti ve öngörülerin ele alındığı Ekonomi 2018 Vizyon Toplantısı’na, şehirdeki iş dünyasının temsilcileri, Denizli protokolü ile basın mensupları büyük ilgi gösterdi.
Denizli Sanayici, Tüccar ve İşadamları Platformu’nun Anemon Otel’de düzenlediği Ekonomi 2018 Vizyon Toplantısı’na Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin yanı sıra Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, İhracat Genel Müdürü Özgür Volkan Ağar, İthalat Genel Müdürü Ahmet Erkan Çetinkayış, Anlaşmalar Genel Müdürü Mehmet Işkın, Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirme Genel Müdürü Arzu Yılmaz, Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Yurdal Şahin, Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Zafer Soylu ile Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürü Uğur Öztürk hazır bulundu.
Toplantının açış konuşmasını yapan Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Denizli Sanayici, Tüccar ve İşadamları Platformu Dönem Sözcüsü Uğur Erdoğan, geçen yıl ekonomi ve ihracatta elde edilen başarıya dikkat çekti. Salondaki davetlilerinin bu başarıda büyük payı bulunduğunu belirten Başkan Erdoğan, Denizlili iş adamlarını kutlayıp, teşekkür etti. Erdoğan, “Sayın Bakanımız da tıpkı sizler gibi, ülkenin kalkınması ile milletinin refahı için elini taşın altına koyanlardandır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım ve Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci, yurtiçindeki ziyaretlerinin yanında bazen haftada 3 farklı ülkeye, 3 farklı coğrafyaya giderek, bizim için ve milleti için dünyanın bir ucundan diğer ucuna koşturuyorlar. Tüm bu çabalarının, ekonomimize olumlu yansımaları oldu. 2017 yılında Türkiye olarak 157 milyar Dolar, Denizli olarak da 3 milyar 67 milyon Dolar ihracata ulaştık. Bu başarının, ülkeye ömrünü adamış bu insanların gayretlerinin sonucu olduğunun bilincindeyiz; her birine müteşekkiriz” dedi.
Denizli’nin Türk Eximbank’tan kredi kullanma oranlarını da açıklayan Erdoğan, “Eximbank’tan 2017’de Denizlili 683 şirkete 1 milyar 227 Milyon Dolar destek sağlanmıştır. 535 şirket 524 milyon Dolar kredi, 148 şirket de 703 milyon Dolar sigorta desteği almıştır. Toplam destek oranı Denizli ihracatının yüzde 40’ına tekabül etmektedir. Türkiye ortalaması ise yüzde 25. Bizim önceki yıla göre destek artışımız yüzde 21,6. Türkiye ortalaması ise yüzde 19. Denizli’de 2017 yılında Kredi Garanti Fonu kefaletiyle 6.750 firmamız toplam 3 milyar 900 milyon TL kredi kullanmıştır. Bu durum, devletimizin iş alemini yalnız ve sahipsiz bırakmadığının da bir göstergesidir. Yine 2017 yılında 1.047 işletmemiz KOSGEB’den toplam 17 milyon 507 bin Liralık destek almıştır” diye konuştu.
Konuşmasında yabancı yatırımcıların Denizli’ye ilgisinin son bir yılda arttığını da vurgulayan Başkan Erdoğan, “Denizli Ticaret Odası’nın kuruluşundan itibaren geçen seneye kadar ki 91 yıllık sürede, 55 tane yabancı ortaklı şirketimiz vardı. Şehrimize olan güven ve ilgi sayesinde, 2017’de 29 yabancı sermayeli şirket daha şehrimize yatırım yaptı. Almanya, İtalya, Hollanda, Rusya, Fas, Gürcistan, Fransa, Avusturya, İngiltere, Belçika, İsviçre, Portekiz, Ukrayna, ABD, İran, Özbekistan, Güney Afrika, Azerbaycan, Kırgızistan ve Kosova gibi çok sayıda ülkeden gelen yatırımcılar madencilik, tekstil, kimya, inşaat, enerji, cam, ambalaj, kağıt, tarım-gıda ve kauçuk sektörlerinde faaliyet göstermekteler” dedi.
Erdoğan, Kredi Garanti Fonu’nun 2017 yılındaki uygulamalarının oluşturduğu canlılığın devam etmesi için, desteklerin bu yıldan itibaren kalıcı hale getirilmesini beklediklerini de dile getirdi. Başkan Erdoğan, “KOSGEB desteklerinin de sürdürülebilir olması son derece önemlidir! Şu an Eximbank, ihracat öncesi kredi işlemlerini doğrudan yapıyor. Biz iş alemi olarak, Eximbank Denizli Şubesi’nin kredi ve sigorta programlarının tamamını yapar hale getirilecek şekilde büyütülmesini istiyoruz” diye konuştu.
