enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
9°C
Denizli
9°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
9°C
Pazartesi Açık
10°C
Salı Açık
13°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
15°C

Mühendis Gözüyle’nin Bu Haftaki Konusu ‘İş Sağlığı ve Güvenliği’ Oldu

Mühendis Gözüyle’nin Bu Haftaki Konusu ‘İş Sağlığı ve Güvenliği’ Oldu
04.04.2018
A+
A-

Pamukkale Tv ekranlarında her hafta farklı konu ve konukları ile seyircilerle buluşan Mühendis Gözüyle programının bu haftaki konusu İş güvenliği oldu. Bu konuyu değerlendirmek üzere Fatih Yaşa’nın konuğu Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Sidem Kaner oldu.

 

Mühendis Gözüyle programına konuk olan Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Sidem Kaner, Mermer Sektörü, Türkiye’deki iş ve işçi güvenliği hakkında önemli bilgiler verdi.

Programa kendini tanıtarak başlayan Sidem Kaner,  Pamukkale Üniversitesi Teknoloji Fakültesi’nde Malzeme Bilim Ve Mühendisliği bölümünde öğretim görevlisi olduğunu, Üniversitedeki görevinden önce 8 yıl İş Sağlığı ve Güvenliği hakkında eğitimler verdiğini, aynı zamanda halen İş sağlığı ve Güvenliği olarak görev yaptığını ifade etti. Türkiye’de çok önemli bir konu olduğunu ve bu konu hakkında çalışmaları ve gelişmeleri takip ettiğini belirten Kaner, Akademik olarak da bu konu üzerine çalıştığını ifade etti.

‘Ciddi açık olan bir alan’

Pamukkale Üniveristesi Öğretim Üyesi Sidem Kaner

Pamukkale Üniversitesi Honaz Yüksekokulu’nda 2009 yılından bu yana ‘İş Güvenliği’ Bölümünün bulunduğunu ifade eden Kaner, ‘Aktif olarak orada eğitimlerimiz devam ediyor, her dönem 100 civarı öğrenci alıyoruz, öğrencilerin eğitimleri başarılı bir biçimde devam ediyor. Ciddi açık olan bir bölüm olduğu için o açığı kapatmak için çalışıyoruz.’ diye konuştu.

Çok Aktif ve geleceği olan bir bölüm

Çalışma alanları hakkında da bilgi veren Kaner,  ‘Endüstri ve Sanayi alanında yoğunluklu olarak çalışıyoruz, bununla birlikte ortak sağlık güvenlik birimlerinde de çalışabiliyorlar. Geniş bir çalışma sahası var. İş sağlığı ve Güvenliği bölümünde mezun olduktan sonra iş sağlığı ve güvenliği teknikeri  unvanı ile piyasada yer alabiliyorlar. Çalışma Bakanlığı’nı sağladığı eğitimleri tamamladıktan sonra sınava girerek C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olarak mesleklerine devam edebiliyorlar. Çok Aktif ve geleceği olan bir bölüm. Üniversite sınavına girecek olan gençlere tavsiye ediyorum’ diye konuştu.

‘2012’den bu yana bir farkındalık oluştu’

Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği alanının hukuki yeri hakkında da konuşan Sidem Kaner, 2012 yılında işsağlığı ve güvenliği kanunu adı altında bir yasamız var. Bu kanun 2014 yılında özellikle çok tehlikeli olan iş yerlerinde (Kimyasal üretimi, Boyahane, Dökümhane) kanuni denetim altına alındı. 2016 yılında daha az tehlikeli çalışmaları alanları dahil edildi. Tabi illa ki ufak tefek hatalar ve aksaklıklar oluyor. Özellikle 2016’da çıkması beklenen Kamu sektöründe uygulanacak olan yasa 2017 yılına ertelendi. Ardından 2020 yılına ertelendi. Bu konuda sıkıntımız var neden bu kanun ertelendi? Bunu konuşmak ve neden olduğunu anlamamız lazım. Zira insanların bu konunu anlaması  ve bilmesi için çok önemli. Bu erteleme bunu ortadan kaldıracak. 2012’den bu yana bir farkındalık oluştu. İnsanlar bu konu hakkında artık bilgililer. Konunun önemini kavramış oluyor. Tabi eksikler de var.  Çalışma Bakanlığı’nın teftişleri ile bu konu daha da ciddi bir konu olarak görülüyor. Tabi bunların artırılması lazım.’ şeklinde konuştu.

İnşaat, Metal ve Maden Sektörü İlk 3’te

İnşaat, Metal ve Maden sektörü iş kazaları konusunda ilk 3 sırada bulunduğunu söyleyen Kaner, bu sektörlerin iş güvenliği konusunda daha iyi denetlenmesi gerekiyor, en tehlikeli iş alanları olması açısından bu çok önemli. Bununla ilgili yeterince bir denetim de olmadığını söyleyebiliriz’ şeklinde konuştu.

Mühendis Gözüyle Programı’nın tamamını buradan izleyebilirsiniz;

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.