DTO, DSO ve DTB başkanları bugün gerçekleştirilen toplantı ile TOBB’a sunulan talep ve önerilere dair ve bugüne kadar gerçekleştirilen projeler hakkında istişare toplantısı gerçekleştirdi.
Denizli Ticaret Odası’ında bugün gerçekleştirilen toplantıya Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan,Denizli Sanayi Odası Müjdat Keçeci, Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, oda yöneticileri ve basın mensupları katıldı.
Gerçekleştirilen toplantıda Denizli Ticaret Odası’nın TOBB’a sunulan talep ve önerilere dair ve bugüne kadar gerçekleştirilen projeler hakkındaki sunumu gerçekleştirildi. Sunumda Denizli’de kaç firmanın, ne kadarlık mali destek ve teşvik aldığı açıklandı.
DTO sunumunda Son Dönemde talepler doğrultusunda hayata geçen reformlar,YOİKK kapsamında Doing Business Reformu,Türkiye’nin 2008-2018 yılları araındaki iş yapma kolaylığı endeksindeki dünya sıralaması,TOBB olarak Türkiye’yi ilk 20’ye yükseltecek eylem planını hazırlağı gibi başlıklar hakkında bilgiler sunuldu.
DTO sunumunda dikkat çeken başka bir detay ise,10-15 yıldır çözülmeyen konular çözüldüğü belirtilerek, sorunların çözümlenmesi konusunda kamuda Başbakan Yardımcılığı, 11 Bakanlık, ilgili bürokratlar,Bakanlar ile 17 toplantı, 100 saat mesai,Bürokrasi ile 500 saatin üzerinde toplantı ve müzakere,Dünya Bankası ile 7 çalıştay, 40 toplantı, 350 saat mesai yapıldığı belirtildi. Toplantıda büyük reform alanları başlığı altında şu alt başlıklar sıralandı.
1-Şirket Kuruluş İşlemleri
2-İcra-İflas Mevzuatı
3-İnşaat İzinleri ve Tapu İşlemleri
4-Ticari Davalar
5-Dış Ticaret İşlemleri
6-Finansmana Erişim
7-Vergi Beyannamelerinin Birleştirilmesi
Sunumda DTO üyelerinin aldığı destekler hakkında rakamlar paylaşıldı. Buna göre;Toplamda 681 bin firmaya 234 milyar TL destek sağlandı. Nefes Kredisi Türkiye’de 27 bin firmaya 3 milyar TL, Denizli’de ise 554 firmaya 42 milyon 500 bin TL destek sağlandı.
KOSGED olarak Türkiye’de 290 bin firmaya 8 milyar TL destek sağlanırken, Denizli’de 1047 firmaya, 17 milyon 507 bin 299 TL destek sağlandı.
KGF olarak Türkiye’de 364 bin firmaya 221 milyar TL kefalet verilirken, Denizli’de 6 bin 750 firmaya 3 milyar 550 milyon TL kefaletle 3 milyar 900 milyon TL kredi sağlandı.
Toplantıda ayrıca Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu şartlarıda belirtildi.
Buna göre;5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu ile,Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale geldi.Şu an 81 meslekte zorunlu İş müfettişlerince yapılan denetimlerde belgesiz her bir çalışana, her bir ay için 627 TL idari para cezası kesilecek.Denetimler başladığı ve cezalar verildiği belirtildi.
Sunumda son olarak yapılan çalışmalar dahilinde çalışanın, iş verenin ve oda-borsanın ne kazanacağı bildirildi.
Ücretsiz Sınav:
1-31.12.2019’a kadar sınav ve belge ücreti devlet tarafından karşılanacak
Ücretsiz Kurs:
2-Odalardan gelen talep üzerine sınava girmeden önce, Oda aracılığıyla İŞKUR tarafından 1 hafta ücretsiz eğitim verilecek
3-Uluslararası geçerliliği olan bir belgeye sahip olacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu Teşviki
1-Mevcut Çalışan:
Mevcut çalışan belge alırsa, firma
Sosyal Güvenlik Kurumu işveren primini (%20,5) 12 ay ödemiyor.
2-Yeni İstihdam:
Belgesi olan işçi işe alınırsa, firma
Sosyal Güvenlik Kurumu işveren primini (%20,5) 54 ay (4,5 yıl) ödemiyor.
3-Aylık 416 TL/kişi
1-Hizmeti üyenin ayağına götürüyor
2-Nitelikli ve doğru belgelendirme konusunda üyesine sürekli rehberlik ediyor
3-Bütçesinden para çıkmıyor
4-Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri (MEYBEM) ile protokol yapan Oda ile temas sağlar, Odadan üyesine hizmet verilir.
5-67 ilde 19 bin belgelendirme oldu.