enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5322
EURO
35,9686
ALTIN
3.005,28
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Hafif Yağmurlu
23°C
Denizli
23°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
21°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Açık
11°C

PAÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğrencilerinden Sergi

Pamukkale Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü ikinci sınıf öğrencileri ve Mimarlık Bölümü dördüncü sınıf öğrencilerinin ders kapsamında düzenlediği proje çalışmaları PAÜ Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz Kongre ve Kültür Merkezi Fuaye Alanı’nda sergileniyor.

PAÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğrencilerinden Sergi

Eleştirel Tasarım dersi kapsamında öğrenciler tarafından hazırlanan çalışmalar hakkında bilgi veren Pamukkale Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Görevlisi İzettin Fazıl Akın şunları kaydetti: “Eleştirel tasarım, konvansiyonel tasarımın aksine sorun çözmek yerine, yapılan tasarım veya planlama faaliyetleri sonucunda oluşan problemler ile ilgilenir. Giderek daha fazla tasarlanmış bir çevrede yaşayanlar için eleştirel tasarımın önemi ve kapsamı da artmaktadır. Eleştirel Tasarım dersi kapsamında katılımcılar eleştiriye önce kendi çevre ve kendi durumlarından başlamak amacıyla üniversite ve çevresinde kendilerine dert edindikleri bir sorun tespit ettiler. Bu sorunu çözmek yerine eleştirel tasarım pratiğine uygun olarak bu sorunun altını çizmek, ortaya çıkarmak, başka kişilerin de bu sorunu dert olarak görmelerini sağlayacak işler yapmaya başladılar. Latour‘un (2008) tabiriyle tespit ettikleri bulgu cisimlerini tüm izleyiciler için kaygı cismine dönüştürmeye başladılar. Her grubun soruna ve eleştirel tasarım pratiğine yaklaşımları birbirinden farklı oldu. Çoğu çalışma tasarım aktivizmi olarak gruplanabilirken spekülatif işler, eleştirel objeler, deneysel tasarımlar da ortaya çıktı.’’

Dersi alan Şehir ve Bölge Planlama Bölümü 2. sınıf öğrencileri ve Mimarlık Bölümü 4. sınıf öğrencilerinin aynı fakültede olmalarının yanı sıra farklı sınıflarda ve bölümlerde olmalarıyla çalışılan alana farklı şekillerde yaklaştıklarını ve farklı mecralarda işler çıkardıklarını belirten Öğr. Gör. Akın,  “Örnek vermek gerekirse öğrencilerin uğrak buluşma noktalarından biri olan Çamlaraltı Mahallesi’ndeki Amfipark’ın içinde bulunan ve atıl bir durumda hep boş olan havuzun potansiyelinin kullanılmamasını eleştiren bir grup büyük bir şişirilme balinayı oraya yerleştirerek insanların ilgisini ve kaygısını bu noktaya çektiler. Bu hareketleri sonucunda o bölgeyi kullanan kişilerin bu durumu sosyal medyada paylaşması sonucunda binlerce kişi bu duruma ilgilerini belirtip bir tartışma zemini oluştu. Sergideki nesnelere, işleri anlamak ve dert edinilen sorunları tahayyül edebilmek adına her projenin kısa açıklamasının yanına fikri ve derdi anlatan ve süreci dokümante eden bir dosya eşlik etmektedir. Eleştirel tasarımın önemli ve güçlü bir noktası da fikirleri materyalize etmek ve yazı dışında farklı mecralarda sunmak olduğundan sergide farklı mecralarda üretilmiş çalışmaları görebileceksiniz.” şeklinde konuşmasını tamamladı.

Pamukkale Üniversitesi Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz Kültür Kongre Merkezi Fuaye Alanı’nda yer alan sergi 27 Mayıs 2019 saat 17.00’a kadar açık kalacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.