enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2449
EURO
37,0850
ALTIN
3.007,95
BIST
8.706,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
22°C
Denizli
22°C
Açık
Salı Açık
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Açık
25°C

Üzümde Rekolte Düşük, Fiyatlar Yüz Güldürüyor

Üzümde Rekolte Düşük, Fiyatlar Yüz Güldürüyor
10.09.2018
A+
A-

Üzüm üretiminde yağışlara bağlı nedenlerden yaşanan rekolte düşüklüğü fiyatlara yansıdı. Tarlalarında kuruttukları çekirdeksiz kuru üzümleri TARİŞ’e satan üreticiler biçilen fiyatlardan memnun görünüyor.

Denizli’nin Buldan ilçesindeki üzüm üreticileri Tarım Satış Kooperatifleri’nin (TARİŞ) çekirdeksiz üzümün fiyatını açıklamasının ardından bağlardan toplayıp tarlalarda kurttukları çekirdeksiz üzümleri TARİŞ’e satmaya başladı. Uzun emekler sonrası bağlardan toplayıp, tarlalarda binbir zahmetle kuruttukları çekirdeksiz üzümleri TARİŞ’in Buldan’da bulunan şubesine teslim ediyor. Buldan şubesinde numune alınan üzümler kalite kontrollerinin yapılmasının ardından fiyatlandırma yapılıyor. Kilolarının hesaplanmasının ardından üreticiye son fiyat veriliyor ve satış işlemleri başlatılıyor.

Yaklaşık 35 bin dekar üzüm bağının bulunduğu kentte üzümlerin yüzde 80’i kuru üzüm olarak satılıyor. TARİŞ’in bu sene bin 400 ton civarında kuru üzüm alınacağı, fiyatlarının ise,5 numara kuru üzüm 7,5 TL, 8 numara 8 TL, 8,5 numara 8,5 TL, 9 numara 9TL, 10 numara 10 TL, 10,5 numara 10,5 TL, bandırmasız kuru üzüm 10,5 TL’den olarak belirlendiği bildirildi.

“Buldan’da bu yıl rekolte düşük”

Buldan’da bu yıl rekoltenin düşük olduğunu aktaran TARİŞ Üz Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Salih Ener, toplam kuru üzüm 2 bin civarında olan toplam kuru üzüm üretiminin bin ton kadarını TARİŞ olarak alacaklarını belirterek, “Bu yılki bütün çalışmalarımız üreticilerimizi memnun etmek üzerine yapıldı. Fiyatlarımızı belirledik TARİŞ Üzüm Birliği olarak, ortaklarımıza ödemelerimize de başladık. Tepkiler çok olumlu, ortaklarımız da bizden gayet memnunlar şuanda. Buldan’daki bu yılki rekoltenin genel anlamda düşüşünden kaynaklanan biraz noksanlık olacak ama bizim beklediğimiz 2 bin, 2 bin 300 ton civarında beklediğimiz kuru üzüm toplam üretiminin içinden bin ton civarında bir üzüm alacağız” dedi.

“Üzüm verimi düşük olduğu için fiyatlar kısmen iyi oldu”

Buldan TARİŞ Kooperatifleri Müdürü Halil Güvendiren de, kentte kurutulan üzümlerin yarısını teslim aldıklarını ifade ederek, “Buldan’da yaklaşık 35 bin dekar bağ alanı var, bu alandan 70 bin ton yaş üzüm çıkmakta. Bunun yüzde 80’i sofralık olarak tüketilmekte, geriye kalan 14 bin ton üzüm sergilerde kurutulup kuru üzüm olarak teslim alınmakta, bu da 2 bin 300 ton civarında yapıyor. Kurutulan üzümün yarısını, yaklaşık bin 300-bin 400 tonunu TARİŞ olarak teslim almaktayız. Sofralık üzümler bin 500 ile 2 bin lira arasında bu sene değerlendi. Bu sene üzüm verimi düşük olduğu için fiyatlar kısmen iyi oldu. Kuru üzümlere de TARİŞ olarak 9 numara üzümlere 9 lira fiyattan üreticimizden alıyoruz. BU sene fiyatlardan dolayı üretici memnun yalnız verim düşük olduğu için toplam hasılatları çok yükselmedi” diye konuştu.

Üzüm üreticisi Cumhur Mustak ise, belirlenen fiyatlardan memnun olduklarını belirterek, “Önceleri hobi olarak üzüm bağı ile uğraşıyordum, son zaman yüksek sisteme çevirerek normal bir bağ üreticisi olarak üzüm üretmekteyim. Bu yılki TARİŞ’in belirlediği üzüm fiyatları üreticinin kafasında belki beklediği fiyatın üzerinde ödeme yapılarak bir nebze de üreticiyi sevmiştir” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.