İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre Denizli’de kurulan derneklerin faaliyet alanlarına göre dağılımında, dini hizmetleri merkezine alanlar ilk sırada. İlde çoğu cami yaptırma ve yaşatma amacıyla faaliyet gösteren 394 dernek, kurulu bütün dernekler içinde yüzde 34’lük bir oran oluşturuyor. Dernek örgütlenmesinin en yoğun olduğu faaliyet alanları sıralamasında sportif faaliyetler yüzde 31 ile ikinci, mesleki dayanışma amaçlı olanlar ise yüzde 22 ile üçüncü sırada geliyor.
2018 verilerine göre Denizli’de 11 bin 66’sı kadın olmak üzere 67 bin 469 kişi, bir dernek çatısı altında faaliyet gösteriyor. Bu rakam, İzmir için 450 bin 907, Aydın için 78 bin 839, Muğla için 64 bin 880, Manisa için ise 100 bin 207 seviyesinde. Derneklerin favori faaliyet alanları, İzmir’de meslek ve dayanışma, Aydın, Muğla ve Manisa’da ise spor. Din içerikli dernekler, Denizli’de yüzde 34, Muğla’da yüzde 21, Manisa’da yüzde 25. Aydın’da ise yüzde 15 oranında bir ağırlık tutuyor. İzmir’de bu oran yüzde 6 civarında.
İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün “Dernekler Bilgi Sistemi” (DERBİS) kapsamında yayınladığı istatistikler, dernekleşme eğilimleri ve faaliyet alanları hakkında ilginç veriler ortaya koyuyor. Buna göre dini faaliyetler ve hizmetlerin gerçekleştirilmesine dönük çalışanlar, Türkiye genelindeki dernek faaliyetleri içinde yüzde 15’lik bir oranla üçüncü sırada. Türkiye genelinde dernekçilik için en revaçtaki faaliyet alanı ise yüzde 31 ile meslek ve dayanışma. DERBİS’e göre bu alanda kurulmuş 36 bin 478 dernek var. Dernekçiliğin yüzde 21’inin faaliyet alanını oluşturan sportif etkinlikler ise Türkiye genelinde de en fazla rağbet gören faaliyet alanları içinde ikinci sırada.
En son geçtiğimiz yılın verileriyle güncellenen istatistiklere göre, 2017 yılında 11 milyon kişiyle zirve yapan üye sayıları, son verilere göre 2010 yılındaki seviyesine gerileyerek 7 milyon 300 bin seviyelerine düştü. Dernekleşme eğiliminde, yüzde 34’ük bir oran tutturan Marmara Bölgesi, açık farkla önde görünüyor. Türkiye’deki derneklerin yüzde 13’ünü barındıran Ege Bölgesi ise, İç Anadolu Bölgesi’nin ardından üçüncü sırada.