Çardak’ta 2014 yerel seçimlerinde belediye başkanlığının yanı sıra, muhtarlık içinde kıyasıya bir mücadele oldu. Bu kıyasıya mücadele Çardak’a kadın bir muhtar kazandırdı. Döndü Yüncü !
Denizli’nin büyükşehir statüsüne geçmesinin ardından Çardak ilçesinde köyle ilçeye bağlanarak, mahalle statüsünü aldı. Çardak ilçesinin bu değişiklikle beraber 13 muhtarılığı oluştu.2014 yerel seçimlerinde Hürriyet Mahallesi muhtarlığına adaylığını koyan Döndü Yüncü, halkın takdirini kazanarak Çardak’ın tek kadın muhtarı oldu.
Çardak’ta son dönemlerde yaşanan Çardak OSB,Üniversite,alt yapı ve üst yapı çalışmalarını Çardak’a neler kattığını ve gelecekte neler yapılması gerektiğini Çardak Hürriyet Mahallesi Muhtarı Döndü Yüncü Denizli Deda Haber’e anlattı.
Çardak Hürriyet Mahallesi Muhtarı Döndü Yüncü ilk olarak muhtar olmaya nasıl karar verdiğini anlattı. Yüncü,”Muhtarlık öncesi başka bir işte çalışıyordum. O zamanda beş tane erkek muhtar adayı vardı. O dönemde hepsi bana gelerek,’Döndü abla ben seni 1 numaralı azam yazayım’ diye teklifte bulunuyordu ve beraber çalışmak istiyorlardı. Birgün gelen birine ben sana niye aza olayım ki.. Ben sizin işlerinizi yapabiliyorum ve size yardımcı olabiliyorum, öyleyse ben kendim de muhtar olabilirim dedim. Bu şekilde kararımı vermiş oldum.”dedi.
Döndü Yüncü muhtar olmaya karar verdiğinde ne gibi zorluklar yaşadığını, çevresinden gelen tepkileri anlattı. Yüncü;”Önce herkesten ‘Ne yapacaksın, otur başına iş mi açacaksın’ sözlerini duymaya başladım. Ardından adaylıktan çekilmem için çok uğraştılar. Bu uğraşın büyük bölümü rakiplerim de oldu. Bir sonraki süreçte kadın olmamdan kaynaklanan ‘Kadın başına nasıl yapacaksın’ gibi tepkilerle karşılaştım. Ama ben Çardaklıyım burada büyüdüm. Ben rahat rahat kahvehanede bile oturabilirim. Her yere girip çıkabildiğim için bu eleştirileri yadırgamadım ve yapabileceğimi biliyordum. Çünkü çocukluğumdan beri Çardak Çarşı’nda bulunan babamın bakkal dükkanında dururdum ve herkesle görüşme imkanı bulurdum ve bu yüzden muhtarlık fikrini hiç yadırgamadım”ifadelerini kullandı.
Kadın muhtar olana kadar bu tür zorluklar çeken Döndü Yüncü, muhtarlığı sırasında bu tür zorluklar çekmediğini belirtti. Muhtar Yüncü, görevi süresince herkesin yanına rahatlıkla gelebildiğini ve vatandaşın işlerini halledebildiğini, Çardaklılar ile iletişiminin iyi olmasının da bu sorunu yaşamamasında etkili olduğunu dile getirdi.
Bir muhtar olarak halka ne seviyede yardım edebildiklerini anlatan Muhtar Yüncü,”Tabi ki biz muhtarların belli bir bütçesi olmadığı çok fazla yardımcı olamıyoruz. Biz de ne yapıyoruz? Sosyal hizmetler olsun, Belediye Başkanlığı’ndan olsun çözümlenebilecek sorunları halletmeye çalışıyoruz. Burada da Belediye Başkanımız Mahmut Öztürk’e teşekkür etmek istiyorum. Benim hiçbir isteğimi, ricamı geri çevirmedi ve her zaman yardımcı oldu. Bu tür kurumlarda kadın olmanın önceliğini de bana hissettiriyorlar. Pozitif ayrımcılık yapmaları, işlerin halledilmesinde fayda getiriyor. Ama sonuç olarak bir bütçe olmaması, yaptığınız başvurunun sonucunu beklemek zorunda bırakıyor.Tabi şöyle de düşünmek lazım bütçe de olsa herkes doğru amaçla kullanacak mı? Bunun denetim mekanizmasının oluşturulması gerek…”dedi.
Hürriyet Mahallesi Muhtarı Döndü Yüncü, Çardak’ta yapılmakta olan ve yapılması gereken yatırımlar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Yüncü,” İlk olarak çalışmaları hızla devam eden Meslek Yüksekokulu’nun Çardak’a kazandırılması gerekiyor. Şuanda organize sanayi bölgemiz canlandı, fabrikalar gelmeye başladı. Bunlarla beraber gerekli olan şey nüfus artışı. Esnafın canlanması, hareketliliğin oluşması için nüfusun artması şart hale geldi. Nüfus artışının önündeki en büyük engellerden biri imar planı ve kat izni sorunu. Bu sorunlardan kaynaklı ev sorunları burada çalışan insanların Bozkurt’ta oturmasına neden oluyor. Artık insanların gelir düzeyi iyi durumda. Neredeyse her eve iki maaş giriyor ve insanlar iyi evlerde yaşamak istiyorlar. Yine Çardak’a bir doğalgaz hamlesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
Muhtarlık görevinin yanında aynı zamanda sigortacılık görevini de yürüten Yüncü, daha öncede sigorta işindi çalıştığını ancak orası kapanınca sigorta işinin Çardak’ta ortada kalmasından dolayı bu işe başladığını belirtti. Lise mezunu olduğu için Sigortacı açma yetkisi bulunmayan Yüncü, 2006 yılında bir seferliğine çıkan bir kanunla sigortacı açma fırsatını değerlendirdi. Döndün Yüncü bugün Çardak’ta hem muhtarlık vazifesini, hem de sigortacılık işini başarıyla devam ettiriyor.
HABER:ORAL CAN TATAR