Denizli İl Sağlık Müdürlüğü ve Denizli İş Kadınları Biriliği (DİKAB) tarafından yürütülen Pembe Şehir projesi erken teşhise dikkat çekiyor. Denizli İş Kadınları Birliği üyesi ve 10 Amazon Yüksek Doz Yaşam kitabı yazarlarından Funda Değirmenci’den Denizli Deda Haber Pembe Şehir projesi ve 10 Amazon Yüksek Doz Yaşam kitabı hakkında bilgi aldık. Değirmenci hedeflerini “Hedefimiz bir çok kadına ulaşmak, yani Denizli’de kanser taraması yapılmadık kadın bırakmak istemiyoruz. Bu şekilde bir yola çıktık umarım hedeflerimize ulaşırız” şeklinde dile getirdi.
Projenin çıkış noktasını anlatan DİKAB üyesi Değirmenci, “Pembe Şehir Projesi, Denizli İl Sağlık Müdürlüğü ile beraber başlattığımız bir proje. Köylerimizde çok fazla başarılıyız bu konuda. Fakat Denizli’nin merkezindeki iş kadınları sosyal yaşantılarından ve iş hayatlarından dolayı kanser taramalarına çok fazla vakit ayıramamakta. Bizde DİKAB olarak ne yapabiliriz diye düşündük. Denizli’de çalışan iş kadınlarını ve Denizli’de iş veren kadınlar olarak çalışanlarımızda farkındalık yaratmak ve kanser taramalarını destekletmek amaçlı bir proje yürütelim diye konuştuk. İlk başta Denizli İş Kadınları Birliği olarak 50 tane üyemiz var ve KETEM’e başvuruyoruz. Çalışan kadınlarımızı veya erkek çalışanlarımızın eşlerini bu projeye dahil etmek istiyoruz” dedi.
Değirmenci, 10 Amazon Yüksek Doz Yaşam kitabının içeriğine ve kitabın insanlar üzerinde ki etkilerine değindi. Değirmenci, “10 Amazon meme kanseri geçirmiş 10 tane kadının farklı farklı şehirlerden bir araya gelerek bir tane kitap oluşturduk. Yaşadıklarımızı ve tedavi sürecini, bunun sonucunda belki de kaderimizi nasıl değiştirdiğimizi anlattığımız bir kitap oldu. Herkes kendi hikayesini anlattı, paylaştı. Kanser hastası insanlar o süreçte diğer kanser hastalığı olan insanların hayatlarını, sürecin nasıl geçtiğini gerçekten çok merak ediyor. Başıma ne gelecek, nasıl olacak, bundan sonrası nasıl olacak? O yüzden insanlara umut vermek adına çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü öyle örnekler görmek insanlara gerçekten çok iyi geliyor. Bu arada tedavi sürecimizde de insanlar birazcık içe kapanıyor, dışarı çıkmakta zorlanıyor. O süreci de değerlendirmek adına bir kitap yazalım dedik. Yayımlanması 2014 yılıydı, 2015 yılında Tuncel Kurtiz Yılın En Anlamlı Kitabı ödülünü aldık” şeklinde konuştu.
Erken teşhisle beraber korkacak bir durumun olmadığına değinen Değirmenci, “Erken teşhise dikkat çekebilmek için bu çalışmayı yürütüyoruz. Çünkü insanlar gerçekten korkuyor. Bugün insanlar KETEM’e giderken titreyerek gidiyor. Acaba bir şey çıkar mı diye. Aslında korkmak bir insanın kendisine yapabileceği en kötü davranış. Korkmadan üzerine gitmek yani teşhis almaktan da korkmamak lazım. Önemli olan erken teşhis alabilmek. Ne kadar erken tespit edilirse o kadar başarılı sonuç alınıyor ama 3. ve 4. evrede de farkedilenler başarılı sonuçlar alabiliyor. Yanlış anlaşılmasın erken teşhiste farkedilirse kurtulabilirsiniz, sonrasında kurtulamazsınız diye bir şey yok. Korkulacak bir hastalık değil. Sadece dediğim gibi geç kalmaktan korkmak lazım. Hiçbir zaman hiç kimsenin umutları kaybolmasın” ifadelerine yer verdi.
28 Eylül Cumartesi günü 10 Amazon Yüksek Doz Yaşam kitabının 5 Amazon kadını Denizli Merkezefendi Kültür ve Sanat Merkezi’nde panel düzenleyecek. Panele katılan 5 Amazon kadından biri olan Değirmenci, “Cumartesi gün ki etkinliğimize de mutlaka bekliyoruz. 5 tane yazar bir araya geleceğiz. Merkezefendi Kültür ve Sanat Merkezi’nde saat: 15.00’de yazarlarımız Denizlililerle birlikte olacak. Denizli İş Kadınları Birliği olarak tüm Denizlili kadınlarımızı bekliyoruz” şeklinde Denizlili kadınlara çağrıda bulundu.