Mükemmel bir mevsimden çıkıp mükemmel bir mevsime daha girdik: Sonbahar. Artık incecik kıyafetlerin yerini hırkalar, çileklerin yerini mandalinalar ve tabi ki yaz tatilinin yerini de iş-güç vesaire aldı. Ama iyi de oldu, özlemiştik. Şimdi size sıcacık yazdan sonra sonbahara da nasıl hazırlıklı olunur onları anlatalım. Kısaca diyelim ki; “Sonbaharda Bu 7 Maddeye Dikkat”
Güne erken başlamak (erken yatmaya bağlı olarak) bizi günün koşuşturmacasına hazırlamakla beraber günün planını daha sağlıklı yapmamızı da sağlar. Bu sayede evden çıkmadan önce günlük rutinlerimizi kontrol almış oluruz.
Mevsim geçişlerinde en zorlandığımız konudur. Hava tam sıcak değil, soğuk desen daha üşümüyoruz. Hala dolabımız da kafamız da karışık. Ama bir yerden başlayıp en azından hırkaları çıkarmalıyız meydana. Şemsiyeler, çeşit çeşit trençkotlar, incecik uzun kollular hasretle bizleri bekliyor. Günü kurtaracak bir kaç ceket de fena olmaz hani.
Dondurma yemeyi, soğuk sular içmeyi tamamen kesmek mümkün değilse bile belki bir nebze azaltılabilir. Çünkü ben hasta olmam diyenleri bile yatağa bağlayan günler geldi. Sonbahar gelirken yanında bağışıklık sistemimizi koruyan nice yardımcıyla birlikte geldi aslında. Turunçgiller, havuç, brokoli, kabak, Brüksel lahanası, yeşilbiber, karnabahar, mandalina, maydanoz, roka, tere gibi sebzeler, vitamin açısından zengin besinlerdir. Kışa girerken bu sebzeleri evde bulundurmak, her yönden yararlı olacaktır.
Dengeli beslenmenin önemini hepimiz biliyoruz. Ama dengeli beslenmenin en önemli şartının protein alımı olduğunu da unutmamak gerek. Enfeksiyon hastalıklarının yoğun olarak yaşandığı bu aylarda özellikle süt, yoğurt, balık peynir, et, tavuk gibi protein açısından zengin gıdaları tüketmek çok önemlidir.
Yemeklerde kullandığımız yağlar da enfeksiyon hastalıklarının önlenmesinde önem taşır. Ayçiçeği, mısırözü, bitkisel sıvı yağlar, omega-6 yağ asitleri, deniz ürünleri, omega-3 yağ asitleri, zeytin ve fındık yağı ise omega-9 yağ asitleri açısından zengin besinlerdir. Saydığımız bu yağ asitlerinin bağışıklık sistemi üzerinde iyileştirici ve güçlendirici etkileri bulunmaktadır.
Su tüketimi de en azından sağlıklı beslenmek kadar önemlidir. Eğer yazın su yerine tükettiğimiz gazlı içecek alışkanlığımız varsa bundan bir ana önce kurtulmamız gerekiyor. Gazlı içecek alışkanlığından kurtulmak kışın aldığımız fazladan kiloların da önlenmesi için önemlidir. Tabii ki sadece gazlı içecekler değil.Çok fazla tükettiğimiz çay ve kahve gibi içecekler de sağlığımızı iyi yönde etkilemez. O nedenle havaların tam olarak soğumadığı ve halen susadığımız bu günlerde su içme alışkanlığımızı devam ettirmek iyi olacaktır.
Sağlıklı olmanın en önemli şartlarından birisi de iyi bir uykudur. Bu yüzden eğer sabah erken kalkıyorsak erken uyuyup yeterince dinlenmemiz de gerekiyor. Herkesin yaklaşık 7-8 saatlik bir uykuya ihtiyacı vardır. Henüz iş yaşamının ve okul yaşamının yoğunlukla başlamadığı bu günlerde erken yatıp yeterince dinlenmek bize çok şey kazandıracak ve kışa daha sağlıklı başlamamıza olanak verecektir.