Denizli’nin Acıpayam ve Serinhisar ilçesi arasında kalan Alaattin Mahallesi, Çataldere mevkinde 2012 yılından bu yana faaliyet gösteren taş ocağı işletmesinin, çalışma alanını 237 dekardan 1000 dönüme çıkarmak için yaptığı girişimi Alaattin ve Yassıhöyük mahalle halkı karşı çıktı.
Alaatin Mahallesi’nde konu ile ilgili düzenlenen basın toplantısında Alaattin Doğal Yaşamı Koruma ve Kültür Derneği, Alaatin Yardımlaşma Derneği, Yassıhöyük Yardımlaşma Derneği, Büyük Menderes İnisiyatifi, CHP Denizli İl Başkanı Mahir Akbaba, CHP Acıpayam ilçe teşkilatı ve Acıpayam ve Serinhisar Belediyelerinden meclis üyeleri toplantıya katıldı.
Acıpayam’ın Alaattin mahallesi’nde Çataldere mevkinde bulunan taşocağı ve beton santralinin çevresindeki 1000 dönümlük alanı 21 yıllığına kiralamasına mahalle sakinleri karşı çıkıyor. İşletmelerin yapacağı çalışmalarla yeşil alanın tamamen kaybolacağı ve yıllar sonra oluşacak manzaraya vurgu yapıldı.
Denizli’nin Serinhisar ile Acıpayam ilçesi arasında bulunana Alaattin Mahallesi’nde taşocağı ve beton santralinin çevresindeki 1000 dönümlük arazi 21 yıllığına kiralanarak işletmeye açılmak isteniyor. Orada faaliyet gösteren ve yeniden işletme talebinde bulunan şirketin 2012 yılında faaliyete başladığını ve 5 yıllık süre ile izin ladığı ve bu işletme süresinin 2017 yılında dolduğu belirtildi. Buna rağmen şirketin çalışmalarına devam ettiği, işletme sahasını genişletmek için de ÇED Raporu hazırladığı öğrenildi. Hazırlanan ÇED Raporunda şirketin Yassıhöyük Mahallesi’nde toplantı yapıldığı ve mahallelilerin rızasının alındığı yazıldığı ancak rapordaki toplanın vatandaşların tepkisi nedeniyle gerçekleştirelemediği kaydedildi.
Alaattin sakinleri, bugün mahallede bir toplantı gerçekleştirerek,”Havamızın,suyumuzun kirlenmesini istemiyoruz, doğamızın bozulmasını istemiyoruz”dedi. Mahallede gerçekleştirilen toplantıya Alaattinlilerin yanı sıra CHP İl Başkanı Mahir Akbaba da katılarak destek verdi.
Alattinliler, mevcut firmalara 21 yıllığına 1000 dönümlük arazinin kiralanması halinde Alaattin ve Yassıhöyük ovasının toz altında kalacağını, yeşil alanın yok olacağını ve 30 metrelik dev çukurla karşı karşıya kalacaklarını dile getirdiler.
Kanaat önderleri bu konu ile ilgili halkı bilgilendirdi. Toplantıda karara itiraz etmeyen köylülerin itiraz haklarını kullanmaları gerektiğini, etmezler ise kabul edilmiş sayılarak kiralamanın ÇED tarafından onanacağını ilettiler. Bunun üzerine mahallelilerin itiraz hakkını kullandığı ifade edildi. Yine de ÇED raporunun çıkması halinde hukuki yollara başvurulacağı belirtildi.
Haber: Serkan ÖZKURT – Oral Can TATAR