enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,1240
EURO
38,1207
ALTIN
2.910,51
BIST
10.029,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
31°C
Denizli
31°C
Açık
Çarşamba Az Bulutlu
32°C
Perşembe Açık
33°C
Cuma Açık
34°C
Cumartesi Açık
35°C

Çal’dan Doktor Çıktı, Şimdi İzmir’e At Biniciliği Sevdasını Aşılıyor

Çal’dan Doktor Çıktı, Şimdi İzmir’e At Biniciliği Sevdasını Aşılıyor
25.07.2018
A+
A-

İzmir’de yaşayan Denizlililer’den biri olan Yeliz Çulha, başarılı diş hekimliğinin yanında, İzmir Atlı Spor İhtisas Kulübünde yönetim kurulu üyesi olarak çalışıyor. Bayramlarda çocuklara şeker yerine kitap hediye eden aynı zamanda at sevgisi ve biniciliği toplumda yaygınlaştırmak isteyen Çulha, Egeyön habere verdiği röportajda diş hekimliğine nasıl başladığını, binicilik sevdasına nasıl tutulduğunu anlattı.

Mesleğini Nasıl Seçti?

Röportajda ilk olarak kendinden bahseden Yeliz Çulha, meslek seçiminde babasının etkisinden değindi. Çulha,”1976 İzmir Bayraklı doğumluyum. İlk ve orta okulu Bayraklı da, liseyi Fatih Kolejinde okudum. Babam Denizli Çallı ve Diş Teknisyeni olunca daha doğmadan önce Dişhekimi olacağım belliydi. Dişhekimi olmasaydım Arkeolog olmak isterdim. Taşların sırrı hep ilgimi çekmiştir. Ege Üniversitesi Dişhekimliğinde 1999 yılında mezun oldum ve muayenehanecililkte 19. Yıldayım. Mesleğimi Seviyorum.Mesleğimle ilgim  ilkokul yıllarında  babamın işyerini haftasonları beklemekle başladı. Muflanım alçılarını temizlemek, mumlama yapmak, altun eritmek derken , lise yıllarında total protezlerin yapımlarına başlamıştım. Üniversiteye başladığımda ise arkadaşlarıma oranla daha donanımlıydım. Halen Bayraklı da poliklinik işletmekteyim. Doğup büyüdüğüm ilçede mesleğimi yapmakta büyük bir avantaj , tanınma , kazanç , güven anlamında.”dedi.

Binicilik ve İZASK ile nasıl tanıştı?

Hayatın bana sunduğu olanaklar sebebiyle sosyal etkinliklere vakit ayırabildiğinden bahseden Çulha,” Öğrencilik yıllarımda da basketbol takımında , halk oyunlarında , sosyal faaliyetlerde yer almıştım. Şu anda da İzmir Atlı Spor İhtisas Kulübünde yönetim kurulu üyesi olarak 6 yıldır yer almaktayım . Son 3 yıldır da Genel Sekreter olarak görev yapmaktayım. Binicilik sporuyla kızım sayesinde tanıştım.Kızım küçükken mesire yerlerinde at binişleri yaptırırken, evde koridorda odadan odaya atçılık oynarken, ikinci çocuğumun doğumu sırasında kızıma , kardeşin sana at hediye getirmiş diye sallanan plastik at almıştım. O günden sonra kızın tek oyuncağı oldu. Profesyonel olarak bu sporla ilgilensin diye İZASK’a geldik.”dedi.

İZASK’ı anlattı

Görev almaya başladığı İZASK’tan bahseden Yeliz Çulha,”Yöneticilik anlamında kulubün koşullarını günümüz hizmet koşullarına getirmeye , milli takıma sporcu yetiştirmeye, İzmirli gençlere bu soru tanıtmaya , engelli arkadaşlar için rehabilitasyon çalışmaları yapmaya çalışıyoruz . Pony Kulüp işe çocuklarımıza kısa binişler yaptırıp atlarla iletişimleri sağlıyoruz. Kulubümüzde 4 pony atı , 6 büyük atımızla biniş hizmetini herkese sunuyoruz. Dernek olarak 326 üyemiz 52 aktif sporcumuz bulunmaktadır.Binicilik iki canlının bir arada yapabildiği tek spor dalıdır. Bu anlamda sporcularımız empati, azim,anlayış, sabır olgularını geliştirmekte, zaten vazgeçilmez olan hayvan sevgisini de en üst düzeyde yaşatmaktadır. Atlarına duydukları sevgi sebebiyle yaz tatillerine gitmek istemeyen sporculara sahibiz. Bu değerlere sahip sporcularımız olduğu için gururluyuz.”dedi.

İzmirli Spor Severleri Davet etti

Gerçekleştirilen organizasyonlardan bahseden Çulha,”İzmir de yaşayan levantenlerin Buca bölgesini yayla olarak kullanmaları yaz aylarını burada geçirirken kendi aralarında yaptıkları yarışlarla başlayan binicilik sporu Cumhuriyetin ilk yıllarında da Atatürk ve İsmet İnönü nün de bu spora ilgileri sebebiyle devam etmiştir. Siyasi sebeplerle çeşitli dönemlerde kapatılan binicilik kulübü en son 1985 yılında Nejat Özgörkey ve Turgut Koyuncuoğlu ve arkadaşlarıyla birlikte tekrar kurulmuştur. Halen Uğur Mumcu caddesi no: 76 Buca adresinde faaliyetlerimize devam etmekteyiz. İZASK 18 dönüm arazi içinde bir Pony maneji, bir kapalı ve 1 açık manej, 72 at pansiyonu, lokal ve 2 restaurantla hizmet vermekteyiz.Yıl içerisinde yaptığımız yarışmalarla birlikte en büyük kupa olan Cumhuriyet Kupası yarışmasını yapmaktayız. Her yıl 29 Ekim haftası yapılan bu yarışmada 2018 yılında İzmir, İstanbul, Ankara, Eskişehir, Bursa, Kocaeli, Samsun, Gaziantep, Antalya dan gelen toplamda 236 at yarışmış 2800’e yakın seyirci izlemiştir. Yarışmalarımız Buca Belediyesi, TJK, Özgörkey Holding, CocaCola , Özgörkey Otomotiv, Karagülle Petrol, Mepol Poliüretan ,Norm Grup, K Yapı, Baylan, Adore Oyuncak Sponsorluğunda gerçekleşmiştir.2019 yılında 27-29 Ekim günlerinde toplamda 85.000 tl ödülle ,250 at ile  misafir sanatçılarımızla birlikte yapmayı düşündüğümüz yarışmalara İzmirli spor severleri bekleriz.”diyerek sözlerini noktaladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.