enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4751
EURO
36,2672
ALTIN
2.955,33
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Hafif Yağmurlu
22°C
Denizli
22°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Açık
11°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Açık
12°C

“Bilge Ağaçlar” PAÜ’de Can Bulacak

Peyzaj Mimarlığı Mesleğinin 45. Yılı ve Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü kutlamaları Pamukkale Üniversitesi Kınıklı Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi.

“Bilge Ağaçlar” PAÜ’de Can Bulacak

Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü çerçevesinde tarihi zeytin ağaçlarının dikim işlemi PAÜ Kınıklı Yerleşkesi’nde düzenlenen törenle yapıldı. Törene PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rafet Kılınçarslan, Genel Sekreter Prof. Dr. Mehmet Ali Sarı,  Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Koray Özcan, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Murat Zengin Stratonikeia Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Halil Tekin, Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı yetkilileri ile akademik ve idari personel ile Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğrencileri katıldı.

Türkiye’de İlk Kez Gerçekleşen Uygulama

PAÜ Kınıklı Yerleşkesi’nde ağaç dikim işlemi öncesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Murat Zengin günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Doç. Dr. Murat Zengin “Peyzaj Mimarlığı Günü her yıl gerek üniversitelerde ilgili bölümler tarafından gerekse de Peyzaj Mimarlığı Odaları tarafından çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Biz de Pamukkale Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü olarak öğrencilerimizle mesleğimizin 45. yılını, barış ve dostluğun sembolü olmuş ve asırlara meydan okuyan zeytin ağaçlarının transplantasyon etkinliği ile kutlama şansı bulduk” diyerek başladığı konuşmasında şunları kaydetti: “Rektörümüzün talimatlarıyla yaklaşık 400 ile 600 yaş aralığındaki on üç adet anıt zeytin ağacını, doğal yaşam alanlarının dışında koruma altına aldık. Bu etkinlik, Türkiye’de bir üniversite yerleşkesinde gerçekleştirilen ilk transplantasyon uygulamasıdır.  Hem 400-600 yıllık bir ağacın doğal alanından başka bir alana nakli konusunda hem de bu ağaçların yerleşkemizde koruma altına alınıyor olmaları bu önemli bir uygulamadır. Bizler Peyzaj Mimarlığı Bölümü olarak bu uygulamayı ilk öğrencilerimizle birlikte gerçekleştirmenin heyecanını yaşıyoruz. Bu kapsamda bu fırsatı bizlere sunan Rektörümüze, katkı ve desteklerinden dolayı Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Koray Özcan’a, Stratonikia ve Lagina Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt’e ve emeği geçen herkese şükranlarımızı ve teşekkürlerimizi sunuyoruz.”

DCIM/100MEDIA/DJI_0161.JPG

Zeytin: Roma Döneminin de önemli ürünü

Pamukkale Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi, Stratonikeia ve Lagina Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt de katılımcılara hitaben bir konuşma yaptı. Prof. Dr. Söğüt, “Bu çok hoş bir birliktelik. Biz Muğla Yatağan ilçesinde Stratonikia ve Lagina Kutsal Alanında kazılar yapıyoruz. Bu yaptığımız kazılarda her türlü yapıyı çıkarıyor ve koruyoruz. Hatta Antik dönemdeki tüm ürünlerin adlarını da fiyatlarını da biliyoruz. Bunların içerisinde zeytin de var. Mesela Roma Dönemi’nde zeytinyağının bir litresinin 40 Denarius liradan fazla olduğunu, ikinci kalitesinin daha uygun 25 Denarius olduğunu ayrıca dört beş yağ çeşidinin varlığına dair bilgilere erişmiş durumdayız. Bu kazılara biz devam ederken Antik kentin haricinde, bölgede kömür kazısının yapıldığı alanlar var. Bu alanda kömür kazısı yapılırken bitkilerin tamamen başka alanlara taşınması gerçekleştiriliyor. Bu ağaçlar Antik kentin yakınlarında korunma altına alınıyor ve aynı bölgede kalıyor. Bu ağaçların taşınması esnasında, Sayın Rektörümüz bize bu ağaçlardan birkaç örneği yerleşkemize taşıma teklifinde bulundu. Bu da bizim çok hoşumuza gitti. Stratonikeia bölgesinden bir ağacın benim Üniversitemde sergilenmesi kadar güzel bir şey olamaz. Bu ağaçlar, merkezi Denizli’de olan Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş.’ne ait ve onlar da ağaçların buraya gelmesine izin verdiler. Bu etkinliğin gerçekleşmesi sürecinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum antik kentimizi de yerinde görmek için herkesi davet ediyorum” dedi.

Törende son olarak konuşan Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Koray Özcan, “Peyzaj Mimarlığı Günü çerçevesinde böyle bir faaliyetin gerçekleşmiş olması hem Fakültemiz hem Üniversitemiz açısından son derece önemli ayrıca Türkiye’de ekolojik kaynak ve değerlere verilen öneme dair farkındalık oluşturan örnek bir faaliyettir. Başta Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Hüseyin Bağ olmak üzere emeği geçen herkese şükranlarımı sunarım.” şeklinde konuştu.

DCIM/100MEDIA/DJI_0168.JPG
ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.