enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,1031
EURO
38,1889
ALTIN
2.913,12
BIST
10.029,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
31°C
Denizli
31°C
Açık
Çarşamba Az Bulutlu
32°C
Perşembe Açık
34°C
Cuma Açık
35°C
Cumartesi Açık
35°C

Elektrik Faturalarında Yeni Dönem

Türkiye’de yaklaşık 8.5 milyon aboneyi ilgilendiren Avrupa İstatistik Kurumu’nun “enerji-dağıtım bedeli, vergi ve fonlar” olmak üzere üçlü sınıflandırmaya geçildi.

Elektrik Faturalarında Yeni Dönem
15.10.2018
A+
A-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, uygulanan bedellerin basitleştirilmesinin faturaların daha iyi anlaşılmasına, tedarikçilerin sözleşmelerini daha kolay karşılaştırmasına katkı sunduğunu ifade etti.

Sabah’ın haberine göre; Tüketiciye gönderilen faturalarda yer alan dağıtım bedelinin enerji bedelinin yüzde 50’sinden fazla olduğu yönündeki eleştirilere Enerji Bakanı Fatih Dönmez yanıt verdi. Dönmez, iletim, kayıp-kaçak ve sayaç okuma bedelinden oluşan maliyetin faturada “dağıtım bedeli” adı alında, enerji ve perakende satış hizmet bedelinden oluşan maliyetlerin de “enerji bedeli” olarak tek bir kalem olarak gösterildiğini belirtti.

Bakan Dönmez, “İlgili mevzuatta dağıtım bedelinin hangi bileşenleri içerdiği tek tek sayılıyor. Enerji bedeli, dağıtım bedeli ile vergi ve fonlar şeklinde yapılan üçlü sınıflandırma Avrupa İstatistik Kurumu sınıflandırmasına benzer nitelik taşıyor” diye konuştu.

ÖDENEN BEDEL TÜKETİCİYE GERİ VERİLİYOR

Bakan Dönmez, ev değiştirenlerin elektrik aboneliği için 100-150 lira bedel ödemelerine yönelik eleştirilere de, “Bu bedel abonelik sonunda tüketiciye güncellenmek suretiyle geri veriliyor” dedi.

Hükümet, geçen yıl elektrik abonelerinin fatura yükünü hafifletmek için 82 lirayı aşan faturalarda kredi kartına iki taksit imkânı getirmişti. EPDK dağıtım şirketlerine de sınırlama getirdi. Buna göre, ikili anlaşma, aktif elektrik enerjisi, kurul onaylı ve kanunlarca tahsili zorunlu kılınan vergi ve fonlardan oluşuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.