Başkan Erdoğan, toplantıya girerken Bitlis’ten acı bir haber de aldıklarını hatırlattı. Kırsal alandaki operasyon sırasında yaşanan çığın altında kalarak şehit düşen Denizlili Jandarma Astsubay Çavuş Hilmi Öz’e rahmet, yakınları ve silah arkadaşları ile Türk Milleti’ne de başsağlığı diledi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise konuşmasında, 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra 2017 yılını ihracat ve büyüme seferberliği yılı ilan ettiklerini ve bunu gerçekleştirdiklerini belirtti. Türkiye’nin şu an itibarıyla 365 günlük ihracat rakamının 158 milyar Dolar’a ulaştığını söyleyen Bakan Zeybekci, “Tarihi zirveleri aştık. Önümüzdeki üç aylık süre içinde artık Türkiye’nin ihracat verilerini söylerken 160 milyar Dolar diye lafa başlayacağız. İnşallah yıl sonunda da 170 milyar Dolar olacak” dedi.
Gümrük Birliği’nin güncellenmesine ilişkin görüşmeler gerçekleştirdiklerini de anlatan Bakan Zeybekci, “Avrupa Birliği’nin büyükelçilerini bakanlığımızda misafir ederek, Gümrük Birliği güncellenmesi ile ilgili istişarelerde bulunduk. Görüşmelerimiz iyi geçti. Çünkü bu durum, onların da bizim de menfaatine. Şu anda sadece sanayi ürünleri ile kısıtlı olan ticaret hacmimizi gıda, tarım, hizmetler, kamu alımları ve elektronik ticareti de kapsayacak şekilde genişletecektir. Avrupa Birliği’yle 1 – 1,5 yıl içinde 200 milyar Dolar’a, hemen ardından gelecek 5 yıl içinde de 300 milyar Dolar’lık dış ticaret hacmine ulaşmayı hedefledik. Bu yıl, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi açısından bizim için son derece önemli bir dönüm noktası olacak” diye konuştu.
Ekonomi Bakanı Zeybekci, Eximbank olarak dünyada bir numara olmadığı hedeflediklerini de belirterek, “Toplam ihracatın yüzde 25’ini kredilendirerek, Güney Kore Eximbank’ından sonra ikinci sıradayız. Ama Eximbank olarak 2018 hedefimiz dünyada bir numara olmak. İhracatçıya 39 milyar Dolar’lık imkan sağlandı. Bu seneki hedefleri ise 45 milyar Dolar. En son ekonomik koordinasyonlarda yaptığımız değerlendirmelere göre de Türkiye gerek ihracat rakamlarıyla, gerek ihracat destekleriyle dünyada bir numara olacak” dedi.
Elektronik ticaretin önemine de değinen Bakan Zeybekci, e-ticaretin Çin gibi ülkelerde yüzde 15-16’lar seviyesinde olduğunu anımsattı. Zeybekci, “Gelişmekte olan ülkelerde ise yıllık yüzde 8-9 civarında artarak devam ediyor. Beş yıl sonra dünyadaki ihracatın e-ihracat bölümü yüzde 50’lere yakın hale gelecek. Şu anda e-ticaret sitelerine üye olan ihracatçımızın sayısı 12 bine yaklaştı. Önümüzdeki 1-2 yıl içinde hedefimiz, 100 bin ihracatçıya ulaşmak. Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmak için bunlar çok önemli” diye konuştu
Toplantıda, davetlilere Ekonomi bakanı Nihat Zeybekci’nin hayatının anlatıldığı bir belegesel filmi izlettirildi. Yapılan konuşmalar sonrasında Başkan Erdoğan, 10 adet Osmanlı Arması’nın en önemli unsurlarının biraraya getirildiği 1071 taştan oluşan el emeği göz nuru bir tabloyu Bakan Zeybekci’ye hediye etti.
Çardak İlçesi’nde bulunan Özdemir Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Vakıflar Bankası’na ait parsellerin satışıyla ilgili Vakıfbank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan ile Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci arasında protokol imzalanması sonrasında Bakan Zeybekci ile kurmayları, iş dünyasından gelen soruları yanıtladı.