Turan Yolu Derneği Genel Merkezi, Denizli’de faaliyetlerine başladı.
Mehmet Salih İrdem tarafından kurulan dernek, Türk soyuna ait olan göçmen vatandaşlara yardım amacıyla kuruldu. Genel Merkezi Denizli’de olan Turan Yolu Derneği, yurt dışında yaşayan soyları ise Türk olan vatandaşların hem ihtiyaçlarını karşılamak hem de hukuksal olarak haklarını kazanmalarında yardımcı olmak amacı ile kuruldu.
Kazak, Uygur, Özbek, Türkmen, Azeri , İran Türkleri ve soyu Türk olan birçok göçmenin ihtiyaçlarını karşılayacak olan dernek, vatandaşlık hakkı, oturma izni ve çalışma izni gibi birçok alanda da göçmen Türkmenlere yardımda bulunmak.
Derneğin bir diğer faaliyeti ise Türk geleneklerinde yeri olan Göktürkçe, Uygurca , Tatarca ve Türk soyuna ait dillerinde kursları olacak.
Genel Başkan Mehmet Salih İrdem Derneği şu sözlerle değerlendirdi,” Türk dünyasının ve Türkmenlerin sesi olmak için ilk seminerini gerçekleştirmiştir” dedi
Dernek hakkında açıklamalarda bulunan Turan Yolu Derneği Genel Başkanı Mehmet Salih İrdem, “Genel Merkezimizi Denizli’de açmış bulunmaktayız. Bizim amacımız Türk birliğini oluşturmak ve Göçmen Türkmen kardeşlerimizin ülkemize daha çabuk adapte olabilmesini sağlamaktır. Zor şartlar altında ana yurtları olan ülkemize göç eden bu kardeşlerimizin ihtiyaçlarını, Türk geleneği olan imece usulü ile karşılamaktır. Onlara karşı diğer faaliyetimizde onların oturma ve çalışma izinlerini almaları konusunda gerekli hukuksal mücadeleyi vermek olacaktır. Biz her Türk gibi onlarında aramızda olmasından aynı ekmeği bölüşmekten onur duyuyoruz. Fakat buraya göç ettikten sonra yaşadıkları zorlukları da biliyoruz. Bu zorluğu en az seviyeye indirmek amacı ile çıktığımız bu yolda en kısa zamanda diğer illerimizde de şubeleşeceğiz. Birlik olup bütün Türkmen kardeşlerimize destek olacağız” dedi.
Türkmenlerin ülkemizde gereken değerin verilmediğini de aktaran İrdem,” Başka ülkelerden göçen insanlara tanınan haklar ne yazık ki bizim öz kardeşimiz Türkmenlere verilmiyor. Vatandaşlık almakta çok zorluklar yaşıyorlar. Oturma izni verip, çalışma izni alamıyorlar. Burada oturup çalışamayan insanlar nasıl para kazanıp geçimini sağlayacaklar? Biz bu konularda, aramızda bulunan hukukçu arkadaşlarımızla onların haklarını arayacağız. Ülkemize gelen göçmen sayıları git gide artmaktadır. Lakin bu konuda aynı atalara sahip olduğumuz Türkmen kardeşlerimize tanınan haklar maalesef kısıtlı. Hep birlikte bu kardeşlerimizin haklarını korumak ülkelerinden göç ederek anayurtları Türkiye’ye sığınmak zorunda kalan ve orada ki imkanlar doğrultusunda ülkemize gelen Türkmen kardeşlerimiz için kolları sıvadık. Bir olup bu işin üstesinden geleceğimize inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Son olarak Göçmen Türklerin ve vatandaşlarımızın iletişim imkanlarını artırmak amacı ile Türk dillerinin kurslarını da dernekleri tarafından verileceğini söyleyen Mehmet Salih İrdem, “ Buraya gelen soydaşlarımız ile dil anlamında iletişim eksikliklerimiz olabiliyor. Onlara Türkçemizi öğretecek kurslar kısa sürede faaliyete geçecek bunun yanı sıra, hem bu kardeşlerimizle iletişimimizi kuvvetlendirmek hem de örf, adet ve geleneklerimiz gereği Türk dilleri arasında yer alan Göktürkçe, Uygurca gibi dilleri gelecek nesillerimize öğreteceğimiz kurslarımızda olacak” şeklinde konuştu.