Amerika’da yaşayan Çinli turistler Denizli’nin tarihini simgeleyen M.Ö. 261-263 yılları arasında II. Antiokhos tarafından kurulan ve Antiokhos’un karısı Laodike’nin adı verilen Laodiya Antik Kenti’ni ziyaret ettiler. Pamukkale TV’de yayınlana Ahmet Deda ile Analiz programı bu ziyarete dahil oldu. Program yapımcısı Ahmet Deda Türk Çin Kültürel İşbirliği, Değişim ve Diyalog Derneği Başkanı Abdülkadir Tanrıdağlı ile ‘kültürk turizmine, tarım turizminin dahil edilmesi için neler gerekli?’ sorusunu masaya yatırdı.
Türkiye Çin işbirliği ticaret ve turizm temelinde gün geçtikçe gelişiyor. Özellikle Çinli turistlerin tarihin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Laodikya Antik Kenti’ne olan ilgili artıyor. Amerika’da yaşayan Çinli turistler Türk Çin Kültürel İşbirliği, Değişim ve Diyalog Derneği Başkanı Abdülkadir Tanrıdağlı ve rehber Doğan Pecen eşliğinde bu tarihi yerinde öğrendi. Pamukkale TV ekranlarında yayınlanan Ahmet Deda ile Analiz programı ise bu etkinlikte farklı bir programa imza attı.
Çinli turistlerin büyük ilgi gösterdiği Laodikya gezisinde, Çinli turistlerin Denizli turizmine kazandırılmasında büyük emeği olan Abdülkadir Tanrıdağlı, Ahmet Deda ile Analiz’de kültür ve tarım turizmini değerlendirdi. Program yapımcısı Ahmet Deda Tanrıdağlı’ya, turistlerin kültür turizminin yanında tarım turizmine yönlenrilerek Pamukkale ovasında yetişen ürünleri alıp alamadığını sordu. Tanrıdağlı,”Turistler ovada yetişen meyveleri almayı çok isterler. Ancak burada bir vakit darlığı var. Programların yetişmemesinden dolayı bazen olmuyor. Narı, üzümü hele ki inciri bizden daha çok seviyorlar. Vakit darlığından dolayı gerçekleşmeyen bu program acentalar tarafından organize edilmesi gerekiyor. Bu gerçekleştiğinde tarım turizmi de hareketlenmiş olur”dedi. Tanrıdağlı, gezilen diğer antik kentlerin giriş ve çıkışlarında ürün satışlarının gerçekleştiğini ama Laodikya’da bunun olmadığını söyledi.
Ahmet Deda’nın programda ikinci masaya yatırdığı konu ise ‘Laodikya dünyada yeterince tanıtılıyor mu?’ oldu. Tanrıdağlı konu hakkında;”Tanıtmak çok farklı bir kelimedir. Biz kendi düşüncemizle Türkiye’yi yurt dışında tanıtmaya çalışırsak çok başarılı olamayız. Örneğin Çin’de tanıtacaksak bunu Çinli’nin düşünce yapısıyla yapmamız gerekiyor. Bölgesine, dinine göre hitab biçimlerini yansıtmamız lazım. Onların seveceği şekilde tanıtım yapılır. Kısacası tanıtım her ülkede farklı yapılır. Denizli için önce sağlık tanıtımı yapılmalı. Kaplıcalar anlatılmalı. Dünyanın 7 klisesinden birinin Laodikya’da olduğu anlatılmalı. Tarım turizminde nar üretimi anlatılmalı. Özellikle Çin’de nar çok önemlidir. Örneğin incir her dinde önemlidir. Bunları detaylı bir şekilde tanıtılmadı.
HABER:ORAL CAN TATAR