enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Yağmurlu
20°C
Denizli
20°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
10°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Az Bulutlu
11°C
Salı Açık
14°C

Mermer İhracatında ‘Tırtıl’ Tehlikesi

Denizli Madenciler ve Mermerciler Derneği Başkanı Serdar Sungur, mermer ihracatında yaşanan ‘Tırtıl’ tehlikesi hakkında açıklamalarda bulundu. Sungur, Kaklık bölgesinde bulunan Mermer Fabrikalarında yaşanan ‘Tırtıl’ istilasının ortaya çıkarabileceği büyük ekonomik kayıpları anlattı.

Mermer İhracatında ‘Tırtıl’ Tehlikesi
15.05.2019
A+
A-

Denizli’nin ihracatında önemli bir yeri olan mermer sektöründe bugünlerde ‘Tırtıl’ sorunu yaşanıyor. Denizli’nin Honaz ilçesine bağlı Kaklık Mahallesi’nde bulunan mermer fabrikalarında havalarının ısınması ile ortaya çıkan tırtıl istilası mermercileri endişelendiriyor. Mermer ihracatında gönderilen malların geri dönmesi ve büyük ekonomik zararlar oluşturabilecek tehlike hakkında Denizli Madenciler ve Mermerciler Derneği Başkanı Serdar Sungur Denizli Deda Haber’e önemli açıklamalarda bulundu.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı IMG_3060.jpg

Denizli Madenciler ve Mermerciler Derneği Başkanı Serdar Sungur

EKOLOJİK DENGENİN KORUNMASI ŞARTI İHRACATI ENGELLEYEBİLİR

Kaklık bölgesinde havaların ısınmasıyla türeyen tırtılların konteynırlara girerek ihracata büyük sorun yaşattığını belirten Başkan Sungur,”Tırtıl dediğimiz haşerelerin önümüzdeki dönemde mermer ihracatçısına sorun yaratabilecek bir olayla karşı karşıyayız. Biz mermer ihracatında ürünlerini konteynırlarla gönderiyoruz. Şuanda haşerelerin mermer fabrikalarının bulunduğu bölgede olması, ahşapların içerinde yaşam ortamı bularak üremeleri ihracatla diğer ülkelere taşınması riski bulunuyor. Bu da bizim ihracat yaptığımız ülkelerde ekolojik dengenin korunamaması sorununu ortaya çıkarıyor. Bu nedenden dolayı ülkeler gümrüklerinde x-ray cihazları ve özel tespit sistemleri ile bu tür riskleri kontrol ederek malları ülkelerine girmesine izin veriyorlar”dedi.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı tirtil.jpg

‘MALLAR GÜMRÜKLERDEN DÖNEBİLİR’

Yaşanacak sorun için ihracatçının önlemlerinin olduğu ancak herhangi bir aksilikte büyük zarar görebileceğine değinen Sungur,”Bu tehlike için Türkiye’de ihracatın yapıldığı kasalarda ısı işlemleri uygulanarak canlının içinde yaşayamayacağı ortam oluşturuluyor. Bugün Kaklık bölgesinde bu tür bir istilanının olması demek bu organizmanın konteynır içine girmesi sorununu oluşturuyor. Bu da yaptığımı ihracatlarda sıkıntılar yaşamamıza neden olabilir. Gümrüklerden hiç malımız girmeden geri dönebilir. Bunun külfeti malın maliyetinin 2-3 katına ulaşabilir. Bu durum dönem dönem Türkiye’deki firmaların başına geldi. Malların geri dönüşleri çok büyük zararlara neden oldu. Çünkü sorunlu malınızı geri almakla yükümlüsünüz. Bundan sonra göndereceğiniz mallara daha fazla işlemden geçmek zorunda kalıyorsunuz. Bu büyük bir sorun” şeklinde konuştu.

Konuyla ilgili gerekli girişimleri ilgili makamlara ilettiklerini belirten Başkan Sungur, Honaz Belediyesi’nin bölgede inceleme yapacağını belirtti.

HABER:ORAL CAN TATAR-SERKAN ÖZKUR-AHMET DEDA

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.