Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, Denizli Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Pamukkale Üniversitesi Rektörlüğü arasında Vali Hasan Karahan’ın katılımı ile Sosyal Bilimler Liseleri XII. Ulusal Öğrenci Sempozyumu İş birliği Protokolü imzalandı.
Denizli Valiliğinde gerçekleşen protokole; Vali Hasan Karahan, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, PAÜ Rektörü Hüseyin Bağ, MEB Ortaöğretim Genel Müdürü Yusuf Büyük, MEB Öğrenci İşleri ve Sosyal Etkinlikler Daire Başkanı Şükrü Gündemir ve İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz katıldı.
Öğrencilerimizin bilgilerinin artırılması, bilimsel düşünme, araştırma yapma gibi akademik çalışmalara altyapı oluşturabilecek analitik düşünme becerilerinin geliştirilmesi amacıyla, geleneksel olarak her yıl Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Sosyal Bilimler Liseleri Ulusal Öğrenci Sempozyumu” nun on ikincisi, 20-21 Nisan 2020 tarihlerinde Denizli İbrahim Cinkaya Sosyal Bilimler Lisesi koordinesinde “Dijital Çağa Genç Bakış” konu başlığında Denizli ilinde gerçekleştirilecektir.
Bu protokol; 20-21 Nisan 2020 tarihlerinde Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğünce, Denizli İbrahim Cinkaya Sosyal Bilimler Lisesi koordinesinde düzenlenecek ‘Sosyal Bilimler Liseleri XII. Ulusal Öğrenci Sempozyumu’ nda, Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Pamukkale Üniversitesi Rektörlüğü, Denizli İl Millî Eğitim Müdürlüğü arasında yürütülecek faaliyetleri planlama, uygulama ve organizasyona ilişkin esas ve yükümlülükleri kapsamaktadır.
Sosyal Bilimler Liseleri Ulusal Öğrenci Sempozyumu; Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen ve ülkemizdeki resmi / özel tüm sosyal bilimler liselerinin katıldığı en önemli bilimsel öğrenci etkinliklerinden biridir.
Sempozyumun Amacı: Öğrencilerimizin, demokrasinin ve hukukun evrensel ilkeleri ile ortak millî ve manevi değerlerimizi özümsemiş bireyler olarak yetişmesine katkı sağlanması, Öğrencilerimizin, toplumsal dönüşümlerde nitelikli birey rolüne ilişkin farkındalıklarının artırılması,
Eğitimde kaliteyi yükseltmek ve 2023 vizyonuna ulaşmak için toplumsal değişimi sağlamada, gençlerimizin kendi iradesiyle kendi geleceklerine yön verebilmelerine ilişkin bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi,
Sosyal bilimler lisesi öğrencilerinin kendi alanlarına özgü konuları tanımasını sağlayarak toplumsal konulara duyarlıklarının artırılması, bilimsel düşünme, araştırma yapma gibi akademik çalışmalara alt yapı oluşturabilecek analitik düşünme becerilerinin geliştirilmesi, Sosyal bilimler liselerinin kurumsallaşmasına ve geliştirilmesine katkı sağlanması amaçlanmıştır.
Sempozyumun Kapsamı: Sosyal Bilimler Liseleri Ulusal Öğrenci Sempozyumu, Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne bağlı Sosyal Bilimler Liselerinde öğrenim gören öğrencileri kapsamaktadır.
Sempozyumun Geçmişi: İlk sempozyum, 11-12 Mayıs 2009 tarihlerinde ‘170. Yılında Tanzimat’ konu başlığı ile Kayseri Kilim Sosyal Bilimler Lisesi koordinesinde Kayseri’ de gerçekleştirilmiştir. Diğer sempozyumlar sırasıyla Ankara, Konya, Erzurum, Manisa, Malatya, Karaman, Antalya, Ankara, Balıkesir ve Trabzon’ da gerçekleştirilmiştir.
Sempozyumun Yeri ve Tarihi: On ikinci sempozyum, 20-21 Nisan 2020 tarihlerinde Denizli İbrahim Cinkaya Sosyal Bilimler Lisesi koordinesinde “Dijital Çağa Genç Bakış” konu başlığı ile Denizli’ de gerçekleştirilecektir. Sempozyumun dokuz alt başlığı: Dijital Çağda Yaşam, Dijital Devlet, Dijital Spor, Dijital Eğitim, Dijital Sanat, Dijital Çevre, Dijital Dil, Dijital Hukuk ve Dijital Ekonomi’ dir.
Sempozyum Süreci: Öğrenciler, bilimsel araştırma yöntem ve tekniklerini kullanarak belirlenen tema ve alt temalardan ilgi duyduğu birini seçer ve danışman öğretmeni ile birlikte bildiri metnini hazırlar. Araştırmasını yaparken topladığı bilgileri benzerlik veya farklılığına göre düzenler, başka bir ifade ile analiz yapar. Bildirisi kabul olan öğrenci, danışman öğretmeni ve okul yöneticisi ile birlikte sempozyuma ev sahipliği yapan okulun/ilin misafiri olur.
Sempozyumda ele alınan konular, üniversitede görevli bir öğretim üyesi başkanlığındaki oturumlarda sunulur.
Sempozyumda öğrenciler tarafından sunulan bildiriler, kitap haline getirilerek tüm sosyal bilimler liselerine gönderilmektedir.