Bilim dünyası yeni keşfe yolculuk yaptı. Nörobilimciler, üç kişinin düşüncelerini birbirlerine bağladılar.
Beyinler arası veri, düşünce paylaşımının önünü açan deney, bilim dünyasını heyecanlandırdı. Bilim insanları, üç kişinin düşüncelerini paylaşmasına izin vermek için üç yollu bir beyin bağlantısına başarılı bir şekilde bağladılar ve bu durumda Tetris tarzı bir oyun oynadılar. Bu deneyin ardından, tüm insan ağlarını birleştirmek için ölçeklendirilebileceği düşüncesi ortaya çıktı.
BrainNet adı verilen sistem ile beyin aktivitesini gösteren elektriksel uyarıları kaydetmek için elektroensefalogramların (EEG’ler) bir kombinasyonu ve nöronların manyetik alanlar kullanılarak uyarıldığı transkraniyal manyetik stimülasyon (TMS) ile çalışıyor. Bu sistemle beraber, web boyunca birçok farklı zihni birbirine bağlamak için de kullanabilecek.
Bilim insanları, iki ‘gönderici’ EEG elektrotlarına bağlandı ve düşen blokları içeren Tetris tarzı bir oyun oynaması istendi. Her bloğun dönüp dönmeyeceğine karar vermeleri gerekiyor. Bunu yapmak için, ekranın her iki tarafındaki iki yanıp sönen LED’den birine bakmaları isteniyor (biri 15 Hz’de yanıp sönen ve diğeri 17 Hz’de) ki bu EEG’nin alabileceği beyinde farklı sinyaller üretiyor. Bu iki farklı LED ışık beyinde farklı sinyaller üretiyor ve EEG bu farklı sinyalleri algılayabiliyor. Daha sonra bu seçimler, alıcının beyninde hayalet ışık parlamaları (phosphene) oluşturabilen bir TMS kapağı kullanılarak tek bir alıcıya aktarıldı. Alıcı tüm oyun alanını göremiyor ancak eğer bir ışık parlaması sinyali gönderilirse düşen bloğu döndürmek zorunda. Üçer kişiden oluşan beş farklı grupta araştırmacılar ortalama yüzde 81.25 isabet düzeyine ulaştı ki bu rakam ilk deneme için iyi sayılır. Oyuna ekstra bir karmaşıklık tabakası eklemek için, göndericiler, alıcının doğru kararı verip vermediğini gösteren ikinci bir geri bildirim turu ekleyebilirler.
Araştırmacılara göre deney, ileride insanlar birbirleri ile bağlantılı beyin ‘sosyal ağı’ olma ihtimalini ortaya koyuyor.
KAYNAK: Science Alert