76 yaşındaki İbrahim K. ve 66 yaşındaki Himmet Z.’nin Denizli Servergazi Devlet Hastanesi’ne başvuruları sonucu kalın bağırsaklarında çok sayıda büyük polipler ve kanser odakları saptandı. İki hasta geçirdikleri Laparoskopik Kolon Cerrahisiyle sağlıklarına kavuştular.
Son yıllarda Sağlık Bakanlığı politikaları gereği, kanser taramaları programlarına uygun olarak özellikle kalın bağırsak, meme ve mide kanserlerinin erken tanısı için hastalarına çeşitli tetkikler yaptıklarını belirten Servergazi Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanları Op. Dr. Ali Kadir Değirmenci ve Op. Dr. İlknur Turan, hastalarını endoskopi, kolonoskopi, mamografi, gizli kanama testi gibi tetkiklerle taradıklarını söylediler. Tanı alan hastalarında güncel bilimsel gerçekler ışığında hastalıklarının evrelemelerini yaptıktan sonra cerrahi (kapalı/açık), kemoterapi (ilaç), radyoterapi (ışın) tedavilerini hastalığa göre değerlendirip tetkik ve tedavi sürecini belirlediklerine değinen Değirmenci ve Turan, kalın bağırsak kanserlerinin erken evrede yakalandığında tamamen tedavi edilebildiğini, tedavide kapalı cerrahinin daha fazla kullanıldığını, bunun da kanser hastalarına daha uzun, kaliteli bir yaşam sunduğunu vurguladılar.
Servergazi Devlet Hastanesi’nde ek hiçbir ücret talep edilmeden bu ve benzeri ileri düzey bakım gerektiren kapalı işlemlerin başarı ile yapılabildiğini ifade eden Değirmenci ve Turan: “Bakanlığımızın tarama programları kapsamında; kabaca 40 yaş ve üzerinde meme hastalıkları için, 50 yaş üzerinde ise kalın bağırsak (kolon) hastalıkları için “hiçbir şikayet olmasa bile” tarama yapılması önerilmektedir. Birçok sağlık kurumunda olduğu gibi Hastanemizde de yapılmakta olan bu taramalar dahilinde 1 yıl kadar önce kalın bağırsaklarında çok sayıda büyük polipler ve kanser odakları hastanemizde saptanan, 76 yaşındaki hastamız İbrahim Bey ameliyattan çekindiği için ameliyat olmak istemedi, kitlenin bağırsak akışını engellemeye başlaması üzerine şikayetlerinin artmasıyla yeniden hastanemize başvurdu ve kendisine ameliyatının kapalı (karından yapılacak birkaç adet maksimum 2 cm’lik kesiler ile) yani laparoskopik yapılabileceği anlatıldı.
Bunun üzerine yeniden evrelemesi yapıldıktan sonra hastanın tüm kalın bağırsakları laparoskopik olarak alındı (Laparoskopik Total Proktokolektomi ve terminal ileostomi) ve şifa ile taburcu edildi. Aynı şekilde 66 yaşındaki Himmet Bey de hastanemizdeki taramalarında tanı aldı, ışın ve ilaç tedavileri sonrasında tamamen kapalı yöntemle makat kısmı korunarak ameliyatını olup (Laparoskopik Very Low Anterior Rezeksiyon) şifa ile taburcu edildi.
Kapalı ameliyatlar, açık ameliyatlara göre daha az akciğer enfeksiyonları, yara yeri enfeksiyonları, dikiş ayrılmaları, ameliyat yeri fıtıkları (insizyonel herniler), ağrı sağlayarak ameliyat sonrası konforu anlamlı düzeyde arttırmaktadır. Hastanemizde Ocak 2017’den beri sadece 1500’ün üzerinde hastamızı kapalı ameliyatlarla sağlık güvenceleri kapsamında sağlığına kavuşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Tabi ki bu imkanların ve bakımın sağlanmasında ve sürdürülmesinde Başhekimliğimiz ile Anestezi ve Genel Cerrahi ekibimiz, idari personel, hemşirelerimiz (ameliyathane, servis, yoğun bakım, endoskopi birimi) ve eczacılarımız, personellerimiz büyük gayretler göstermektedir. Onların da katkılarını hatırlatmakta fayda görüyoruz” şeklinde konuştular.
Hastane Başhekimi Op. Dr. Alpaslan Alsoy ise hastanelerinde; futbolcuların yurtdışında olmaya gittikleri kapalı kasık fıtığı (Total Ekstraperitoneal; karına girilmeden), dalak, mide tümörü, mide fıtığı, reflü, karın fıtığı ve safra kesesi ameliyatlarının da uygun olan hastalara yapılabildiğini belirterek özverili çalışmalarından dolayı Genel Cerrahi Servisi ekibine teşekkür etti.